Izobraževalni program: KUHAR (ds)
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| Letnik | Oblike izobraževalnega dela | ||
| 
 | Teorija (ur) | Vaje (ur) | Skupaj (ur) | 
| 1. | 84 | 28 | 112 | 
| 2. | 66 | 14 | 80 | 
| 3. | 63 | 17 | 80 | 
| skupaj | 213 | 59 | 272 | 
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenec:
1. letnik
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| SNOV | Vajenec | Vajenec | |
| Elementi Spojine |  | Razvija abstraktno mišljenje. Boljše razume zgradbo in lastnosti snovi s katerimi bo imel opravka pri svojem poklicu. | Vaja: elementi, spojine (opis vaj v učbeniku kemija). | 
| RAZTOPINE | 
 | 
 | 
 | 
| Kisline Baze Soli |  | Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. | Vaja: kisline, baze, soli opis vaj v učbeniku kemija. | 
| OGLJIKOVE SPOJINE | 
 | 
 | 
 | 
| Spojine z vodikom |  | Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. | Vaja: spojine z vodikom opis vaj v učbeniku kemija. | 
| OGLJIKOVE SPOJINE | 
 | 
 | 
 | 
| Alkoholi Aldehidi Ketoni |  | Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. | Vaja: alkoholi, aldehidi, kisline - opis vaj v učbeniku kemija. | 
| OGLJIKOVE SPOJINE | 
 | 
 | 
 | 
| Organske kisline |  | Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. | Vaja: organske kisline - opis vaj v učbeniku kemija. | 
| Estri in etri |  | Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. | Opis vaj v učbeniku kemija. VAJA: estri in etri. | 
| PREHRANA VLOGA HRANE | 
 | 
 | 
 | 
| Hranilne snovi Zgradba hranilnih snovi Vloga hranilnih snovi v človeškem organizmu Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine |  | Razvije odgovoren odnos do potrošnika, za njegovo dobro počutje in zdravje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. | Vaji: energijska vrednost hrane. Izračun energijske vrednosti s pomočjo tabel. Tabela o energijski in biološki vrednosti živil. Vaja: ogljikovi hidrati. Vaja: maščobe. Vzorci živil, kemikalije, laboratorijska oprema - vaje iz delovnega zvezka prehrane. | 
| Mineralne snovi Vitamini Voda |  | Razvije odgovoren odnos do potrošnika, za njegovo dobro počutje in zdravje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. | Vaja: beljakovine. Vaja: minerali in vitamini. Vaja: voda. Izračun energijske vrednosti s pomočjo tabel. Tabela o energijski in biološki vrednosti živil,vzorci živil, kemikalije,laboratorijska oprema vaje iz delovnega zvezka prehrane. | 
| TEHNOLOŠKI PROCESI V PROIZVODNJI ŽIVIL | 
 | 
 | 
 | 
| Filtracija Destilacija Kristalizacija Ekstrakcija Difuzija |  | Razume pojme in s tem razume načine pridobivanja živil, ki jih spozna kasneje. | Živila, laboratorijska oprema, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Vaji: tehnološki procesi v proizvodnji živil. | 
| PREDELAVA HRANE V TELESU | 
 | 
 | 
 | 
| Encimi, hormoni Prebava Presnova |  | Ob razkroju ponovi zgradbo hranilnih snovi. Zaveda se pomena posameznih dejavnikov pri predelavi hrane zdravega človeka. | Vaja: predelava hrane v telesu Ogled filma o prebavi. | 
| NEHRANILNE SNOVI V PREHRANI | 
 | 
 | 
 | 
| Dišave in začimbe Poživila Aditivi |  | Biti mora iznajdljiv, domiselen pri uporabi nehranilnih snovi, natančen pri delu. Razvija občutek za organoleptiko. | Vaja:dodatki. Vaje iz delovnega zvezka prehrana. Deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. | 
| SHRANJEVANJE, KVARJENJE, KONZERVIRANJE ŽIVIL IN SPREMEMBE NA ŽIVILIH |  | Biti mora odgovoren, dosleden, tudi prilagodljiv v posebnih razmerah. Je gospodaren ob nabavi in uporabi živil. | Vaja: konzerviranje živil. Vaja: embaliranje živil in zaščita okolja. Vaja: skladiščenje živil. Vaja: spremembe na živilih. Živila, mikroskop, laboratorijska oprema. Vaje iz delovnega zvezka prehrana. Strokovni ogled skladišča. | 
| ZASTRUPITVE S HRANO | |||
| Kemični strupi Živalski strupi Rastlinski strupi Zastrupitve z mikroorganizmi |  | Je odgovoren in dosleden pri preprečevanju okužb s hrano. | Vaja: zastrupitve s hrano. Laboratorijska oprema, bris, bakterijsko gojišče. | 
| ZAKONODAJA V ŽIVILSKI STROKI |  | Seznanjen je z zakonodajnimi predpisi in jih upošteva. | Vaja: živilska zakonodaja. Zbirka zakonov in predpisov, deklaracije živil. | 
| ŽIVILA | 
 | 
 | 
 | 
| Delitev živil Mleko, mlečni izdelki |  | Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. | Vaji: sistematika živil. Vaji: mleko in mlečni proizvodi. Sistematika živil po različnih kriterijih, tabela o energijski in biološki vrednosti. Degustacija mleka in mlečnih proizvodov. | 
2. letnik
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| ŽIVILA | Vajenec | Vajenec | 
 | 
| Meso, mesni izdelki Žita Moka Zdrob Testenine Kruh Vzhajalna sredstva Jajca Maščobna živila |  | Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. | Vaja: meso in mesni izdelki. Degustacija mesa in mesnih izdelkov, oprema za degustacijo, vzorci, deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. Vaje: žita, vzhajalna sredstva, kruh. Degustacija kruha. Vaje v delovnem zvezku prehrane, deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. Uporabnost jajc pri pripravi jedi, tabele o energijski in biološki vrednosti, deklaracije. Degustacija olj, degustacijska oprema, vzorci, deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. Vaje v delovnem zvezku prehrane. Vaja: jajca. Vaja: maščobna živila. | 
3. letnik
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| ŽIVILA | Vajenec | Vajenec | |
| Zelenjava Zelenjavni izdelki Gobe Sadje Sadni izdelki Dodatki v hrani |  | Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. | Vaji: zelenjava in izdelki. Degustacija zelenjave in izdelkov, oprema za degustacijo, vzorci. Tabele o energijski in biološki vrednosti, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Vaji: sadje in sadni izdelki. Degustacija sadja in izdelkov, oprema za degustacijo, vzorci. Tabela o energijski in biološki vrednosti, vaje iz delovnega zvezka prehrana, deklaracije. Tabela o energijski in biološki vrednosti, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Vaja: dodatki. | 
| PIJAČE | 
 | 
 | 
 | 
| Pijače iz sadja Mineralne vode Osvežilne brezalkoholne pijače Pivo Vino Močne alkoholne pijače |  | S poznavanjem pijač pridobi na splošni razgledanosti na tem področju, pozna lastnosti pijač, kar upošteva pri pripravi jedi. Je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novostih. | Vaje iz delovnega zvezka prehrane, deklaracije, tabela o energijski in biološki vrednosti. Vaja: brezalkoholne pijače. Ogled pivovarne Degustacija vina, vzorci, degustacijska oprema, deklaracije. Vaje: alkoholne pijače. | 
| VRSTE PREHRANE | 
 | 
 | 
 | 
| Principi planiranja prehrane Prehrana posameznih kategorij ljudi Alternativna prehrana Bolezni zaradi nepravilne prehrane Dietna prehrana Narodna prehrana |  | Je odgovoren in se zaveda, da z nudenjem ustrezne hrane vpliva na zdravje in počutje ljudi. Je prilagodljiv in izviren pri reševanju posebnih želj gosta. Seznanjen je z novostmi na področju prehrane. Je preudaren pri sestavljanju jedilnikov. S poudarjanjem gastronomskih posebnosti dežele spoštuje tradicijo in se zaveda vloge gostinstva v turizmu. | Vaja: planiranje in analiza prehrane. Vaja: prehrana posameznih kategorij ljudi. Vaja: alternativna prehrana. Analiza jedilnikov, tabela o energijski in biološki vrednosti, vaje iz delovnega zvezka prehrane. Sestavi jedilnik alternativne prehrane . Vaja: bolezni zaradi nepravilne prehrane. Vaja: dietna prehrana. Vaji: narodna prehrana. Indeks telesne mase, idealna telesna teža, tabele idealne telesne teže. Literatura o slovenskih narodnih jedeh, vaje iz delovnega zvezka prehrane. | 
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Predmet se povezuje z naslednjimi predmeti: kuharstvom, strežbo, zdravstveno vzgojo in higienskim minimumom, biologijo z ekologijo.
Konkretno:
| Znanja | Povezava s predmetom | |
| 
 | Predmet | Znanja | 
| Predelava hrane v telesu. | Biologija z ekologijo |  | 
| Embaliranje živil in zaščita okolja. | Biologija z ekologijo |  | 
| Zastrupitve s hrano. | Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |  | 
| Zakonodaja v živilski stroki. | Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |  | 
| Nehranilne snovi v prehrani. | Kuharstvo |  | 
| Pijače. | Strežba |  | 
| Vrste prehrane. | Kuharstvo in strežba |  | 
| Živila. | Kuharstvo in strežba |  |