| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
 
 
  | 1.OSNOVNI POJMI
  GOSPODARJENJA | Vajenci: | Vajenci: |  | 
 
  | potrebe in dobrine, | spoznajo življenjske, osebne, družbene in druge
  pomembne potrebe,
  
  spoznajo naravne, gospodarske in duhovne in druge
  vrste dobrin | razvijajo zavest o pravilnem odnosu do naravnih
  dobrin in o prizadevanjih za ohranjanje naravnih dobrin, |  | 
 
  | gospodarsko poslovanje, | opredelijo osnovni gospodarski problem,
  
  spoznajo naloge makroekonomike, ekonomike podjetja in
  gospodarskega poslovanja, | se zavedajo, da je koristno poznati osnovne ekonomske
  izraze, |  | 
 
  | proizvodnja, | spoznajo enostavno, zoženo in razširjeno
  reprodukcijo,
  
  razložijo razlike med obrtniškim in industrijskim
  načinom blagovne proizvodnje,
  
  spoznajo načine industrijske proizvodnje, | se zavedajo, da je proizvodnja temeljni način
  pridobivanja dobrin, |  | 
 
  | osnovni elementi proizvodnje, | naštevajo osnovne elemente proizvodnje, 
  
  spoznajo sredstva za delo, predmete dela, delo in
  tuje storitve, | se zavedajo, da nobeno pošteno delo ni umazano in
  manj vredno, |  | 
 
  | problem izbire med možnostmi proizvodnje, | spoznajo omejenost proizvodnih odločitev,
  
  opredelijo tržno gospodarstvo, |  |  | 
 
  | faze gospodarskega procesa, | naštevajo faze gospodarskega procesa,
  
  spoznajo fazo razdelitve, fazo menjave in fazo
  porabe, | razmišljajo o odnosu do denarja, |  | 
 
  | delitev dela, | spoznajo makroekonomsko delitev dela,
  
  spoznajo delitev dela v podjetju,
  
  spoznajo standardizacijo in tipizacijo dela, |  |  | 
 
  | 2. PODJETJE |  |  |  | 
 
  | podjetje in premoženje podjetja, | spoznajo naloge in cilje podjetja,
  
  spoznajo osnovna sredstva, obratna sredstva in
  neposlovna sredstva, | razvijajo zavest o odgovornem ravnanju z opremo doma,
  v šoli in v podjetju, |  | 
 
  | amortizacija, | spoznajo pomen amortizacije,
  
  spoznajo časovno in funkcionalno amortiziranje, |  |  | 
 
  | organizacija podjetja, | spoznajo organizacijsko ureditev majhnih in velikih
  podjetij,
  
  spoznajo pomen dobre komunikacije, |  |  | 
 
  | okolje podjetja in razvrščanje podjetij, | spoznajo vrste okolij podjetja,
  
  spoznajo razvrščanje podjetij po velikosti, po
  dejavnosti in glede na lastnino, |  |  | 
 
  | 3. STROŠKI V POSLOVNEM
  PROCESU |  |  |  | 
 
  | razvrščanje stroškov, | spoznajo pojme potroški, stroški, izdatki, odhodki,
  
  opredelijo stroške po različnih kriterijih, | razvijajo zavest o zmanjševanju stroškov kjerkoli
  delamo in živimo, |  | 
 
  | naravne vrste stroškov, | spoznajo stroške delovnih sredstev,stroške predmetov
  dela, stroške dela in stroške tujih storitev, |  |  | 
 
  | stroški po mestu nastanka, | opredelijo stroške po stroškovnih mestih,
  
  opredelijo stroškovne nosilce,
  
  naštevajo neposredne in posredne stroške, 
  
  spoznajo kalkulacijo z dodatki,
  
  spoznajo stalne stroške in spremenljive stroške, | razvijajo zavest o odgovornosti za nastale stroške, |  | 
 
  | 4. KALKULACIJE - KONTROLA IN
  NAČINI OBRAČUNA STROŠKOV |  |  |  | 
 
  | kalkulacije, | razlikujejo kalkulacije glede na čas, na obseg, na
  ceno, na metodo obračunavanja,
  
  spoznajo sestavo prodajne cene, |  |  | 
 
  | delitvena kalkulacija, | spoznajo vrste delitvenih kalkulacij,
  
  naredijo primer enostavne delitvene kalkulacije,
  
  podrobno analizirajo sestavo polne lastne cene
  izdelka iz svoje prakse, |  |  | 
 
  | kalkulacije po spremenljivih stroških, | naredijo primer kalkulacije po spremenljivih
  stroških, |  |  | 
 
  | 5. UGOTAVLJANJE  POSLOVNEGA IZIDA |  |  |  | 
 
  | prihodki, odhodki in poslovni izid, | spoznajo pojme prihodki, odhodki,
  
  spoznajo pojme dobiček, čisti dobiček, izguba, |  |  | 
 
  | sanacija in stečaj | ugotavljajo možne sanacijske ukrepe,
  
  spoznajo namen stečaja, | razmišljajo o dobrih medsebojnih odnosih kot o zelo
  pomembni predpostavki za uspešno sanacijo, |  | 
 
  | 6. KNJIGOVODSTVO |  |  |  | 
 
  | knjigovodstvo, | spoznajo osnovne knjigovodske izraze: knjigovodske
  listine, knjigovodski računi, poslovne knjige, bilanca stanja in uspeha, | razmišljajo o resničnosti, ažurnosti, spretnosti in
  sistematičnosti v vsakdanjem življenju, |  | 
 
  | računalniško podprto knjigovodstvo kot vir poslovnih
  informacij, | praktično se seznanijo z vnašanjem podatkov  in ob tem spoznajo materialno poslovanje, | odpravijo strah pred delom z računalnikom in se
  zavedajo potrebe po delu z računalnikom, |  | 
 
  | 7.KAZALCI POSLOVANJA KOT
  INSTRUMENTI PLANIRANJA IN KONTROLE |  |  |  | 
 
  | vrste kazalcev poslovanja, | spoznajo produktivnost dela, donosnost, ekonomičnost,
  likvidnost in druge kazalce poslovanja, |  |  | 
 
  | 8. INVESTICIJE V PODJETJU |  |  |  | 
 
  | investicije v podjetju, | ugotavljajo razloge za investiranje v podjetju,
  
  spoznajo pojme investitor, investicijski objekt,
  izvajalec investicijskih del in investicijski program, | zavedajo se varčevanja in odrekanja, ki sta potrebna
  za investicijo, |  | 
 
  | 9. TRG |  |  |  | 
 
  | trg, ponudba, povpraševanje, | spoznajo pojme trg, ponudba, povpraševanje, popolna
  konkurenca, povpraševanje, spoznajo splošni zakon ponudbe in povpraševanje,
  
  ugotavljajo dejavnike, ki vplivajo na ponudbo in
  povpraševanje, |  |  | 
 
  | trg z živilskimi proizvodi, | ugotovijo glavne udeležence na živilskem trgu,
  
  ugotavljajo dejavnike, ki vplivajo na ponudbo hrane
  in na povpraševanje po hrani, | zavedajo se problema pomanjkanja hrane v svetu in si
  oblikujejo pozitiven odnos do hrane, |  | 
 
  | nihanje cen na trgu, | opredelijo časovna in prostorska nihanja cen,
  
  na primerih spoznajo notranja in zunanja menjalna
  razmerja cen kmetijskih proizvodov, |  |  | 
 
  | trg in tržna intervencija, | ugotovijo probleme in potrebe, ki jih trg ne more
  uspešno rešiti,
  
  seznanijo se z osnovnimi makroekonomskimi
  kategorijami kot so davki, prispevki, carine, proračun, subvencije, bruto
  domači proizvod, inflacija, brezposelnost, |  |  | 
 
  | 10.
  
 
  TRŽENJE V PODJETJU |  |  |  | 
 
  | trženje (marketing), | spoznajo pojem marketinga,
  
  spoznajo raziskavo trga,
  
  spoznajo segmentiranje trga,
  
  naštevajo instrumente trženja, | razmišljajo o tveganju v življenju, |  | 
 
  | izdelek
  kot instrument trženja, | spoznajo
  dejavnike izdelka (kakovost, higiena, blagovna znamka, asortiment, imidža
  izdelka in podjetja, garancija, oblika, barva, embalaža, dostava, servis ...
  izdelka), | razmišljajo,
  kdo zanje najbolje kuha in zakaj? |  | 
 
  | cene
  kot instrument trženja, | ugotavljajo
  dejavnike cene izdelka,
  
  spoznajo
  možne oblike popusta, |  |  | 
 
  | mesto
  prodaje kot instrument trženja, | spoznajo
  dejavnike prodajnega mesta (najemnina, transport, skladiščenje, zavarovanje,
  parking, stroški dela, stroški opremljenosti in urejenosti prodajnega mesta), |  |  | 
 
  | komuniciranje
  s trgom in promocija, | spoznajo
  instrumente promocije (osebna prodaja, publiciteta, odnosi z javnostjo,
  pospeševanje prodaje),
  
  spoznajo
  pomen poslovnih običajev, | kritično
  razmišljajo o pomanjkljivosti marketinga, |  | 
 
  | kombinacija
  instrumentov trženja, | ugotovijo
  vrstni red kombiniranja instrumentov trženja, | se
  zavedajo , da je optimalno kombiniranje povezano z omejenostjo sredstev, |  | 
 
  | izvajanje
  tržnih akcij, | spoznajo
  načela tržnih akcija, 
  
  spoznajo
  zaporedje opravil pri neposredni prodaji, |  |  | 
 
  | tržno
  razmišljanje, | ugotavljajo
  največjo inovacijo v vsakem podjetju,
  
  spoznajo
  pomen tržno razmišljanje vseh zaposlenih v podjetju, | razmišljajo
  o pripadnosti podjetju in o ustvarjalnosti, ki  ne more nikoli biti popolnoma poplačana z denarjem. |  | 
 
  | 11.
  
 
  PODJETNIK IN PODJETNIŠTVO |  |  |  | 
 
  | opredelitev
  podjetništva in vloga podjetnika, | spoznajo
  pojem podjetništva,
  
  ugotavljajo
  značilnosti podjetnika, 
  
  spoznajo
  vsebino poslovnega načrta, | ugotavljajo,
  zakaj za uspešnega podjetnika ni recepta, |  | 
 
  | registracija
  samostojnega podjetnika (s.p.) | seznanijo
  se s pomembnejšimi značilnostmi samostojnega podjetnika,
  
  seznanijo
  se z postopkom priglasitve in vpisa v vpisnik za samostojne podjetnike, |  |  | 
 
  | registracijo
  družbe z omejeno  odgovornostjo
  (d.o.o.) | seznanijo
  se z pomembnejšimi značilnostmi d.o.o.
  
  seznanijo
  se s postopki in pogoji registracije d.o.o.,
  
  seznanijo
  se s potrebnimi ustanovnimi in registracijskimi listinami za d.o.o., |  |  | 
 
  | izdelava
  načrta za proizvodnjo in prodajo ene vrste izdelka iz svoje stroke, | ob
  danih smernicah naredijo tehnično tehnološki načrt proizvodnje, 
  
  ob
  danih smernicah načrtujejo stroške, prihodke, odhodke, poslovni izid, tržne
  akcije za obdobje treh mesecev,
  
  ob
  danih smernicah opredelijo potrebno dokumentacijo, |  |  |