Izobraževalni program: MESAR (ds)
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| Letnik | Oblike izobraževalnega dela | ||
| 
 | Teorija (ur) | Vaje (ur) | Skupaj (ur) | 
| 1. | 115 | 25 | 140 | 
| 2. | 115 | 25 | 140 | 
| 3. | 140 | 35 | 175 | 
| skupaj | 370 | 85 | 455 | 
Vajenci:
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| 1. PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI | Vajenci: | Vajenci: | 
 | 
|  |  |  | Shema: povezava proizvodnje tehnike in tehnologije. | 
|  |  | Shema: prikaz določenega tehnološkega procesa v mesni industriji. | |
|  |  |  | Vaja: določi sredstva za zaščito delavca pri različnih poklicih. | 
|  |  |  | |
| 2. OSNOVE ŽIVINOREJE | |||
|  |  | Skupinsko delo: uporaba slikovnega material različnih pasem živali. | |
|  |  | ||
|  |  | Vaja: prikaz genetskih sprememb. | |
|  |  |  | |
| 3. ŽIVINOREJSKE PANOGE | |||
|  |  |  | Vaja: ogled različnih pasem goveda v hlevu. | 
|  |  |  | Vaja: izračun uporabe različnih krmil. | 
|  |  | ||
|  |  | ||
|  |  | ||
|  |  | ||
|  |  | ||
| 4. ANATOMIJA | |||
|  |  | Vaja: delo v laboratoriju z različnimi vzorci tkiv. | |
|  |  | Vaja: uporaba makete skeleta goveda. | |
|  |  | Vaja: delo v laboratoriju: mikroskopiranje različnih mišičnih tkiv. | |
|  |  | Vaja: delo v delavnici - ogled telesnih votlin pri različnih živalih. | |
|  |  | ||
|  |  | Vaja: ogled zakola - prebavni organi različnih živali. | |
|  |  | ||
|  |  | Uporaba atlasa anatomije. Delo v učni delavnici - ogled tkiva s krvnimi in limfnimi žilami. Laboratorijsko delo - ogled vzorcev krvi pod mikroskopom. | |
|  |  | Delo v učni delavnici: ogled pljuč goveda in prašiča. | |
|  |  | ||
| 5. GRADIVA | |||
|  |  |  | Slikovni material: vrste gradiv in njihove lastnosti. | 
|  |  |  | Shema: pridobivanje železa in jekla. | 
|  |  | Delo v laboratoriju: ugotavljanje lastnosti raznih zlitin, | |
|  |  | Ogled motorja in mesta za mazanje z oljem in mastmi. | |
|  |  | Sheme pogonskih in delovnih strojev. Sheme: delovanje in opis batne črpalke. | |
| 6. MERILNE NAPRAVE | |||
|  |  |  | Merjenje temperatur z različnimi napravami v različnih medijih. | 
|  |  | Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem, | |
|  |  |  | Pregled tabel različnih relativnih vlag pri konzerviranju različnih živil. | 
|  |  | Natančen ogled vodnega števca. | |
|  |  | Ogled vodokaznega stekla in plovca za merjenje nivoja. | |
|  |  | Ogled transporterjev v mesni industriji oz. v mesarski učni delavnici. | |
| 7. SPECIFIČNI KEMIJSKO-TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI | |||
|  |  | Vaja v laboratoriju: pripravijo filtrirno sredstvo in izvedejo filtracijo. | |
|  |  | Ogled modela destilatorja: pridobivanje močnih alkoholnih pijač, | |
|  |  | Slikovni material: pridobivanje sladkorja. | |
|  |  | ||
|  |  | ||
|  |  | Učna delavnica: ogled delovanja mešalnih naprav v mesarstvu - določijo mešalne naprave in načine mešanja. | 
2. LETNIK
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| 1. ZGODOVINSKI RAZVOJ MESARSTVA | Vajenci: | Vajenci: | |
|  |  | ||
| 2. KLAVNICE | |||
|  |  |  | Ogled klavnice pri praktičnem pouku. | 
| 3.KLAVNE ŽIVALI | |||
|  |  |  | Ogled označenih živali. Ogled načinov transporta. Ogled pravilnikov o kategorizaciji klavnih živali. | 
| 4. SISTEMI ZAKOLA | spoznajo kategorije govedi in prašičev in pojasnijo načine kategorizacije drugih živali, | ||
|  |  |  | Ogled različnih sistemov zakola. | 
| 5. ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE | |||
|  |  |  | Ogled postopka čiščenja in razkuževanja. Vaja: čiščenje in razkuževanje delovnih prostorov. | 
| 6. RAZSEK | |||
|  |  |  | Demonstracija razseka. | 
|  |  |  | Ogled kunčje in perutninske klavnice. | 
| 7. POSMRTNI PROCESI V MESU |  | ||
| 8. MESO ZAKLANIH ŽIVALI | |||
|  |  |  | Vzorci žigov. | 
| 9. SENZORIČNE LASTNOSTI MESA | |||
|  |  |  | Vaje v laboratoriju. | 
| 10. HLAJENJE MESA | |||
|  |  |  | Ogled hladilnice. Hladilniški listi – vzorci. | 
| 11. ZAMRZOVANJE MESA | |||
|  |  |  | Zamrzovanje in vodenje evidence v učni delavnici. | 
| 12. TAJANJE MESA | |||
|  |  |  | Tajanje kosov mesa na različne načine v delavnici. | 
| 13. NEZAŽELENE SPREMEMBE MED SKLADIŠČENJEM | |||
|  |  |  | |
| 14. ŽIVALSKE KUŽNE BOLEZNI | |||
|  |  |  | Demonstracija jemanja vzorcev. | 
| 15. VETERINARSKO-SANITARNI PREDPISI |  |  | |
| 16. ČIŠČENJE ODPADNIH VOD |  |  | Ogled čistilne naprave. | 
| 17. STRANSKI KLAVNI PROIZVODI | |||
|  |  |  | Ogled sheme kafilerije ali obisk. | 
| 18. KEMIJSKA SESTAVA MESA |  | 
3. LETNIK
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| 1. PREDELAVA | Vajenci: | Vajenci: | |
|  |  |  | Ogled predelave. | 
| 2. SUROVINE V PROIZVODNJI MESNIH IZDELKOV | |||
|  |  |  | Vzorci ovitkov. Demonstracija kategorizacije. Vzorci in katalogi dodatkov različnih proizvajalcev. | 
| 3. TEHNOLOŠKI POSTOPKI IN STROJI | |||
|  |  |  | Prospekti strojev. Ogled in demonstracija delovanja posameznih strojev in postopkov. | 
|  |  |  | Ogled zorilnic. | 
| 4. VRSTE MESNIH IZDELKOV IN POSTOPKI PROIZVODNJE | |||
|  |  |  | Vzorci izdelkov. Ogled izdelkov v prodajalni ali obratu. Ogled zorilnic. Ogled in demonstracija delovanja prekajevalnih komor. Vzorci pločevink. Katalogi različnih proizvajalcev. | 
| 5. SKLADIŠČENJE IN DEKLARIRANJE MESNIH IZDELKOV | |||
|  |  |  | Ogled pakiranja. Vaja: pakiranje mesa. Ogled skladiščne dokumentacije. Vzorci deklaracij. | 
| 6. KONTROLA KAKOVOSTI | |||
|  |  |  | Ogled laboratorija. Delo v laboratoriju. Tabela za senzorično ocenjevanje. | 
| 7. PRODAJA MESA, PERUTNINE, RIB, DIVJAČINE IN IZDELKOV | |||
| prostori, oprema, |  |  | Demonstracija in poskus kategorizacije. Uporaba plakatov. Ogled tipov prodajaln. Delo v različnih prodajalnah. | 
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Vsebine predmeta tehnologija se vsebinsko povezujejo s predmeti: praktični pouk, proizvodna praksa, prehrana z mikrobiologijo živil in gospodarsko poslovanje.