Izobraževalni program: NATAKAR (ds)
PRAKTIČNI POUK - OSNOVE KUHARSTVA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| Letnik | Oblike izobraževalnega dela | ||
| 
 | Teorija (ur) | Vaje (ur) | Skupaj (ur) | 
| 1. | 
 | ||
| 2. | 32 | 32 | |
| 3. | 
 | ||
| skupaj | 
 | 32 | 32 | 
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenci:
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| Vajenec | Vajenec | ||
| Kuharstvo in naloge kuharja. | Seznani se z nalogami kuharstva, s pomenom za gostinstvo, turizem, gospodarstvo. | Pridobiva pravilen odnos do poklica. | |
| Delovna obleka. Osebna higiena. | Spozna delovno obleko v kuhinji. Spozna pomembnost higiene v kuhinji. | Zaveda se pomembnosti higiene dela v kuhinji. | |
| Obratovalni prostori kuhinje. | Seznani se s prostori v kuhinji. Spozna čiste in nečiste dele v kuhinji. | Zaveda se odgovornosti za zdravje gostov. | Kuhinjski blok. | 
| Tehnologija pripravljanja hrane. | Nauči se spremljati živilo od surovine do končnega izdelka. | Razvija pravilen odnos do ravnanja z živili. | |
| Posoda, orodje in pripomočki. | Spozna vrste kuhinjske posode. Seznani se s pravilnim ravnanjem orodja. | Pridobi ustrezen odnos do dela s posodo in orodjem. | |
| Hladne in tople začetne jedi. | Zna našteti začetne jedi po skupinah. Spozna pomembnost začetnih jedi. | Razvija čut za estetsko oblikovanje. | |
| Juhe in jušne zakuhe. | Seznani se z vrstami juh in jušnih zakuh. | ||
| Meso in vrste mesa. | Seznani se z vrstami mesa. Seznani se z načini priprave mesa. Spozna dele mesa in jedi iz njih. | Razvija čut za gospodarno ravnanje z mesom. | |
| Priloge in prikuhe. Zelenjavne jedi. | Spozna vrste prilog in prikuh. Spozna različno pripravo zelenjavnih jedi. | Pridobiva ustrezen pristop do dela z zelenjavo. | |
| Solate in solatni prelivi. | Spozna razdelitev solat. Spozna osnovne prelive in dresinge za solate. | Seznani se s pravilnim skladiščenjem zelenjave. Solate estetsko oblikuje in dekorativno naloži na krožnike. | |
| Sladice. | Spozna vrste sladic iz različnih test. Spozna tehnologijo priprave sladic. | ||
| Jedilniki. | Razvija čut za strokovno delo. | 
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja naslednjih predmetov: prehrana, strežba, gostinsko poslovanje, zdravstvena vzgoja in higienski minimum.
Konkretno:
| Znanja | Povezava s predmetom | |
| 
 | Predmet | Znanja | 
| Organizacija dela v kuhinji | Gostinsko poslovanje | Kuhinjsko poslovanje Skladiščno poslovanje | 
| Živila, hranilna vrednost | Prehrana | Živila, hranilna vrednost | 
| Priprava pogrinjkov in serviranje | Strežba | Priprava pogrinjkov in serviranje | 
| Higiena dela | Zdravstvena vzgoja in higienski minimum | Vse vsebine |