Izobraževalni program: NATAKAR (ds)
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| Letnik | Oblike izobraževalnega dela | ||
| 
 | Teorija (ur) | Vaje (ur) | Skupaj (ur) | 
| 1. | 42 | 14 | 56 | 
| 2. | 50 | 14 | 64 | 
| 3. | 34 | 14 | 48 | 
| skupaj | 126 | 42 | 168 | 
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenec:
I. LETNIK
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| VLOGA HRANE | Vajenec | Vajenec | |
|  |  | Razvije odgovoren odnos do potrošnika in skrb za njegovo dobro počutje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. | Vaja: energijska vrednost hrane. Vaja: ogljikovi hidrati. Vaja: maščobe. Vaja: beljakovine. Vaja: minerali, vitamini in voda. | 
| tehnološki procesi v proizvodnji živil | 
 | 
 | 
 | 
|  |  | Razume pojme in s tem razume načine pridobivanja živil, ki jih spozna kasneje. | Vaja: tehnološki procesi v proizvodnji živil. Živila, laboratorijska oprema, vaje iz delovnega zvezka prehrana. | 
| shranjevanje, konzerviranje živil in kvarjenje | 
 | 
 | 
 | 
|  | Je odgovoren in dosleden pri ohranjanju in kakovosti živil. Je gospodaren pri nabavi in delu. | Vaja: konzerviranja živil. Vaja: skladiščenje živil. Vaja: spremembe na živilih. Živila, mikroskop, laboratorijska oprema. | |
| zastrupitve s hrano | 
 | 
 | 
 | 
|  |  | Zaveda se pomena higiene in je odgovoren do sodelavcev in gostov. | Vaja: zastrupitve s hrano. Laboratorijska oprema, bris, bakterijsko gojišče. | 
| zakonodaja v živilski stroki |  | Spoštuje zakonodajo in se odziva na novosti in je prilagodljiv. | Vaja: živilska zakonodaja. Zbirka zakonov in predpisov, deklaracije živil. | 
| pijače | 
 | 
 | 
 | 
|  |  | Ima privzgojen čut za sprejemanje novosti, ki jih je sposoben uvajati v ponudbo. Ima pravilen odnos do alkoholnih pijač in je odgovoren za osveščanje potrošnika. | Vaja: brezalkoholne pijače. Vaji: pivo. Vaja: alkoholne pijače. Deklaracije pijač, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, vzorci pijač. Ogled pivovarne. | 
2. LETNIK
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| PIJAČE | Vajenec | Vajenec | 
 | 
|  |  | Je prilagodljiv v uvajanju novosti, razvije čut odgovornosti za vključevanje avtohtonih slovenskih vin, tipičnih za posamezne dežele. Ima pravilen odnos do alkoholnih pijač in je odgovoren za osveščanje potrošnika. | Vaje: vino. Degustacija vin treh vinorodnih dežel slovenije, oprema za degustacijo, vzorci vin. | 
| živila in jedi | 
 | 
 | 
 | 
|  |  | Zaveda se pomena pravilnega izbora živil v vsakodnevni prehrani. Je gospodaren pri delu z živili in jedmi in je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novih izdelkih, trendih sodobne prehrane in zna vključiti to v prakso. Na podlagi znanja o hranilnih snoveh in živilih, pozna pripravo in sestavo jedi. Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost svetovanja. | Vaja: sistematika živil Vaji: meso in mesni izdelki. Vaja: jajca. Vaja: maščobna živila. Degustacija mesa in mesnih izdelkov, oprema za degustacijo. Strokovni ogled ribarnice. Uporabnost jajc pri pripravi jedi, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, deklaracije. Poznavanje maščobnih živil po deklaracijah, tablice o energijski in biološki vrednosti. | 
3. LETNIK
| Informativni cilji | Formativni cilji | Socializacijski cilji | Posebnosti v izvedbi | 
| Živila in jedi | Vajenec | Vajenec | |
|  |  | Zaveda se pomena pravilnega izbora živil v vsakodnevni prehrani. Je gospodaren pri delu z živili in jedmi in je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novih izdelkih, trendih sodobne prehrane in zna vključiti to v prakso. Na podlagi znanja o hranilnih snoveh in živilih, pozna pripravo in sestavo jedi. Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost svetovanja. | Vaja: mleko in mlečni proizvodi. Degustacija mleka in mlečnih izdelkov Vzorci, degustacijska oprema, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrane. Vaji: kruh, slaščičarsko pecivo. Degustacija kruha in slaščičarskega peciva. .Vaje: zelenjava, zelenjavni izdelki. Vaja: sadje, sadni izdelki. Vaja: dodatki. Tabele o energijski in biološki vrednosti živil. Tabele o energijski in biološki vrednosti zelenjave in izdelkov, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Tabele o energijski in biološki vrednosti sadja in izdelkov, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Tabele o energijski in biološki vrednosti dodatkov, deklaracije. | 
| vrste prehrane | 
 | 
 | 
 | 
|  |  | Sodeluje v skupini oz. vzpodbuja sodelovanje in spoštuje mnenje drugih. Je izviren in prilagodljiv pri posebnem povpraševanju gostov. | Vaji: planiranje in analiza prehrane. Prehrana posameznih kategorij ljudi in alternativna prehrana. Analiza jedilnikov, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, vaje iz delovnega zvezka prehrane. | 
|  | Sodeluje v skupini oz. vzpodbuja sodelovanje in spoštuje mnenje drugih. Je izviren in prilagodljiv pri posebnem povpraševanju gostov. Zaveda se svoje vloge pri uvrščanju slovenskih jedi v ponudbo in razvija temu posebno pozornost. | Vaja: bolezni zaradi nepravilne prehrane. Vaja: narodna prehrana. Indeks telesne mase, idealna telesna teža, tabele idealne telesne teže. Literatura o slovenskih narodnih jedeh, vaje iz delovnega zvezka prehrane. | 
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta se povezujejo z znanji: strežbe, kuharstva, zdravstvena vzgoja in higienski minimum, biologija z ekologijo.
Konkretno:
| Znanja | Povezava s predmetom | |
| 
 | Predmet | Znanja | 
| Zastrupitve s hrano | Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |  | 
| Zakonodaja v živilski stroki | Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |  | 
| Pijače | Strežba |  | 
| Vrste prehrane | Kuharstvo in strežba |  | 
| Živila in jedi | Kuharstvo in strežba |  |