VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI   | 
      FORMATIVNI CILJI   | 
      SOCIALIZACIJSKI CILJI   | 
      POSEBNOSTI V IZVEDBI   | 
    
    
      OSNOVE KLETARSTVA   | 
       | 
       | 
       | 
    
    
      Gospodarski pomen kletarstva   | 
      Dijak:  
          opiše gospodarski pomen pridelave vina;  | 
      Dijak:  
          se zave pomembne vloge pridelave in predelave grozdja;  | 
      Ogled:  
          videofilm  | 
    
    
      SESTAVINE GROZDJA   | 
       | 
       | 
       | 
    
    
      Mehanična in kemična sestava grozdja   | 
      
          - našteje sestavine grozdja; 
 
          - razloži kemično sestavo grozdja; 
 
        | 
      
          - se zave pomena natančnosti pri dellu 
 
        | 
      Vaja:  
          ugotavljanje procentualnega razmerja med pecljevino in jagodami  | 
    
    
      TRGATEV   | 
      
  | 
      
  | 
      
  | 
    
    
      Čas trgatve,  
          Postopek,  
          Posebne trgatve   | 
      določi čas trgatve glede na vsebnost kislin in sladkorja; 
          organizira pravilni potek trgatve; 
          primerja vrste trgatve glede na tehnološki postopek predelave;  | 
      razvije natančnost opazovanja in zapisovanja; 
          ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi;  | 
      Vaja:  
          spremljava dozorevanje grozdja 
          Vaja:  
          uporaba refraktometra  | 
    
    
      PRIPRAVA KLETARSKIH STROJEV IN OPREME ZA PREDELAVO GROZDJA   | 
       | 
       | 
       | 
    
    
      Stroji za predelavo grozdja  
          Vinska posoda   | 
      našteje posamezne stroje za predelavo grozdja in opiše njihovo delovanje; 
          primerja različne vrste vinske posode; 
             opiše postopke in našteje sredstva za čiščenje in razkuževanje kleti in opreme;  
          čisti in razkužuje klet; 
          zaparja stroje in konzervira vinsko posodo; 
          našteje vrste in lastnosti vinske posode; 
          pripravi vinsko posodo; 
          opredeli dejavnike mikroklime kleti; 
          spremlja in uravnava temperaturo in vlago kleti;  | 
      se zave pomena natančnosti in strokovnosti; 
          ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi; 
          se zave delovne odgovornosti; 
          se zave pomena varovanja zdravja pri delu;  | 
      Ogled:  
          
            - kletarski stroji in oprema 
 
           
          Vaja:  
          
            - priprava potrebnih prostorov 
 
           
          Vaja:  
          
            - priprava delovnega orodja, strojev in naprav 
 
           
          Vaja:  
          
            - konzerviranje vinske posode 
 
          | 
    
    
      PREDELAVA GROZDJA   | 
       | 
       | 
       | 
    
    
      Predelava belega grozdja   | 
      izdela tehnološko skico in opiše predelavo belega grozdja; 
          našteje parametre kakovosti grozdja; 
          razvrsti grozdje na osnovi normativov kakovosti; 
          našteje naprave za predelavo grozdja in jih zna uporabljati; 
          peclja, melje in stiska grozdje;  | 
      pridobi strokovnost in samozavest; 
          razvije inovativnost;  | 
      Vaja:  
          priprava grozdja do stiskanja 
          Vaja:  
          analiza vsebnosti sladkorja, skupnih kislin in pH vrednosti  | 
    
    
      Predelava rdečega grozdja   | 
      izdela tehnološko skico in opiše predelavo rdečega grozdja; 
          primerja klasični postopek predelave rdečega grozdja in termovinifikacijo; 
          opiše načine in postopek izluževanja barve pri predelavi rdečega grozdja; 
          razloži pomen določanja polifenolov in izlužene barve; 
          transportira grozdje v vinifikator; 
          macerira;  | 
      razvije ekološko zavest; 
          pridobi odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških postopkov;  | 
      Vaja:  
          maceracija 
          Vaja:  
          dodajanje enoloških sredstev 
          Vaja:  
          analiza vzorca mošta na polifenole in izluženo barvo  | 
    
    
      NEGA MOŠTA   | 
      
  | 
      
  | 
      
  | 
    
    
      Kemična sestava  
          Korekcija mošta   | 
      opiše glavne sestavine mošta; 
          našteje in opiše uporabo enoloških sredstev in jih zna uporabiti; 
          razlikuje načine korekcije in možnosti poprave mošta; 
          opravi korekcijo mošta;  | 
      razvije natančnost; 
          upošteva strokovna navodila; 
          komunicira z ustreznimi strokovnimi službami;  | 
      Vaja:  
          bistrenje mošta 
          Vaja:  
          dosladkanje mošta 
          Vaja:  
          dokisanje mošta 
          Vaja:  
          razkis mošta  | 
    
    
      | NEGA VINA  | 
      
  | 
      
  | 
      
  | 
    
    
      Alkoholno vrenje  
          Sestavine vina  
          Nega vina  
          Pretok vina  
          Čiščenje vina  
          Tipizacija  
          Stabilizacija  
          
  | 
      razloži proces alkoholnega vrenja; 
          našteje in opiše glavne sestavine vina; 
          razlikuje oblike žvepla v kletarstvu; 
          dodaja žveplo; 
             določi čas prvega pretoka glede na zdravstveno stanje vina;  
          opiše pretok vina; 
          našteje in opiše enološka sredstva; 
          pozna pomen polne posode; 
          doliva vino v posode; 
          tipizira vino; 
          razlikuje načine ugotavljanja stabilnosti vina;  | 
      
          - razvije ekološko zavest; 
 
          - se zave delovne odgovornosti in pomena varovanja zdravja pri delu; 
 
          - razvije natančnost opazovanja in zapisovanja; 
 
          - pridobi rutino; 
 
         
          
  | 
      Vaja:  
          priprava vrelnega nastavka 
          Vaja:  
          spremljanje alkoholnega vrenja 
          Vaja:  
          žveplanje 
          Vaja:  
          pretok 
          Vaja:  
          določanje alkohola 
          Vaja:  
          odvzem vzorca vina 
          Vaja:  
          testi obstojnosti vina  | 
    
    
      Priprava vin barrique in penečih vin  
       | 
      opiše pogoje za barikiranje vina; 
          opiše tehnologijo pridelave vina barrique; 
          opiše tehnologijo pridelave penečih vin;  | 
       | 
       | 
    
    
      UGOTAVLJANJE BOLEZNI IN NAPAKE VINA   | 
      
  | 
      
  | 
      
  | 
    
    
      Bolezni  
          Napake   | 
      ugotovi bolezen in opiše ukrepe za preprečevanje pojava; 
          določi način zdravljenja bolezni; 
          prepozna in ugotovi napako vina; 
          določi postopek odprave napake;  | 
      razvije sposobnost zaznavanja s pomočjo čutil; 
           
  | 
      Vaja:  
          odvzem vzorca vina 
          Vaja:  
          prepoznavanje bolezni 
          Vaja:  
          ugotavljanje napak 
          Vaja:  
          odpravljanje bolezni in napak  | 
    
    
      | STEKLENIČENJE VINA  | 
      
  | 
      
  | 
      
  | 
    
    
      Oprema za stekleničenje   | 
      določi čas stekleničenja vina; 
          opravi sterilizacijo polnilne linije; 
          izvede filtracijo vina; 
          opiše opremo za stekleničenje; 
          pripravi steklenice in zamaške; 
          polni vino v steklenice; 
          izbere ustrezno embalažo; 
          opremi steklenico z etiketo; 
             upošteva zakonska določila za označevanje vina;  
          določi pogoje za skladiščenje stekleničenega vina;  | 
      razvije zavest o pomenu zdravega, kvalitetnega proizvoda; 
          razvije natančnost; 
          ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi; 
          upošteva sanitarno higienske predpise;  | 
      Vaja:  
          sterilizacija polnilne linije 
          Vaja:  
          priprava filtra 
          Vaja:  
          priprava steklenic 
          Vaja:  
          polnjenje 
          Vaja:  
          etiketiranje 
          Vaja:  
          skladiščenje steklenic  | 
    
    
      VINSKA ZAKONODAJA   | 
       | 
       | 
       | 
    
    
      Vinska zakonodaja  
          Standard kakovosti   | 
      upošteva vinsko zakonodajo; 
          vodi kletarsko evidenco; 
          loči standarde kakovosti; 
          opiše pogoje za pridobitev zaščitne znamke;  | 
      sodeluje s strokovnimi službami; 
          sodeluje s sodelavci; 
           
  | 
      Vaja:  
          vodenje kletarske evidence 
          
  | 
    
    
      KULTURA PITJA VINA   | 
       | 
       | 
       | 
    
    
      Vino v prehrani   | 
      izbere primerno vino k določeni hrani.  | 
      razvije kulturo uživanja vina.  | 
      Vaja:  
          degustacija vina  | 
    
  
  
  Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: