VAROVALNA PREHRANA
Letnik  | 
      Oblike izobraževalnega dela  | 
    |||
Skupaj  | 
      Teorija  | 
      Vaje skupaj  | 
      Vaje z delitvijo  | 
    |
1  | 
      105  | 
      -  | 
      -  | 
      105  | 
    
Skupaj  | 
      105  | 
      -  | 
      105  | 
    |
Dijak je usposobljen za:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
      FORMATIVNI CILJI  | 
      SOCIALIZACIJSKI CILJI  | 
      POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
    
| HRANILNE SNOVI, NAČELA ZDRAVE PREHRANE | Dijak  | 
      Dijak  | 
      |
Pomen, lastnosti in posledice nepravilnega prehranjevanja.  | 
      
         | 
      Vaja: - izdelava načrta dovoljenih in prepovedanih živil v zdravi prehrani - priprava plana po hranilnih snoveh za posamezna starostna obdobja - ocenjevanje kakovosti izbranega živila  | 
    |
| NAČELA ZDRAVE PREHRANE | |||
  | 
      Vaja: - izdelava varovalnega jedilnika z osnovnimi izhodišči. - analiza varovalnega jedilnika (zastopanost ustreznih živil in postopkov obdelave, hranilna in energijska vrednost)  | 
    ||
ALTERNATIVNE OBLIKE PREHRANE | 
      |||
Alternativna varovalna prehrana.  | 
       razloži bistvene značilnosti posameznih vrst alternativne prehrane;  | 
      Vaja: - izdelava jedilnika za izbrano obliko alternativne prehrane. - izdelava seznama vseh BIO izdelkov na tržišču.  | 
    |
| NAČELA ZDRAVLJENJA S HRANO | |||
Dietna prehrana Osnovne diete  | 
       našteje razloge, ki pripeljejo do sodobnih bolezni;  našteje bolezni nepravilne prehrane: debelost, anoreksija, bulimija, povišanje holesterola in krvnega tlaka…;  | 
      - ogled bolnišnične dietne kuhinje - izdelava jedilnika za izbrano dietno prehrano  | 
    |
NARODNA PREHRANA  | 
      |||
Značilnosti narodne prehrane  | 
      Vaja: - pripravi jedilnik narodne prehrane  | 
    ||
ZAKONODAJA V ŽIVILSTVU  | 
      |||
| Zakonodaja v živilski stroki 
         
  | Vaja: - priprava jedi z upoštevanjem HACCP-a  | 
    ||
PRIPRAVA IZDELKOV ZA PRODAJO  | 
      |||
Embaliranje živil. Blagovna znamka in deklaracija  | 
      Vaja: - izdela deklaracijo in embalažo za izbrani izdelek  | 
    
Vsebine predmetov so povezane predvsem s skupnimi in temeljnimi strokovnimi predmeti, posebej z znanjem iz predmetov: