A. SPLOŠNI DEL 
  Ime izobraževalnega programa: POMOČNICA GOSPODINJE-OSKRBNICE 
    nižje poklicno izobraževanje
  Naziv poklicne izobrazbe: pomočnik gospodinje-oskrbnice/pomočnica 
    gospodinje-oskrbnice 
  Trajanje izobraževanja: dve leti in pol 
  Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, 
    da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu. 
  Cilji izobraževalnega programa: 
  Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da: 
   a)
  
    -  si pridobijo praktično uporabno in teoretično znanje s svojega delovnega 
      področja in se usposobijo za: 
-  opravljanje raznovrstnih del v gospodinjstvih, storitveni dejavnosti, 
      gostinstvu, obrti, obratovalnicah, servisih in na kmetijah, 
-  pripravljalna dela pri pripravi jedi in pripravljanje preprostih jedi, 
    
-  izdelovanje enostavnih tekstilnih izdelkov (zavese, prti, posteljnina, 
      predpasniki), 
-  opravljanje enostavnejšega dela v tekstilni industriji, 
-  delo z industrijskimi in gospodinjskimi šivalnimi stroji, 
-  opravljanje preprostih nalog pri vzdrževanju objekta, 
-  pomoč pri skrbi (osebni negi) in oskrbi oseb na domu in domovih, 
-  pomoč pri kmetijski pridelavi in reji, 
b)
   čiščenje prostorov ob upoštevanju načela ekonomičnosti, ekologije ter si 
    razvijajo: 
   sposobnost za odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju, 
   čut za estetiko in ohranjanje dediščine, 
   ekološko ozaveščenost, ob tem pa spoznajo varnostne predpise ter jih znajo 
    dosledno upoštevati pri delu, 
   sposobnosti za prilagajanje delovnemu okolju in sodelovanje v kolektivu. 
    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja: 
    
       
        | Predmeti | Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja  | 
       
        | Gospodinjstvo | ustno  | 
       
        | Tekstilije | ustno  | 
       
        | Izbirni predmet | ustno  | 
       
        | Praktični pouk:  | delavniški dnevnik, izdelek ali storitev in zagovor  | 
    
    
   Kuhanje in strežba 
  Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov 
   Oskrba in vzdrževanje ali 
   Praksa kmetijske pridelave in reje 
    Vsebina zaključnega izpita:
     Teoretični del:
   pisni in ustni izpit iz slovenščine. 
     Praktični del:
  izdelek ali storitev iz kuhanja in strežbe ter oblikovanja tekstilij in 
    urejanja prostorov ter zagovor.