SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: CVETLIČAR (šs)

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME IZPITNE ENOTE

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • sposobnost povezovanja strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • sposobnost vključevanja osnovnih načel oblikovanja v prakso,

  • poznavanje priprave cvetje, zelenja in ostalih rastlinskih delov za aranžiranje,

  • ustrezen pristop, izbiro in izvedbo tehnoloških postopkov pri opravljanju nalog,

  • izdelavo cvetlične dekoracije po namenu,

  • ureditev epifitnega debla in cvetličnega okna,

  • usposobljenost za prepoznavanja bolezni in škodljivce na okrasnih rastlinah ter določitve primernega načina zatiranja,

  • obvladovanje osnovnih načel trženja,

  • zmožnost povezovanja teoretičnih in praktičnih znanj,

  • obvladovanje osnovnih načel estetike, etike, etnologije,

  • sposobnost komuniciranja s strankami,

  • uporabo cvetličarskih pripomočkov, orodij, strojev in naprav,

  • upoštevanje predpisov in ukrepov za varno delo ter varovanje okolja,

  • racionalnost rabe materiala, energije in časa.

    3. PRIPOROČILA ZA UPORABO

    Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.

    Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    Praktični del zaključnega izpita zajema:

  • praktično delo, izdelek ali storitev upoštevajoč načela (oblikovanja, simbolike, modnih trendov, uporabnosti, ekonomičnosti, …), znanja o uporabi cvetličarskih pripomočkov in naprav ter izhodiščnih zahtev dane praktične storitve,

  • izvirnost pri ustvarjanju, delu, oblikovanju, pravilno uporabo pripomočkov, naprav ter poznavanje predpisov s področja varstva pri delu,

  • skrb za vzdrževanje čistoče delovnega prostora in osebne urejenosti,

  • zagovor lastnega izdelka z utemeljitvijo načina izvedbe.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • enim (1) individualnim izpitnim delom,

  • dokumentacijo, ki obsega tudi kalkulacijo cene,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Poročilo oziroma dokumentacijo izdela pod nadzorom.

    4.1. SEZNAM IZDELKOV/STORITEV ZA PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

    S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    IZDELEK ALI STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Priprava in oskrba rezanega cvetja, zelenja, lončnic, bonsajev, …

  • izvede obnovo reznih mest, izbere ustrezen preparat za podaljševanje življenjske dobe rastlin

  • opravi dognojevanje in zalivanje rastlin, pri čemer upošteva higieno in rastne pogoje rastlin

  • izvede obnovitveno rez pri bonsajih in posodovkah

  • rastline, cvetje in zelenje, zaščitna sredstva, gnojila, voda, zalivalka, pršilka, loščilo za liste, krpa, vezivo, škarje, nož, cepilna smola, …

  • Priprava osnov in podlag za aranžiranje

  • izvede ustrezen način priprave cvetja, zelenja, natikalnih sredstev za aranžiranje

  • naredi osnovo za venec ali aranžma ali kompozicijo upoštevajoč načela oblikovanja

  • cvetje, zelenje, natikalna sredstva, obodi, posode, aranžerski pripomočki, dopolnilni aranžerski material, vaze, …

  • Določanje arhitekturnih stilov in izdelava ustrezne dekoracije

  • določi arhitekturni stil

  • izriše skico krasitve

  • pripravi potrebne aranžerske materiale

  • izvede krasitev, finančno ovrednoti izdelek

  • aranžerski, slikovni material, dopolnilni aranžerski material, pisalo, papir, …

  • Izvedba dekoracije upoštevajoč osnovna načela oblikovanja

  • izvede dekoracijo po namenu

  • izriše skico krasitve

  • določi tehniko izvedbe

  • pripravi osnovni in dopolnilni aranžerski material

  • izvede storitev, finančno ovrednoti izdelek

  • rastlinski deli, natikalna sredstva, cvetličarsko orodje, aranžerski material, …

  • Zasaditev nasadka

  • pripravi in izbere primerno posodo

  • izriše skico zasaditve, substrat in rastline

  • izvede zasaditev upoštevajoč načela oblikovanja in združevanja rastlin, finančno ovrednoti izdelek

  • rastline, korita, posode in lonci, substrati, orodja in pripomočki, voda, …

  • Izdelava cvetličnih dekoracij po namenu in tehniki izdelave

  • izvede cvetlično dekoracijo glede na tehniko izdelave in namena po predhodni skici upoštevajoč načela oblikovanja, simbolike in tradicije, modne trende in tržnosti, finančno ovrednoti izdelek

  • rastlinski deli, natikalna sredstva, dopolnilni aranžerski material, konstrukcijski elementi žive in nežive narave

  • Ureditev izložbenega okna

  • določi in izvede ustrezno tehniko ureditve cvetličnega okna

  • pripravi skico, upošteva načela oblikovanja ter finančno ovrednoti izdelek

  • model izložbenega okna, rastlinski deli, dopolnilni aranžerski material, konstrukcijski elementi žive in nežive narave, …


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 4 ure ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    1. načrtovanje in priprava

    20 %

    2. izvedba in strokovnost (kakovost)

    50 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

    4. ustni zagovor

    20 %

    SKUPAJ

    100 %


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 88 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 87 do 75 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 74 do 63 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 62 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • pripomočki za aranžiranje, okrasni dopolnilni material in drugi pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • slikovni material,

  • barvni krog.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.