SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME IZPITNE ENOTE

SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje rajonizacije pridelave vinske trte in sadnega drevja,

  • poznavanje specifičnosti organov in rodnega lesa vinske trte in sadnih rastlin,

  • poznavanje tehnoloških postopkov pridelave grozdja in različnih sadnih rastlin,

  • poznavanje tehnoloških postopkov predelave grozdja in sadja,

  • znanje o uporabi tehnične in tehnološke dokumentacije,

  • sposobnost racionalnega načrtovanja dela.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

     

    Kandidat

     

    SADJARSTVO KOT PANOGA

  • pozna pomen sadjarstva in oblike sadjarske pridelave

  • opiše rajonizacijo sadjarstva

  • zemljevid Slovenije

  • ORGANOGRAFIJA SADNIH RASTLIN

     

     

  • nadzemni organi sadnih rastlin

  • podzemni organi sadnih rastlin

  • prepozna posamezne dele sadne rastline in pozna njihove funkcije

  • prepozna rodni les različnih sadnih vrst

  • pozna potek razvoje cvetnih brstov

  • vzorci rodnega lesa

  • vzorci organov sadnega drevja

  • fenologija

  • opiše obdobja v življenju sadne rastline

  • pozna posamezne fenofaze in ekološke vplive na njihov potek

  •  

    rez in gojitvene oblike

     

     

  • pomen rezi

  • gojitvene oblike

  • razloži pomen rezi, fiziološke osnove in čas rezi

  • pozna osnovne ukrepe rez in njihov učinek

  • razlikuje najbolj razširjene gojitvene oblike in jih zna oblikovati

  • slikovni material

  • drevesničarstvo

     

     

  • načini razmnoževanja

  • normativi in zakonski predpisi

  • opiše razlike med generativnim in vegetativnim razmnoževanjem

  • opiše tehnologijo generativnega razmnoževanja

  • pozna tehnologijo najpomembnejših načinov vegetativnega razmnoževanja

  • se nauči tehnologije pridelave sadik

  • opiše kakovostno sadiko

  •  

    naprava, obnova in oskrba nasadov

     

     

  • načrtovanje naprave in obnove

  • sistemi in načini sajenja

  • oskrba mladih nasadov

  • zaščita pred pozebo

  • opiše investicijski in tehnični program

  • se usposobi pripravo zemljišča

  • razume pomen vzorčenja tal in analize tal

  • razloži pomen založnega gnojenja

  • opiše postopke urejanja vodnega režima

  • pozna sisteme in načine sajenja

  • se nauči oskrbovati mlade nasade

  • razlikuje načine oskrbe tal v sadovnjaku

  • prepozna zakonitosti gnojenja in gnojenje

  • razlikuje metode zaščite pred pozebo

  • slikovni material

  • obiranje in shranjevanje sadja

     

     

  • obiranje

  • shranjevanje

  • razlikuje načine in pomen določanja zrelosti sadja

  • razlikuje načine obiranja in pozna pripomočke

  • pozna načine skladiščenja

  • pozna embalažo za sadje

  • razlikuje možnosti uporabe in predelave sadja

  • slikovni material

  • pomologija

     

     

  • ekološke, tehnološke zahteve sadne vrste

  • sortiment, bolezni in škodljivcev

  • prepozna posebnosti posamezne sadne vrste

  • opiše ekološke, tehnološke zahteve sadne vrste

  • spozna sortiment, bolezni in škodljivce

  • slikovni material

  • vinogradništvo kot panoga

     

     

  • gospodarski pomen

  • rajonizacija

  • razloži gospodarski pomen vinogradništva

  • prikaže rajonizacijo v smislu zakona o vinu

  •  

    organografija vinske trte

     

     

  • nadzemni organi

  • podzemni organi

  • pozna zgradbo in funkcije nadzemnih organov

  • pozna zgradbo in funkcije podzemnih organov

  • slikovni material

  • fenologija

     

     

  • življenjski ciklus

  • letni ciklus

  • opiše obdobja v življenju vinske trte

  • pozna in opiše posamezne fenofaze in pozna, ekološke vplive nanje

  •  

    razmnoževanje vinske trte

     

     

  • vegetativni načini razmnoževanja

  • pridelovanje podlag in cepičev

  • pridelovanje cepljenk

  • razlikuje načine vegetativnega razmnoževanja

  • opiše vrste in lastnosti podlag vinske trte

  • ponazori tehnologijo pridelovanja podlag

  • razume pomen in vrste selekcije

  • pozna pomen pridobivanja kakovostnih cepičev

  • je sposoben pripraviti cepilni material

  • pozna tehnologijo pridelovanja trsnih cepljenk

  • pozna zakonske predpise

  •  

    ampelografija

     

     

  • delitev sort

  • razlikuje in opiše najpomembnejše sorte vinske trte

  • slike ali vzorci sort

  • rez in gojitvene oblike

     

     

  • pomen rezi

  • rodni les

  • gojitvene oblike

  • opora

  • razume pomen in pozna čas rezi

  • razloži fiziološke osnove rezi

  • razlikuje rodni les

  • opiše osnovne zakonitosti rezi

  • pozna delitev gojitvenih oblik in opiše potek oblikovanja gojitvenih oblik

  • prepozna pomen in vrste ampelotehničnih del med vegetacijo

  • izdela oporo za vinsko trto

  •  

    naprava, obnova in oskrba nasadov

     

     

  • pomen načrtovanja

  • priprava zemljišča

  • sistemi in načini sajenja

  • načini oskrbe mladih vinogradov

  • načini oskrbe tal v vinogradu

  • gnojenje

  • opiše investicijski in tehnični program

  • opiše pripravo zemljišča

  • razloži pomen vzorčenja tal in analize

  • razloži pomen založnega gnojenja

  • razlikuje načine sajenja

  • opiše pripravo cepljenk za sajenje

  • opiše oskrbo mladih vinogradov,

  • ponazori načine oskrbe tal v vinogradu

  • razloži zakonitosti gnojenja

  •  

    osnove varstva vinske trte

     

     

  • najpomembnejše bolezni

  • najpomembnejši škodljivci

  • zaščita

  • prepozna simptome, biologijo bolezni in strategijo varstva

  • prepozna simptome, biologijo škodljivcev in strategijo varstva

  • škropilni koledarji

  • slikovni material

  • osnove vinarstva

     

     

  • določanje časa trgatve

  • tehnologija predelave belega grozdja

  • tehnologija predelave rdečega grozdja

  • nega vina

  • osnove trženja vina

  • razloži metode določanja zrelosti grozdja

  • pozna tehnologijo predelave belega grozdja

  • pozna tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • je sposoben negovati vino in vinsko posodo

  • je sposoben vino pripraviti za prodajo

  •  

     

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter morajo biti ustrezno razčlenjena in zajemajo tudi temeljne vsebine drugih strokovnih predmetov.

    Priprava in trajanje izpita

    Kandidat ima pravico, da se 20 minut pripravlja na ustni izpit. Ustni izpit traja največ 20 minut.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri ustnem izpitu naj ima kandidat možnost odgovarjati ob ustreznih učnih in delovnih sredstvih, navedenih v tretjem stolpcu preglednice iz 3.točke tega izpitnega kataloga.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.