A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: KUHAR srednje poklicno izobraževanje
(izobraževalni program s slovenskim učnim jezikom za izvajanje na narodno mešanem območju v slovenski Istri)

Naziv poklicne izobrazbe: kuhar/kuharica

Trajanje izobraževanja: tri leta (dualna organizacija)

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu, in sklenjena učna pogodba.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program vajencem omogoča, da:

  • usvojijo temeljno strokovno znanje o vrstah, lastnostih, uporabi in tehnologiji predelave živil v jedi,
  • si pridobijo praktično uporabno znanje in se pri tem opirajo na teoretična spoznanja,
  • si razvijajo sposobnosti in spretnosti za samostojno in kakovostno pripravo hrane ter se pripravijo za poklicno kariero,
  • spoznajo in razumejo splošne zakonitosti postopkov pri kuhanju,
  • si razvijajo sposobnosti za organiziranje samostojnega, varnega, gospodarnega dela in delovnih postopkov na poklicnem področju,
  • si pridobijo sposobnosti za kritično presojanje in odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju,
  • si razvijajo ekološko zavest, spoznajo varnostne predpise ter jih znajo dosledno upoštevati pri delu.

    Program je prilagojen za izvajanje v slovenskem učnem jeziku na narodno mešanem območju v slovenski Istri in ima še naslednje posebne cilje:

  • razvijanje sporazumevalne zmožnosti v italijanskem jeziku kot drugem jeziku,
  • razvijanje vedenja o naravni, kulturni in zgodovinski dediščini italijanske narodne skupnosti ter njenega matičnega naroda,
  • vzgojo za spoštovanje in razumevanje narodne in kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in italijanske narodne skupnosti.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Računalništvo

    ustno, vaje

    Prehrana

    ustno

    Gostinsko poslovanje

    ustno

    Zdravstvena vzgoja in higienski minimum

    ustno

    Turizem

    ustno

    Poslovno komuniciranje

    ustno

    Osnove strežbe (praktični pouk)

    dnevnik praktičnega pouka, izdelek ter zagovor

    Kuharstvo (praktični pouk)

    dnevnik praktičnega pouka, izdelek ter zagovor

    Vsebina zaključnega izpita

    Teoretični del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • ustni izpit iz prehrane.

    Praktični del:

  • izdelek iz kuharstva in zagovor.