SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: PRODAJALEC (ds)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. IME PREDMETA

NARAVOSLOVJE S POZNAVANJEM BLAGA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

118

36

154

2.

110

 

110

3.

64

 

64

skupaj

292

36

328

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Vajenci:

  • spoznajo zgradbo snovi, njene lastnosti, uporabo in pomen za življenje,

  • pridobijo temeljna znanja v poznavanju blaga, gradijo teoretične osnove poznavanja blaga na ustreznih vsebinah iz fizike, kemije in biologije,

  • razvijajo spretnosti v ugotavljanju kakovosti posameznih vrst blaga (senzorično in analitsko)

  • razvijajo laboratorijske in ročne spretnosti,

  • si oblikujejo ustrezen odnos do kupca ter splošno do sočloveka,

  • spoznajo dejavnike, ki ogrožajo okolje, gojijo okolju prijazne življenjske navade in skrbijo za njegovo varovanje,

  • skrbijo za zdrav način življenja ter zdravo prehrano,

  • spoštujejo temeljne pravice in obveznosti tako do šole in učitelja kot do sošolcev,

  • spoznavajo varnost izdelkov, varstvo zdravja in varstvo potrošnikov.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik


    INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    OSNOVE POZNAVANJA BLAGA

    Vajenec

    Vajenec

    Vajenec

  • opredeli pojem blaga

  • spozna, da za pojem blaga uporabljamo tudi izraze izdelki ali proizvodi

  • definira kakovost izdelkov

  • spozna načine ocenjevanja kakovosti izdelkov

  • spozna blago po ravneh kakovosti

  • pozna varstvo pravic potrošnika

  • spozna pomen sistematične urejenosti predmetov, pojavov in pojmov

  • spozna načine poimenovanja izdelkov

  • spozna EAN sistem (mednarodni sistem označevanja izdelkov)

  • spozna standarde in standardizacijo, ter listine, ki spremljajo izdelke v prometu

  • spozna izdelke z višjo ravnijo kakovosti

  • spozna pomen, funkcije in materiale za embalažo

  • spozna probleme embalaže v odnosu do okolja in pomen recikliranja

  • razvrsti blago po izvoru, kemični sestavi , kakovosti in stopnji tehnološke predelave

  • in navede konkretne primere

  • primerja kakovost, uporabno vrednost in ceno

  • z degustacijo organoleptično oceni živila

  • Se zaveda odvisnosti življenjske ravni od proizvodnje blaga.

    Razvija odgovornost za pravilno ravnanje in shranjevanje izdelkov v trgovini.

    Razvije kritičen odnos do pomanjkanja hrane.

    Razvije odnos do kruha kot osnovnega živila.

    Vaje-organoleptično ugotavljanje kakovosti živil.

    Vaje-analiza ean znakov.

    ŽIVILA

     

     

     

  • pozna sestavo živil in njihov pomen

  • razume pomen aditivov v prehrani

  • spozna različne načine prehranjevanja

  • našteje vrste energijskih hranilnih snovi

  • pozna energijsko vrednost hrane

  • razume pomen organizacije Zveze potrošnikov

  • razloži primerjalne teste kakovosti živil

  • Razvija sposobnost subjektivnega in objektivnega preizkušanja kakovosti izdelkov.

    Zbirka listin, ki spremljajo izdelke v prometu.

  • pozna zgradbo in vrste ogljikovih hidratov

  • spozna balastne snovi

  • pozna prednosti in pomanjkljivosti uporabe EAN sistema

  • Razvija pozornost, ustrežljivost in vljudnost do kupcev.

     

  • našteje beljakovinska živila

  • pozna zgradbo maščob in njihov pomen za organizem

  • zbere listine in navede podatke, ki jih vsebujejo

  • zbere znake kakovosti izdelkov

  • zna razlikovati listine, ki spremljajo blago

  • Razvija ekološko zavest.

     

  • pozna pomen vitaminov in mineralov, njihov vpliv na organizem in posledice pomanjkanja

  • našteje živila, bogata s posameznimi vitamini in minerali

  • ugotovi pomen vode v prehrani

  • prepozna prednosti in pomanjkljivosti embalažnih materialov

  • zna razvrsti embalažo

  • Razvije human odnos do prehranjevanja različnih skupin ljudi.

     

  • pozna potek prebave in pomen razgradnje hrane za organizem

  • pozna kakovost, trajnost živil, znake svežosti in pokvarjenosti živil

  • pozna načine shranjevanja živil, ravnanje s shranjenimi in globoko zamrznjenimi živili v prodajalni

  • razloži vzroke kvarjenja in izgub pri shranjevanju živil

  • spozna procese kvarjenja in dozorevanja živil

  • spozna načine konzerviranja živil

  • ugotovi, od česa je odvisna količina porabljene energije

  • Razvije human odnos do zdravega prehranjevanja.

    Vaje- izračun energijske vrednosti obrokov.

    Film-prebava hrane.

    Film- konzerviranje živil.

    Vaje- lastnosti ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob.

    OGLJIKOHIDRATNA ŽIVILA

     

     

     

  • spozna vrste žit in zgradbo žitnega zrna, kakovost in skladiščenje

  • spozna vrste mlevskih izdelkov: moka, zdrob, kosmiči

  • opiše najpomembnejše vrste žit

  • spozna surovine, proizvodnjo, kakovost, vrste in pravilno shranjevanje izdelkov iz moke in zdroba

  • ugotovi, pri katerem procesu v naravi nastajajo ogljikovi hidrati in našteje živila bogata z njimi

  • zna pojasniti razliko med fizikalnimi in kemičnimi načini konzerviranja

  • ugotovi, da so žitarice osnovna hrana človeštva

  •  razlikuje tipe in vrste moke ter zdroba

  • pojasni razliko med pecivom, kruhom in testeninami

  • Razvija odnos do okolja do čiste vode.

    Razvije zdrave prehrambene navade.

    Zbirka žit in mlevskih izdelkov.

    Vaje-organoleptično ocenjevanje vzorcev kruha.

    Obisk pekarne in slaščičarne.

  • spozna vrste vzhajalnih sredstev in ugotovi, zakaj testo vzhaja in postane rahlo

  • primerja uporabnost kvasa in pecilnega praška

  •  

     

  • spozna škrob in izdelke iz škroba

  • razloži biokemično reakcijo nastajanja škroba

  • pozna kemizem sladkorja

  • spozna pridobivanje in vrste sladkorja

  • spozna vrste bonbonov, sestavine, kakovost in shranjevanje

  • spozna med in izdelke iz medu kot hranilo, sladilo in zdravilo

  • spozna vrste umetnih sladil

  • zna svetovati, katero sladilo je primerno pri shujševalnih dietah in za sladkorne bolnike

  • kritično presodi uporabo sladil

  • razlikuje vrste bonbonov

  • pozna zdravilne učinke medu in izdelkov iz medu

  • je sposoben razlikovati naravna in umetna sladila

  • Razvije odgovornost do higienskega ravnanja z živili.

    Razvija odgovornost za natančnost.

    Razvije skrb za zdravje zob.

    Vaja-zbirka bonbonov.

    Obisk čebelarja.

    BELJAKOVINSKA ŽIVILA

  • razloži zgradbo beljakovin

  • opiše posledice pomanjkanja tekočine

  •  

     

    Mleko in mlečni izdelki

     

     

     

  • spozna hranilno vrednost mleka, predelavo mleka

  • pozna načine in postopke konzerviranja mleka

  • pozna fermentirane mlečne izdelke

  • pozna mlečne izdelke z visoko vsebnostjo maščobe

  • spozna sestavine, postopek pridobivanja in razvrstitev sirov

  • spozna proizvodnjo in vrste sladoledov

  • pozna pravilno shranjevanje mleka in izdelkov iz mleka

  • primerja hranilno vrednost mleka z ostalimi živili

  • zna razlikovati med konzerviranimi- fermentiranimi mleki in mlečnimi izdelki ter pravilno ravnati z njim

  • Razvije natančnost in strokovnost.

    Razvije odnos do zdravega prehranjevanja

    Obišče mlekarno in pripravi referat.

    Vaje – organoleptično ocenjevanje sirov.

    Meso in mesni izdelki

     

     

     

  • spozna vrste mesa klavne živine, sestavine in pridobivanje

  • seznani se s pravilnim shranjevanjem svežega mesa

  • spozna sestavine, izdelavo in vrste mesnih izdelkov

  • spozna še druge vrste mesa: perutnino, divjačino, vodne živali in sadeže

  • pozna prednosti uporabe perutnine, rib in drugih živali v prehrani

  • spozna jajca in jajčne izdelke

  • zna razlikovati med vrstami svežega mesa in mesnimi izdelki ter pravilno ravnati z njimi

  • ugotovi kakovost jajc

  • navede sestavino jajca, ki povzroča bolezni ožilja razvrsti in opiše maščobna živila in shranjevanje

  • Širi splošno razgledanost.

    Razvije skrb za zdravje.

    Razvije zdrave prehrambene navade.

    Razvije natančnost in strokovnost.

    Obišče mesnico in pripravi referat.

    Pripravi referat o divjadi.

    Vaje - ugotavljanje svežosti jajc.

    Maščobna živila

     

     

     

  • spozna kemijsko zgradbo maščob, načine pridobivanja in shranjevanja maščobnih živil

  • ugotovi prednosti uporabe olj v prehrani

  • razvrsti maščobe

  • ugotovi pomen in posledice kopičenja holesterola v prehrani

  •  

     

    Vitaminsko mineralna živila

     

     

     

  • spozna sestavine vrtnin in sadja

  • spozna pravilno embaliranje, skladiščenje in ravnanje z vrtninami in sadjem

  • spozna izdelke iz sadja in vrtnin

  • razvrsti in opiše sveže vrtnine ter sadje

  • prepozna kakovostne vrtnine in sadje

  • razlikuje kakovostno sadje in vrtnine ter izdelke

  • primerja energijsko vrednost vrtnin in sadja

  • Osvaja strokovnost.

    Razvije zdrave prehrambene navade.

    Razvije odnos do zdravega prehranjevanja.

    Obišče tržnico in priprava zbirke sadja in vrtnin.

    Gobe

     

     

     

  • spozna načine razvrščanja gob in prehrambeno vrednost gob

  • zna uvrstiti gobe v sistem

  • prepozna najpomembnejše vrste gob

  •  

    Pripravi razstavo gob.

    Dišave in začimbe

     

     

     

  • spozna vrste, lastnosti in uporabno vrednost začimb

  • zna razlikovati dišave in začimbe

  • pojasni razliko med dišavami in začimbami

  •  

    Pripravi zbirko dišav, začimb.

    Alkaloidna poživila

     

     

     

  • spozna alkaloidna poživila in njihove učinke na človekov organizem

  • zna razlikovati alkaloidna poživila (vrste izdelkov), nadomestke

  • Se zave škodljivosti prekomernega uživanja alkaloidnih poživil.

    Se zave delovne in strokovne odgovornosti.

    Film - fiziološki učinki drog.

    Alkoholne pijače

     

     

     

  • se nauči, da alkoholne pijače nastajajo v procesu alkoholnega vrenja in destilacije

  • napiše enačbo alkoholnega vrenja

  • spozna surovine, proizvodne postopke,vrste in kakovost piva, vina ter destiliranih alkoholnih pijač

  • razvrsti in našteje alkoholne pijače

  • predstavi toksičnost alkohola

  • analizira vzroke in ugotovi pogostost uživanja alkoholnih pijač pri mladih

  • Zave se pomena kulture pitja alkoholnih pijač.

    Pozna alkoholizem kot družbeno zlo.

    Pripravi referat o kulturi pitja alkoholnih pijač.

    Film – alkoholizem kot družbeno zlo.

    Ekskurzija v pivovarno.

    Brezalkoholne pijače

     

     

     

  • spozna sadne, zelenjavne sokove in sirupe, osvežilne brezalkoholne pijače in mineralne vode, navadne vode, energijske napitke in dietetične proizvode

  • pozna vrste brezalkoholnih pijač, energijske napitke in dietetične proizvode ter njihov pomen za zdravje

  •    

     

    2. letnik

    INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI SOCIALIZACIJSKI CILJI POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Agrokemični proizvodi

    Vajenec

    Vajenec

    Vajenec

  • razvrsti rastline, cvetje

  •  

    Razvija komunikacijo in medsebojno sodelovanje.

    Razvija odgovoren odnos do uporabe gnojil in kemičnih sredstev za varstvo rastlin.

    Obišče trgovino z agrokemičnimi proizvodi.

    Pripravi zbirko prospektov z agrokemičnimi prozvodi.

    Gnojila

     

     

     

  • spozna pomen kemijskih elementov za rast rastlin

  • ponovi značilnosti rastlin

  • loči organska in mineralna gnojila

  • zna svetovati kupcem

  • -prepozna znake pomanjkanja na rastlini; zna našteti organska in mineralna gnojila

  • Razvija ekološko zavest o varovanju okolja.

    Zaveda se nevarnosti kemičnih sredstev za človekovo okolje.

    Izdela plakat s predstavitvijo proizvodov na tržišču.

    Laboratorijski eksperimenti: sinteza mineralnega gnojila.

    Kemična sredstva za varstvo rastlin

     

     

     

  • spozna povzročitelje rastlinskih bolezni in njihove škodljivce

  • spozna vrste in oblike kemičnih sredstev za varstvo rastlin

  • opiše odmerek in karenco, pozna vpliv kemičnih sredstev na okolje

  • spozna hišne živali, našteje in opiše hrano in opremo zanje

    • identificira kemično sredstvo in vrsto povzročitelja bolezni

    • loči kemična sredstva v trdni, tekoči in plinasti oblik in zna svetovati kupcem

    • pozna pomen prehranjevalne verige v ekosistemu

     

    Zaveda se nevarnosti odpadne embalaže kemičnih sredstev za okolje in človeka.

    Razvija odgovornost do živali.

     

    Z referati predstavi povzročitelje bolezni in življenje žuželk.

    Izdela plakat o vrstah proizvodov na tržišču.

  • prepozna razliko med nastankom naravnih polimerov in kemijskim pridobivanjem

  • primerja dobre in slabe lastnosti polimerov

  • primerja uporabo različnih polimerov

  • ugotovi ekološki pomen reciklaže

  • razlikuje naravni in sintetični kavčuk in primerja uporabo gume

    • razvija odgovornost do ravnanja z odpadki

    Pripravi zbirko različnih vrst proizvodov in izdela plakat.

  • laboratorijski eksperimenti: ekspandiranje polistirena in oblikovanje

  • sinteza fenol-formaldehidne smole, priprava premaznega laka

  • segrevanje PVC

  • ugotavljanje termoplastov in duroplastov s segrevanjem.

    Ogled proizvodnega procesa.

  •  

    Pralna in čistilna sredstva

     

     

     


  • spozna potek odstranjevanja nečistoč in azloži delovanje pralnega sredstva

  • opiše vrste mil in uporabo

  • spozna vrste detergentov in njihove sestavine

  • opiše vpliv detergentov na okolje

    • primerja mila in detergente po surovinah in uporabi

     

    Razvija ekološko zavest o uporabi detergentov.

     

    Ogled proizvodnega procesa.

    Ogled proizvodov v trgovini in izdelava plakata.

    Laboratorijski eksperimenti: sinteza mila.

    Kozmetična sredstva

     

     

     

  • spozna pomen kozmetike v vsakdanjem življenju

  • našteje in opiše surovine za kozmetična sredstva

  • pozna zgradbo in naloge kože

  • pozna sredstva za higieno telesa ter za čiščenje in nego obraza

  • spozna pomen zaščite kože pred soncem

  • spozna sredstva za nego las, britje, nego rok in nohtov, za higieno ustne votline in zob

  • opiše dekorativno kozmetiko

  • našteje dišave v kozmetiki

    • primerja dejavnike, ki jim je človek dnevno izpostavljen

    • loči sredstva za umivanje telesa in čiščenje obraza

    • loči vrste krem glede na vrsto kože

    • prepozna tipe kože in svetuje ustrezno sredstvo za sončenje

    • zna svetovati glede na vrsto las

    • predstavi sredstva za suho in mokro britje

    • zna svetovati ustrezno kozmetiko glede na želje in potrebe kupcev

    • zna uporabljati dekorativna sredstva za obraz

    • razlikuje parfume in kolonjske vode ter deodorante

     

    Razvija odnos do sebe in svojega telesa.

    Razvija samozavest.

    Razvija komunikativnost in human odnos do ljudi in kupcev.

    Razvija zanesljivost svetovanja kupcem.

    Razvija občutek za estetsko naličen obraz.

     

    Obisk kozmetičarke in demonstracija nege in ličenja.

    Ogled proizvodov v trgovini in izdelava zbirke embalažnih enot.

    Tekstilije

     

     

     

  • spozna in opiše naravna rastlinska in živalska vlakna

  • našteje in opiše kemična vlakna iz celuloznih in sintetičnih polimerov

  • opiše tehnološke postopke proizvodnje tekstilij - predenje in izdelovanje ploskovnih tekstilij

  • razloži izdelavo prej in sukancev

  • opiše plemenitenje tekstilij

  • spozna adjustiranje

  • našteje metode preskušanja tekstilij

  • našteje in opiše ploskovne tekstilije

  • opiše konfekcioniranje in označevanje oblačil

  • pozna postopke vzdrževanja tekstilij

    • loči vrste vlaken po izvoru in po uporabi

    • razloži izdelavo kemičnih vlaken

    • loči naravna kemična vlakna, polimerizacijska in polikondenzacijska vlakna

    • primerja njihove lastnosti in uporabo

    • nariše vrste vezav in prepozna njihove posebnosti

    • prepozna tkanine in vlaknovine

    • ugotovi, kako izboljšamo tkanine

    • razloži dokončno odpremo tekstilij

    • pojasni laboratorijske načine preskušanja

    • prepozna najznačilnejše vrste tkanin in priporoča namen uporabe

    • primerja konfekcijske številke

    • prepozna oznake za vzdrževanje tekstilnih izdelkov

    • razvrsti športno opremo po športnih panogah

     

    Razvije strokovnost in ustvarjalnost.

    Razvija občutek za modne smernice.

    Razvije občutek za svetovanje glede na posebne želje kupca.

    Razvija odnos do športne aktivnosti.

     

    Laboratorijski eksperimenti:

    • določanje vrste vlaken z zgorevanjem, po topnosti in mikroskopsko opazovanje vlaken.

      Ogled proizvodnega procesa

      V tovarni in izdelava poročila.

      Obisk v trgovini in izdelava zbirke tekstilij.

      Izdelava zbirke blagovnih znamk na tržišču.

    Usnje

     

     

     

  • spozna vrste kož in načine strojenja

  • našteje vrste usnja in opiše njegovo uporabo

  • spozna proizvodnjo obutve

  • opiše lastnosti in preskušanje kakovosti usnja

  • spozna onesnaževenje v usnjarski

  • industriji

  • loči vrste usnja po lastnostih, po uporabi

  • primerja velikostne številke obutve

  • prepozna laboratorijske metode dela

  • prepozna pomen čistilnih naprav v usnjarski industriji

  • pozna pomen proizvodnje umetnega usnja

  • Razvija strokovnost in odgovornost do kupcev.

    Razvija komunikativnost, prijaznost.

     

    Krzno

     

     

     

  • spozna razliko med usnjem in krznom

  • opiše proizvodnjo in vrste krzna

  • spozna pomen proizvodnje umetnega krzna

    • prepozna določene vrste krzna

    • zna svetovati kupcu o negi krzna

    • razloži prednosti umetnega krzna pred naravnim

     

    Razvija ekološko zavest.

    Ogled proizvodnega procesa.

    Priprava zbirke usnja.

    Priprava referatov.

    Priprava plakatov s predstavitvijo proizvodov in blagovnih znamk.

    Zbirka blagovnih znamk in njihovo prepoznavanje.

     

    3.letnik

    INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Les

    Vajenec

    Vajenec

     

  • spozna sestavo, prereze in teksturo lesa

  • spozna lastnosti lesa(mehanske, dekorativne in fizikalne)

  • razloži napake in povzročitelje teh napak

  • našteje vrste neobdelanega in obdelanega lesa in načine pridobivanja

  • spozna lesno gradivo

  • spozna stavbno, bivalno in drugo pohištvo

  • spozna zaščito lesa

  • prepozna drevesne vrste

  • zna preprečevati škodo v gozdu

  • zna razvrstiti gradivo po načinu in po namenu uporabe

  • prepozna lesne plošče

  • opiše posamezne skupine izdelkov

  • pozna načine zaščite lesa

  • Razvija odgovoren odnos do narave.

    Razvija natančnost

    Razvija ozaveščanje o racionalni rabi lesa.

    Film - propadanje gozdov.

    Vaje - razpoznavanje različnih vrst lesa in lesnih plošč.

    PAPIR

     

     

     

  • pozna surovine in tehnološki proces izdelave papirja

  • pozna vrste papirja, kartonov in kakovost

  • pozna knjige, revije, časopise in pisalne potrebščine

  • pozna reciklažo odpadnega papirja

  • Loči osnovne in pomožne surovine

  • primerja proizvodnjo celuloze in lesovine

  • opiše faze tehnološkega procesa

  • razlikuje vrste papirja

  • razlikuje osnovne formate papirja

  • razloži mednarodni sistem označevanja knjig in periodičnega tiska

  • razloži pomen zbiranja odpadnega papirja

  • Razvija odnos do pisane besede.

    Razvija iniciativnost pri zbiranju odpadnega papirja.

    Film - izdelovanje papirja.

    Pripravi zbirko izdelkov papirne konfekcije.

    GORIVA

     

     

     

  • pozna sestavo goriv

  • pozna pojme: gorenje, vnetljivost, kurilna vrednost

  • pozna gašenje

  • pozna vrste in uporabo premoga

  • spozna postopke kemijske in mehanske predelave

  • spozna nahajališča, sestavo in pridobivanje nafte

  • spozna krekiranje in reformiranje

  • spozna sestavo, pridobivanje in uporabo zemeljskega plina

  • pozna maziva

  • spozna regeneriranje odpadnih maziv

  • pozna alternativne vire energije

  • pozna predpise o prodaji in skladiščenju goriv

  • zna razvrstiti goriva

  • loči goriva po izvoru, agregatnem stanju in nastanku

  • razlikuje gorljive in negorljive sestavine

  • pojasni reakcije zgorevanja

  • razdeli snovi po vnetljivosti

  • razlikuje vrste gorečih snovi in gasilna sredstva

  • razloži potek pooglenitve

  • ugotovi gospodarski in politični pomen nafte

  • ugotovi, da postopki predelave nafte potekajo v rafinerijah

  • loči in opiše naftne derivate

  • razvrsti in opiše maziva

  • ugotovi vpliv energije na okolje

  • Razvija odgovornost do preprečevanja požarov.

    Razvija varčnost in ekonomičnost.

    Skrbi za varovanje okolja

    Razvija prizadevnost uporabe okolju prijaznih goriv.

    Razvija odgovornost do varčne rabe energije.

    Demonstracija gašenja z gasilnim aparatom.

    Film - predelava nafte.

    GRADBENO GRADIVO

     

     

     

  • pozna konstrukcijsko gradbeno gradivo

  • spozna veziva

  • spozna beton in druge cementne izdelke

  • spozna izolacijsko gradbeno gradivo

  • našteje vrste kamnin

  • loči hidravlično in zračno vezivo

  • razlikuje vrste betona

  • pozna azbest, cementne in lesno cementne izdelke

  • ugotovi pomen izolacijskega gradbenega gradiva

  • Razvija skrb za varovanje okolja.

     

    KERAMIKA

     

     

     

  • pozna surovine za proizvodnjo keramike

  • spozna lastnosti in razvrstitev keramike

  • seznani se s proizvodnim postopkom izdelave keramike

  • pozna tradicionalno keramiko

  • pozna tehnično keramiko

  • pozna vpliv keramične industrije na okolje

  • razvrsti keramiko in proizvode glede na surovine in uporabo

  • loči tradicionalno in tehnično keramiko ter njuno uporabnost

  • ugotovi, da so mnogi izdelki za varstvo okolja iz keramike

  • spozna, da prah in oksidi keramične industrije onesnažujejo okolje

  •    

    STEKLO

     

     

     

  • pozna surovine za proizvodnjo stekla

  • pozna tehnološki proces, načine oblikovanja, vrste in lastnosti steklenih izdelkov

  • spozna pakiranje in transport

  • steklenih izdelkov

  • pozna odpadno steklo kot sekundarno surovino

  • razume, da je steklo strjena amorfna talina nekaterih kovinskih oksidov

  • ugotovi vpliv surovin na lastnosti stekla

  • ugotovi, da zaradi specifičnih lastnosti steklo previdno prevažamo

  • razume prednosti uporabe odpadnega stekla v procesu proizvodnje

  • Razvija odnos do zbiranja odpadnega stekla.

    Razvija odgovornost do varovanja okolja.

    Obiščejo steklarno.

    BARVILA IN PREMAZNA SREDSTVA

     

     

     

  • spozna pojme: barva,barvilo in premazno sredstvo

  • pozna sestavine premaznih sredstev

  • pozna vrste, uporabo in pakiranje premaznih sredstev

  • ugotovi razliko barva-barvilo

  • razdeli premazna sredstva

  • razvrsti premazna sredstva po uporabljenem vezivu in po namenu uporabe

  • zna brati tehnična navodila o uporabi premaznih sredstev

  • Razvija ozaveščanje relacij: človek - znanost – tehnika – delo.

    Razvija odgovoren odnos do okolja.

     

    KOVINE IN KOVINSKI IZDELKI

     

     

     

  • pozna lastnosti in razdelitev kovin

  • pozna železo, grodelj, železove litine in jeklo

  • spozna termične in mehanske postopke obdelave jekla

  • spozna razvrščanje in označevanje jekel

  • pozna aluminij, baker in plemenite kovine

  • pozna ure, nakit, bižuterijo

  • pozna korozijo in zaščito pred njo

  • pozna kovinske polizdelke in izdelke, gospodinjsko posodo, pribor, armature, sanitarno opremo, orodje, okovje

  • ugotovi bistvene razlike med železom in jeklom ter razlikuje pomembnejše vrste jekel

  • loči kovine in zlitine

  • primerja lastnosti in uporabo barvnih kovin

  • pozna označevanje izdelkov iz plemenitih kovin

  • analizira in primerja odpornost različnih kovin na korozijo ter ovrednoti gospodarsko škodo, ki jo povzroča korozija

  • izdela preglednico kovinskih polizdelkov in izdelkov

  •    

  • opiše opremo in rezervne dele motornih koles, motornih vozil, kmetijskih strojev in priključkov

  • pozna vrste motornih koles, motornih vozil, kmetijskih strojev in priključkov

  • razume delovanje bencinskih in dizelskih motorjev

  • Razvija odnos do varnega dela z vozili.

    Razvija odgovornost pri delu.

     

    ELEKTROTEHNIKA

     

     

     

  • pozna osnovne električne količine

  • pozna električne instalacije

  • pozna vire energije

  • pozna ter razvrsti žarnice in svetila

  • pozna električne naprave za dom in gospodinjstvo

  • ugotovijo namen uporabe teh naprav

  • razvrsti velike in male gospodinjske aparate, el. naprave za čiščenje, za ogrevanje vode in prostorov, za osebno higieno in zdravje

  • Razvija poslovnost.

    Razvija poklicno odgovornost.

    Pripravi zbirko prospektov elektrotehniških izdelkov.

  • pozna zabavno elektroniko

  • pozna računalniške naprave, računalnik

  • razvrsti avdio in video naprave

  • -zna svetovati pri izbiri računalniških naprav,računalnikov

  •    

  • pozna fotografsko opremo

  • pozna igrače in otroško opremo

  • pozna umetniške izdelke, spominke in izdelke domače obrti

  • pozna vrste in prednosti posameznih vrst fotoaparatov, opreme in filmov

  • predstavi kriterije kakovostne igrače

  • ovrednoti materiale, načine izdelave in vrste izdelkov, namenjenih promociji Slovenije

  • Razvija odnos do pomena igrače za osebnostni razvoj.

    Razvija odnos do kulturne dediščine.

     

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • blago

  • Gospodarsko poslovanje

    Geografija

  • faze tehnološkega procesa, razvrščanje in standardizacija blaga

  • embalaža

  • polimerni materiali

  • usnje in krzno

  • papir

  • goriva

  • Kemija

    Ekologija

  • embalažni materiali v odnosu do okolja

  • kemijske reakcije, uporaba sinteznih odpadkov

  • konzerviranje, strojila, zaščita ogroženih živalskih vrst

  • kemijska predelava lesa, reciklaža odpadnega papirja

  • sestava goriv, reakcije gorenja, gasilna sredstva,frakcionirana kondenzacija,onesnaževanje okolja z gorivi

  • živila

  • les

  • Kemija

    Biologija

  • ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe,encimi, mikroorganizmi, prebavila, eterična olja, alkaloidi, vrenje, glive

  • ekosistem, fotosinteza, kemijska sestava lesa

  • agrokemični proizvodi

  • pralna, čistilna sredstva in kozmetika

  • Kemija

    Ekologija

    Biologija

  • kemijski elementi,predatorstvo, agrokemična sredstva v odnosu do okolja

  • sestavine pralnih sredstev, zgradba in funkcije kože, vpliv teh sredstev na okolje

  • tekstilije

  • gradbeni materiali, steklo, keramika

  • Kemija

    Geografija

  • pridobivanje in izvor tekstilnih surovin, kemijske in biološke lastnosti surovin

  • kamnine, kemijske spojine

  • barvila in premazna sredstva

  • Kemija

    Fizika

    Ekologija

  • barva, barvilo, okolju prijazna sredstva

  • kovine in kovinski izdelki

  • Kemija

  • kovine, korozija,kemijske reakcije

  • elektrotehika

  • Fizika

    Računalništvo

  • osnove elektrotehnike, računalništva