SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: SLAŠČIČAR - KONDITOR (ds)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999

1. IME PREDMETA

TEHNOLOGIJA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

118

47

165

2.

74

25

99

3.

77

25

102

skupaj

269

97

366

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Pri predmetu vajenci:

  • spoznajo temeljne osnove slaščičarstva in konditorstva,

  • spoznajo poklicna področja in njihove značilnosti,

  • spoznajo temeljne osnove in pomen varstva pri delu,

  • naučijo se osnov higienskega minimuma,

  • spoznajo surovine za proizvodnjo v slaščičarstvu,

  • spoznajo dejavnike, ki vplivajo na kakovost surovin,

  • spoznajo tehnološke postopke v slaščičarstvu in konditorstvu,

  • spoznajo tehnično in tehnološko opremljenost slaščičarskih obratov,

  • spoznajo stroje, naprave in pripomočke v slaščičarstvu in konditorstvu, njihove značilnosti in delovanje,

  • spoznajo postopke konzerviranja, mehanske in toplotne obdelave, embaliranja, pakiranja živil in slaščičarskih polizdelkov in izdelkov,

  • spoznajo dejavnike, ki vplivajo na kakovost končnih izdelkov,

  • razvijajo sposobnost za uporabo in povezovanje znanja,

  • razvijajo sposobnosti natančnega opazovanja in kritičnega ocenjevanja,

  • razvijajo ekološko zavest, varčnost in osebno odgovornost,

  • razvijejo poklicno identiteto in zavest o poklicni odgovornosti,

  • pridobijo spretnosti, natančnost in zanesljivost pri delu,

  • razvijejo odnos do strokovne literature in bogatijo spoznanje za lastni strokovni razvoj,

  • sodelujejo pri delu v skupini in razvijejo odnos do dela s sodelavci, odnos do dela za trg in lastne eksistence.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    OSNOVE FIZIKE

    Vajenci

    Vajenci

     

  • seznani se s pojmom energije

  • poznan pojme: gibanje, sile, tlak, elektrika

  • razlikuje osnovne oblike energije;

  • prepozna razlike med vrstami energije;

  • primerja različne načine gibanja teles;

  • razume vpliv delovanja sile na telo;

  • razume fizikalne zakonitosti tlaka;

  • prepozna enote za merjenje;

  • razume njegov pomen za delovanje naprav;

  • razume osnovne zakonitosti električnega toka;

  • Spozna sile, ki delujejo v okolju

    Nauči se razlikovati med navorom in močjo

    Dobi pregled nad napravami, povezanimi s tlakom

    Nauči se, da lahko s pomočjo električne energije uravnavamo različne parametre v živilstvu

     

    proizvodnja in proizvodni procesi

     

     

     

  • spoznajo proizvodnjo, tehniko, tehnologijo

  • poznajo proizvodne sisteme

  • se seznanijo z varstvom pri delu

  • poznajo osnove higienskega minimuma

  • razložijo pomen pojmov proizvodnja tehnika in tehnologija;

  • spoznajo pomen proizvodnega sistema;

  • razdelijo proizvodni sistem na bistvene elemente;

  • spoznajo pomen preventive pri delu in poškodb pri delu;

  • razložijo pomen osebne higiene v proizvodnji;

  • Razvijejo tehnološko zavest.

    Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu.

    Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo pomembnost le teh.

    Shema: povezava proizvodnje tehnike in tehnologije

    Shema: prikaz določenega tehnološkega procesa.

    Vaja: določi sredstva za zaščito delavca pri različnih poklicih.

    gradiva

     

     

     

  • spoznajo delitev in lastnosti gradiv

  • poznajo kovine

  • poznajo neželezna zlitine

  • spoznajo goriva in maziva

  • znajo razvrstiti stroje in naprave

  • zgradba strojev

  • spoznajo pomen gradiv in jih razdelijo na posamezne skupine;

  • opišejo lastnosti gradiv;

  • spoznajo kovine, ki so pomembne v živilstvu;

  • pojasnijo lastnosti in uporabo v živilstvu;

  • razložijo vrste goriv in njihovo energetsko vrednost;

  • razdelijo stroje na pogonske in delovne;

  • pojasnijo pomen toplotnih strojev;

  • poznajo strojne elemente;

  • Dojamejo pomen poznavanja gradiv.

    Dojamejo pomen poznavanja vrst goriv in maziv pri kontroli in vzdrževanju naprav.

    Dojamejo pomen delitve po sistemih.

    Slikovni material: vrste gradiv in njihove lastnosti.

    Shema. Pridobivanje železa in jekla.

    Delo v laboratoriju: ugotavljanje lastnosti zlitin.

    Ogled motorja in mesta za mazanje z oljem in mastmi.

    Sheme pogonskih in delovnih strojev.

    merilne naprave

     

     

     

  • fizikalne osnove

  • napake pri merjenju

  • krmiljenje in regulacija

  • poznajo naprave za:

  • merjenje temperature

  • merjenje tlaka

  • merjenje relativne vlage

  • merjenje pretoka

  • merjenje nivoja

  • poznajo fizikalne osnove;

  • seznanijo se z merilci temperature;

  • obrazložijo delovanje merilca tlaka;

  • naštejejo načine merjenja relativne vlažnosti;

  • razložijo delovanje merilca pretoka;

  • opišejo naprave za merjenje nivoja tekočin;

  • Razvijajo natančnost pri merjenju in dojamejo pomen merjenja in ugotavljanje parametrov.

    Merjenje temperatur z različnimi napravami v različnih medijih.

    Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem.

    Pregled tabel različnih relativnih vlag pri konzerviranju različnih živil.

    Ogled vodnega števca.

    Ogled vodokaznega stekla in plovca za merjenje nivoja.

    konzerviranje živil

     

     

     

  • pojmi

  • poznajo pasterizacijo in sterilizacijo

  • poznajo pojme temperatura, toplota, temperaturni diagram, agregatno stanje snovi;

  • pojasnijo razlike med pasterizacijo in sterilizacijo;

  • spoznajo naprave;

  • razložijo pomen v živilstvu;

  • razdelijo izdelke glede na obstojnost in toplotno konzerviranje;

  • Razvijajo tehnološko zavest

     

  • spoznajo hlajenje, zmrzovanje in tajanje živil

  • seznanijo se z delovanjem hladilne naprave;

  • pojasnijo pomen posameznih pogojev in predvidijo negativne spremembe na živilih;

  • spoznajo načine hlajenja posameznih živil;

  • razložijo načine zmrzovanja in pojasnijo spremembe na živilih zaradi nizkih temperatur;

  • Razvijajo tehnološko disciplino in se navajajo na delo.

    Razvijajo tehnološko zavest.

    Razvijajo ekološko zavest.

    Ogled hladilnih naprav v različnih tehnologijah.

    Ogled posameznih delov hladilne naprave.

    Strokovni ogled obrata, kjer vidijo postopke hlajenja in zmrzovanja.


  • se seznanijo z dehidriranjem in koncentriranjem živil

  • razložijo pomen sušenja živil;

  • opišejo naprave za sušenje;

  • spoznajo pomen koncentriranja;

  • razložijo postopke;

  • opredelijo tipe izparilnikov;

  •  

    Vaja: sušenje sadja za kandiranje.

  • poznajo kemične načine konzerviranja

  • naštejejo in opišejo kemične načine konzerviranja;

  • Dojamejo pomen konzerviranja za trajnost živil in izdelkov.

     

    kemijsko – tehnološki procesi v živilski industriji

     

     

     

  • spoznajo filtracijo

  • naštejejo postopke filtriranja;

  • razložijo delovanja naprav;

  • Osvojeno znanje prenesejo na primere iz stroke.

    Vaja v laboratoriju: filtracija.

  • se seznanijo z destilacijo

  • seznanijo se s pomenom destilacije;

  • opišejo naprave in pojasnijo način delovanja;

  •  

    Ogled proizvodnje močnih alkoholnih pijač.

  • spoznajo kristalizacijo

  • opredelijo postopke in naprave za kristalizacijo;

  •    

  • spoznajo ekstrakcijo

  • pojasnijo pomen ekstrakcije;

  • Spoznajo surovine, ki jih pridobivajo z ekstrakcijo.

     

  • spoznajo mletje

  • razložijo postopek in pomen mletja;

  •    

  • spoznajo mešanje

  • spoznajo naprave za mešanje;

  • pojasnijo potek mešanja;

  • razložijo delovanje različnih mešal;

  •    

    uvod v slaščičarstvo in konditorstvo

     

     

     

  • spoznajo zgodovino slaščičarstva

  • se seznanijo s strokovnimi izrazi

  • poznajo značilnosti slaščičarstva

  • opredelijo zgodovinski razvoj slaščičarstva;

  • pojasnijo strokovne izraze;

  • seznanijo se s poklicem;

  • naštejejo proizvodna področja;

  • opredelijo značilnosti obrtniške in industrijske izdelave;

  • Razumejo razvoj in napredek v poklicu.

    Zavedajo se pomena pravilnega strokovnega izražanja.

    Razvijejo poklicno zavest.

    Dobijo občutek preglednosti v slaščičarski stroki.

    Pregled literature o zgodovini slaščičarstva.

    Vaja: uporaba kazala strokovnih izrazov iz literature.

    surovine

     

     

     

  • spoznajo žita in predelavo žit

  • poznajo predelavo žit

  • spoznajo moko

  • opredelijo žita, zgradbo in kemično sestavo žitnega zrna;

  • razložijo tehnološki postopek mletja žit in vrste mlevskih izdelkov;

  • opredelijo pomen vrste in tipov moke, vpliv kakovosti moke na kakovost končnih izdelkov;

  • Razvijejo mnenje o uporabi moke višjih tipov in pomenu za zdravo prehrano.

    Vzorci posameznih žit, shema zgradbe žitnega zrna.

    Diagram mletja.

    Vaja: ugotavljanje kakovosti moke.

  • spoznajo sladkor in druga sladila

  • pojasnijo tehnološki postopek proizvodnja sladkorja;

  • naštejejo lastnosti različnih vrst in oblik sladkorja;

  • razložijo pomen in lastnosti drugih sladil;

  • Razvijejo osebno mnenje o uporabi rjavega sladkorja, medu in umetnih sladil.

    Vaja: prepoznavanje rjavega, kandis, demerada sladkorja.

  • spoznajo vzhajalna in rahljalna sredstva

  • opredelijo razliko med biološkimi in kemičnimi vzhajalnimi sredstvi in uporabo v slaščičarstvu;

  • Razvijejo pravilen odnos do surovin.

    Vaja: ugotavljanje vzhajalne moči kvasa.

  • spoznajo jajca

  • razložijo zgradbo jajca;

  • opredelijo hranilno vrednost in tehnološke lastnosti jajc;

  • Dojamejo pomen uporabe sveže surovine in vpliv na kakovost izdelkov.

    Vaja: ugotavljanje starosti jajc.

  • spoznajo maščobe in olja

  • pojasnijo vrste maščob, ki se uporabljajo v slaščičarstvu in njihov vpliv na kakovost posameznih izdelkov;

  • Zavedajo se odgovornosti pri uporabi in ravnanju s surovinami.

     

  • spoznajo mleko in mlečne izdelke

  • opredelijo pomen mleka in mlečnih izdelkov v slaščičarstvu;

  • Zavedajo se odgovornosti pri ravnanju s surovinami in vpliva surovin na kakovost izdelkov.

     

  • spoznajo sadje in sadne izdelke

  • razložijo hranilno vrednost sadja;

  • opišejo vrste sadnih izdelkov;

  • navedejo uporabo sadja in sadnih izdelkov v slaščičarstvu;

  •    

  • spoznajo sredstva za želiranje in vezavo

  • naštejejo vrste želirnih in vezivnih sredstev;

  • razložijo delovanje in uporabo.

  •  

    Vaja: priprava in uporaba želirnih sredstev.


    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    SUROVINE V SLAŠČIČARSTVU IN KONDITORSTVU

    Vajenci

    Vajenci

     

  • spoznajo dodatne surovine v slaščičarstvu

  • opredelijo dodatne surovine in njihov pomen v slaščičarstvu;

  •    

    proizvodnja čokolade

     

     

     

  • spoznajo surovino – kakavovec

  • spoznajo proizvodnjo kakavove mase

  • poznajo postopek proizvodnje čokoladne mase

  • znajo oblikovati čokolado

  • spoznajo proizvodnjo kakavovega prahu

  • opredelijo surovino in pomen kakovosti kakavovca za izdelavo čokolade;

  • razložijo tehnološki postopek izdelava kakavove mase;

  • obrazložijo delovanje strojev in naprav za posamezne postopke;

  • spoznajo tehnološke faze proizvodnje čokoladne mase;

  • opišejo stroje za posamezne postopke;

  • razložijo postopek oblikovanja čokolade;

  • pojasnijo postopek izdelave kakavovega prahu in kakavovega masla;

  • Razvijejo čut za kakovostno surovino.

    Ovrednotijo ekonomičnost postopkov.

    Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu.

    Ovrednotijo ekonomičnost proizvodnje.

    Razvijajo tehnološko zavest.

    Razvijajo osebno odgovornost pri delu s stroji.

    Ogled proizvodnje čokolade.

    sanitarno tehnična ureditev obratov

     

     

     

  • poznajo tipe slaščičarn

  • se seznanijo s prostori obrtne slaščičarne

  • spoznajo konditorske obrate

  • izdelajo pogoje za gradnjo živilskih obratov in opremo delovnih prostorov v slaščičarnah, s tehničnimi pogoji za proizvodnjo slaščic, s tehničnimi in sanitarnimi pogoji;

  • Razvijajo zavest o pomenu okolja za proizvodnjo zdrave prehrane.

    Razvijajo zavest o pomenu urejenosti delovnih prostorov.

    Shema: načrt slaščičarskega obrata.

    stroji in naprave

     

     

     

  • spoznajo mešalne in stepalne stroji

  • razložijo razliko med mešalnimi in stepalnimi stroji, delovanje in uporabo;

  • Zavedajo se pomena osebne odgovornosti pri ravnanju z različnimi stroji.

    Vaja: sheme strojev in naprav.

  • znajo opisati stroje za deljenje in oblikovanje testa in mas

  • naštejejo stroje za deljenje in oblikovanje testa;

  • razložijo njihovo delovanje in uporabo;

  • Razvijajo čut za ekonomično in natančno delo.

    Sheme in prospekti strojev.

  • poznajo vzhajalne komore

  • naštejejo vrste in opišejo delovanje vzhajalnih komor;

  •    

  • poznajo peči in ostale naprave za toplotno obdelavo

  • opredelijo različne vrste peči in sistem ogrevanja;

  • razumejo načine prenašanja toplote;

  • Zavedajo se osebne odgovornosti.

    Sheme peči.

  • poznajo druge naprave v slaščičarstvu

  • znajo opisati pripomočke v slaščičarstvu

  • opišejo naprave, ki jih uporabljajo v slaščičarni;

  • naštejejo in opišejo pripomočke, ki jim olajšajo delo;

  •    

  • razlikujejo hladilne naprave

  • razložijo delovanje hladilne naprave, pomen hladilnih naprav za shranjevanje živil in uporabo v slaščičarstvu;

  • Dobijo občutek za higiensko delo.

     

    strokovno računanje

     

     

     

  • poznajo tehnološko dokumentacijo

  • naučijo se strokovne izračune

  • pojasnijo merska in utežna razmerja;

  • uporabijo osnovne recepte;

  • preračunavajo količino sestavin v receptih in izgube, ki nastanejo med peko;

  • Razvijejo zavest o strokovni odgovornosti.

    Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost.

    Vaja: strokovno računanje.

    tehnologija izdelave polizdelkov

     

     

     

  • poznajo kvašeno testo

  • opišejo postopek izdelave kvašenega testa in načine mesitve kvašenega testa;

  • razložijo posebnosti v izdelavi različnih izdelkov iz kvašenega testa;

  • Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu.

    Vaja: različne mesitve testa.

  • znajo opisati listnato in kvašeno listnato testo

  • naštejejo surovine in načine izdelave listnatega in kvašenega listnatega testa;

  • pojasnijo razlike med listnatim in kvašenim listnatim testom;

  • Pazijo na higiensko proizvodnjo.

    Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu.

     

  • poznajo krhko testo

  • opredelijo surovine in postopek izdelave krhkega testa;

  • pojasnijo vrste krhkega testa in uporabo;

  • Razvijajo natančnost in

    Vestnost.

     

  • poznajo medeno testo

  • opišejo surovine in postopek izdelave medenega testa

  • Razvijajo natančnost in vestnost.

     

  • poznajo paljeno testo

  • razložijo značilnosti paljenega testa;

  •    

  • poznajo ostale vrste testa

  • razložijo izdelavo vlečenega, žvrkljanega, gnetenega in krompirjevega testa;

  •    

  • spoznajo mase

  • pojasnijo postopek rahljanja mas;

  • razložijo razliko med toplimi in hladnimi masami;

  • naštejejo in opišejo vrste mas;

  • Razvijajo odnos do poklica in kakovostnega dela.

    Vaja: priprava hladnih in toplih mas.

  • spoznajo kreme in polnila

  • opredelijo razliko med kremami in polnili;

  • naštejejo in opišejo izdelavo različnih vrst krem;

  • Pazijo na higiensko proizvodnjo.

     

  • spoznajo vrste in uporabo čokolade in čokoladnih oblivov v slaščičarstvu

  • opredelijo vrste in uporabo čokolade in čokoladnih oblivov v slaščičarstvu;

  • Razvijajo natančnost in strpnost.

    Razvijajo poklicno identiteto in etiko.

     

  • spoznajo glazure in prelive

  • spoznajo marcipan, percipan in nougat

  • razložijo pomen in vrste glazur in prelivov;

  • obrazložijo postopek izdelave in uporabo marcipana, percipana in nougata.

  • Razvijajo natančnost in čut za estetsko oblikovanje.

     

     

    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V ZVEDBI

    TRAJNO PECIVO

    Vajenci

    Vajenci

     

  • poznajo kekse, razlikujejo med čajnim pecivom in konfeti

  • poznajo medenjake

  • poznajo slano pecivo

  • znajo razlikovati med izdelki različne kakovosti;

  • Razvijajo poklicno identiteto.

    Razvijajo natančnost in vestnost pri delu.

     

    poltrajno pecivo

     

     

     

  • spoznajo sladke kruhe in kolače

  • naučijo se izdelke iz kvašenega testa

  • naučijo se izdelke iz drugih vrst testa

  • izdelajo različne kolače iz težkih maslenih mas;

  • opredelijo vrste, lastnosti in tehniko priprave izdelkov;

  • Razvijajo poklicno etiko.

    Oblikujejo poklicno identiteto.

     

    sveže polnjeno pecivo

     

     

     

  • spoznajo torte

  • poznajo rezine

  • znajo opisati rolade

  • poznajo deserte

  • znajo oblikovati mignone

  • razložijo razlike med posameznimi vrstami sveže polnjenega peciva;

  • pripravijo različne vrst tort;

  • obrazložijo vrste, sestavo, velikost, načini priprave in serviranja rezin, rolad, desertov in mignonov;

  • Razvijajo čut za estetsko oblikovanje.

    Pokažejo inovativnost.

    Razvijejo sposobnost reševanja nepredvidljivih situacij.

    Vaja: opis in izdelava različnih vrst tort.

    slaščice v gostinstvu

     

     

     

  • poznajo pudinge

  • poznajo narastke

  • poznajo strjenke

  • znajo pripraviti slaščice po naročilu

  • poznajo pomen dietetičnih slaščic

  • poznajo alternativne slaščice

  • pojasnijo vrste in pripravo gostinskih, dietetičnih in alternativnih slaščic;

  • Razvijejo odnos do poklicnih skrivnosti.

    Dobijo čut za zdrav način prehranjevanja.

     

    slovenske narodne in praznične slaščice

     

     

     

  • poznajo potico

  • znajo razlikovati škofjeloške in dražgoške kruhke

  • poznajo štruklje

  • razlikujejo med pogačo in gibanico

  • poznajo krofe in flancate

  • naštejejo slovenske narodne in praznične slaščice

  • opišejo razvoj narodnih slaščic;

  • Razvijejo čut za etnografijo.

     

    dekoracija v slaščičarstvu

     

     

     

  • naučijo se osnovna pravila dekoracije

  • razlikujejo različne načine dekoracije

  • poznajo materiale za dekoracijo

  • poznajo tehnike brizganja in krašenja

  • razložijo osnovna pravila dekoracije;

  • naštejejo različne načine dekoracije;

  • spoznajo materiale, ki so primerni za dekoracijo;

  • Razvijajo poklicno identiteto.

    Razvijejo čut za estetsko oblikovanje.

    Razvijajo kreativnost.

    Razvijejo zavest o strokovno odgovornosti.

     

    sladkorne raztopine v slaščičarstvu

     

     

     

  • razlikujejo med sladkornimi raztopinami

  • znajo meriti gostoto sladkornih raztopin

  • poznajo postopek kuhanja sladkornih raztopin

  • vrste sladkornih raztopin v slaščičarstvu

  • opredelijo nasičenost sladkornih raztopin;

  • naštejejo naprave za merjenje gostote sladkornih raztopin;

  • opišejo postopek kuhanja raztopin;

  • opredelijo vrste sladkornih raztopin in pomen v slaščičarstvu;

  • spoznajo karamel, vlečeni in pihani sladkor, fondant,

  • Razvijajo zavest o poklicni odgovornosti.

    Razvijajo čut za natančnost in estetsko oblikovanje.

    Vaja: merjenje gostote sladkornih raztopin.

    pralineji

     

     

     

  • poznajo delitev, značilnosti in poimenovanje pralinejev

  • poznajo načine izdelave pralinejev

  • spoznajo vrste pralinejev

  • razložijo pojem pralinejev;

  • opišejo različne načine izdelave;

  • spoznajo različne vrste mas za jedra;

  • opišejo načine oblikovanja jeder;

  • naštejejo vrste in načine prelivanja;

  • opišejo različne vrste pralinejev;

  • Razvijajo poklicno identiteto.

    Zavedajo se pomena higienske izdelave.

    Razvijejo odgovoren odnos do potrošnika.

    Razvijejo samoiniciativnost in kreativnost.

     

    industrijska proizvodnja peciva

     

     

     

  • spoznajo kekse

  • spoznajo slane kekse in krekerje

  • spoznajo medenjake

  • spoznajo vaflje

  • znajo opisati industrijsko izdelavo biskvitov

  • razložijo potek industrijske izdelave različnih vrst peciva;

  • naštejejo stroje in naprave;

  • ugotovijo razlike med obrtniško in industrijsko izdelavo;

  • Razvijajo tehnološko zavest.

    Razvijajo poklicno identifikacijo.

    Pridobijo pravilen odnos do potrošnika.

    Shema: industrijska izdelava peciva.

    sladoled

     

     

     

  • naučijo se klasifikacije sladoleda

  • spoznajo surovine

  • naučijo se lastnosti sladoledne zmesi

  • spoznajo industrijska izdelava sladoleda

  • spoznajo obrtniško izdelavo

  • poznajo različno pripravljene sladolede

  • naštejejo vrste sladoleda po pravilniku;

  • opredelijo pomen kakovosti surovin;

  • ugotovijo kakšen je pomen lastnosti sladoledne zmesi;

  • pojasnijo postopek industrijske izdelave in napravami;

  • razložijo postopek obrtniške izdelave in možnosti priprave različnih vrst sladoledov;

  • Razvijajo tehnološko zavest.

    Pazijo na higiensko proizvodnjo.

    Ovrednotijo ekonomičnost postopkov.

    Razvijajo poklicno identifikacijo.

    Razvijajo odgovoren odnos do potrošnika.

    Ogled proizvodnje sladoleda v mlekarnah.

    proizvodnja bonbonov

     

     

     

  • spoznajo surovine

  • znajo opisati tehnološki postopek izdelave

  • spoznajo vrste bonbonov

  • navedejo vrste surovin;

  • znajo razlikovati med različnimi vrstami bonbonov;

  • razložijo tehnološki postopek proizvodnje;

  • opišejo stroje in naprave ter njihovo delovanje;

  • Razvijejo tehnološko zavest.

    Ovrednotijo ekonomičnost postopkov.

    Spoznajo relacijo: človek, tehnika, delo.

    Ogled proizvodnje bonbonov.

    prodaja slaščic

     

     

     

  • poznajo ureditev prodajalne

  • naučijo se vloge in lastnosti dobrega prodajalca

  • pozna higieno v prodajalni

  • se seznani s ponudbo v moderni slaščičarni

  • poznajo izložbo in reklamo

  • opredelijo pomen estetsko opremljene slaščičarne;

  • ugotovijo kakšne so lastnosti dobrega prodajalca;

  • spoznajo pomen široke izbire v slaščičarni;

  • pridobijo osnovna znanja iz marketinga;

  • Razvijejo pravilen odnos do potrošnika.

    Ovrednotijo pomen estetike in higiene pri prodaji slaščic.

    Zavedajo se pomena dobre predstavitve svojih izdelkov za uspešno prodajo.

    Opazovanje urejenosti različnih slaščičarn.

    Ogled vzorno urejenih izložb.

    embaliranje in pakiranje slaščičarskih in konditorskih izdelkov

     

     

     

  • poznajo embalažne materiale

  • spoznajo pomen embaliranja in pakiranja

  • poznajo pravila deklariranja

  • znajo osnove aranžiranja

  • razložijo vrste, kakovost in oznake embalažnega materiala;

  • pojasnijo pomen embaliranja in pakiranja za skladiščenje in prodajo;

  • poiščejo predpise o deklariranju;

  • razložijo načine in pomen aranžiranja;

  • Razvijajo občutek za pravilno embaliranje in pakiranje izdelkov.

     

    prekinjena fermentacija in zmrzovanje v slaščičarstvu

     

     

     

  • poznajo tehnološki postopek

  • spoznajo uporabo v slaščičarstvu

  • napake slaščičarskih polizdelkov in izdelkov

  • spozna napake krem

  • naučijo se napake in vzroke napak pri izdelavi različnih vrst testa

  • spoznajo napake in vzroke končnih izdelkov

  • opredelijo tehnološki postopek in naprave;

  • ugotovijo pomen v slaščičarstvu;

  • prepoznavajo napake izdelkov;

  • poskušajo ugotoviti vzroke napak;

  • Razvijajo natančnost in kreativnost.

    Vaja: ocenjevanje kakovosti izdelkov.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • proizvodnja in proizvodni procesi

  • gradiva

  • merilne naprave

  • konzerviranje živil

  • kemijsko tehnološki procesi v živilski industriji

  • Praktični pouk

  • tehnološki procesi;

  • varstvo pri delu;

  • higienski minimum;

  • surovine

  • proizvodnja čokolade

  • Prehrana z mikrobiologijo živil

  • uporaba surovin, hranilna vrednost surovin;

  • strokovno računanje

  • Matematika

  • preračunavanje receptur;

  • sanitarno tehnična ureditev obratov

  • tehnologija izdelave polizdelkov

  • trajno, poltrajno in sveže polnjeno pecivo

  • slaščice v gostinstvu

  • slovenske narodne slaščice

  • dekoracija v slaščičarstvu

  • sladkorne raztopine

  • Praktični pouk

  • urejenost delovnih prostorov;

  • priprava mas, test, krem, glazur in prelivov;

  • izdelava peciva;

  • oblikovanje peciva;

  • izdelava slaščic;

  • hranilna in energetska vrednost slaščic;

  • priprava slaščic;

  • proizvodnja bonbonov

  • pralineji

  • sladoled

  • Praktični pouk

    Umetnost

    Prehrana z mikrobiologijo živil

  • pridobivanje ročnih spretnosti, estetsko oblikovanje;

  • priprava sladkornih raztopin;

  • priprava in estetsko oblikovanje pralinejev;

  • prodaja slaščic

  • Psihologija prodaje

    Gospodarsko poslovanje

  • vloga in lastnosti dobrega prodajalca;

  • osnovna znanja iz marketinga;

  • estetsko opremljena slaščičarna.