SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: vrtnar (ds)

IZPITNI KATALOG

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

VRTNARSTVO

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo, ali kandidat:

  • obvlada temeljna znanja s področja rastlinske pridelave,

  • obvlada temeljna znanj s področja botanike,

  • obvlada temeljna znanj s področja varstva rastlin in okolja,

  • pozna tehnologije pridelovanja zelenjadnic.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO PRI ZAKLJUČNEM IZPITU

    VSEBINE

    ZNANJA

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

    Rastlinska proizvodnja

    Kandidat

     

    Podnebni dejavniki rasti

       

    Svetloba

    Toplota

    Voda, padavine

    Zrak kot dejavnik rasti

  • razloži in oceni pomen svetlobe, toplote, vode;

  • analizira odziv rastlin na dolžino dneva;

  • razlikuje vrste padavin;

  •  

    Tla

       

    Nastanek tal

    Lastnosti tal

  • opiše pedogenetske dejavnike in razčleni procese, ki vplivajo na nastanek tal;

  • opiše in razčleni fizikalne, biološke in kemične lastnosti tal;

  •  

    Gnojenje

       

    Rastlinska hranila in gibanje hranil v tleh

    Vrste gnojil (organska, mineralna) 

    Pomen gnojenja

     kemična analiza tal

  • grupira rastlinska hranila po pomembnosti za rast rastlin;

  • zagovarja pomen posameznih vrst gnojil;

  • zagovarja pomen gnojenja, uporabo in količino gnojil;

  • razloži pomen kemične analize tal;

  •  

    Substrati

       

     vrste substratov in pomen

  • zagovarja različne vrste substratov;

  • našteje njihova trgovska imena in uporabo;

  • Zbirka vzorcev različnih vrst substratov.

    Obdelovanje tal

       

    Pomen obdelovanja tal

    Jesenska, spomladanska in poletna obdelava vrtnin

  • zagovarja pomen obdelovanja;

  • razlikuje obdelavo in oskrbo vrtnin v jesenskem, spomladanskem in poletnem  času;

  •  

    Kolobar

       

    Pomen kolobarjenja

  • zagovarja pomen kolobarjenja;

  •  

    Seme

       

    Razmnoževanje rastlin (generativno in vegetativno)

    Izbor sort

    Lastnosti semena

  • navede različne načine razmnoževanja rastlin;

  • analizira kaj upoštevamo pri izboru sort vrtnin;

  • razlikuje lastnosti semena, ki jih moramo analizirati, preden gre seme v prodajo;

  •  

    Neposredna setev

       

    Izračun količine potrebnega semena za setev

    Čas setve, način in globina

  • oceni različne načine setve in predstavi izračun potrebne količine semena za setev;

  • Kalkulator.

    Pridelovanje sadik

  •  

  •  

    Pomen pridelovanja vrtnin iz sadik

    Prostor in način pridelovanja sadik vrtnin

  • zagovarja pomen pridelovanja sadik;

  • prepozna prostor in način pridelovanja sadik;

  •  

    Pleveli

       

    Škodljiv vpliv plevela na pridelavo vrtnin

  • zagovarja škodljiv vpliv plevelov na vrtnine;

  • Zbirka najpogostejših vrst plevelov.

    Botanika

       

    Rastlinska celica

       

    Opis in zgradba celice

  • pozna pomen, oblike in zgradbo rastlinske celice;

  •  

    Rastlinska tkiva

       

    Zarodna tkiva

    Trajna tkiva

  • razlikuje posamezne vrste tkiv med seboj in pozna procese, ki potekajo v njih;

  • ugotovi, v katerih delih rastline se nahaja posamezno tkivo;

  •  

    Rastlinski organi

       

    Seme

    Korenina

    Steblo

    List

    Cvet

    Plod

  • razlikuje posamezne organe med seboj;

  • analizira naloge, pomen, zgradbo rastlinskih organov;

  • prepozna različne oblike organov;

  • prepozna oblike in pomen preobraženih organov;

  • Slike rastlinskih organov.

    Posamezne rastline.

    Rastline s preobraženimi organi.

    Razmnoževanje rastlin

       

    Generativno razmnoževanje

    Vegetativno razmnoževanje

    Meristemsko razmnoževanje

  • pozna različne načine razmnoževanja;

  • analizira značilnosti posameznih načinov razmnoževanja;

  • Deli rastlin pomembni za razmnoževanje rastlin.

    Sistematika rastlin

       

    Rastlinsko imenoslovje

    Cepljivke

    Alge

    Glive in lišaji

    Mahovi

    Praproti

    Semenovke

  • pozna osnovne zakonitosti pri imenovanju rastlin;

  • zna razvrstiti rastline v posamezne sistematske enote in pozna njihove značilnosti;

  • podrobno pozna semenovke, njihove značilnosti in pomen;

  • zna opisati golosemenke in prepozna najpomembnejše predstavnike;

  • pozna kritosemenke, razlikuje enokaličnice in dvokaličnice;

  • Slike posameznih rastlin.

    Zbirka golosemenk.

    Zbirka enokaličnic in dvokaličnic.

    Ekologija

       

    Zgradba ekosistema

    Vrste ekosistemov

    Vpliv rastlin na okolje

    Povzročitelji in posledice

    Onesnaževanja

  • pozna posamezne dejavnike ekosistema in njihov medsebojni vpliv;

  • prepozna vrste ekosistemov, njihove značilnosti in mesto rastlin v njih;

  • analizira posledice onesnaževanja posameznih ekosistemov;

  • Fotografije značilnih ekosistemov.

    Varstvo rastlin in okolja

     

     

    Gospodarski pomen varstva rastlin

       

    Pomen varstva rastlin

  • analizira izgube pridelka zaradi bolezni in škodljivcev;

  •  

    Povzročitelji bolezni in poškodb na rastlinah

       

    Povzročitelji nežive in žive narave

    Bolezen

    Razvojne stopnje bolezni

    Pogoji za nastanek bolezni

  • našteje in razvrsti povzročitelje nežive in žive narave;

  • razloži talne in atmosferske vzroke za slabo rast rastlin;

  • našteje razvojne stopnje bolezni in pogoje za nastanek bolezni;

  • definira pojem bolezen;

  •  

    Načini zatiranja bolezni in škodljivcev

       

    Posredni načini zatiranja

    Neposredni načini zatiranja

  • našteje, primerja ter vrednoti posamezne načine varstva rastlin;

  •  

    Pripravki

       

    Lastnosti pripravkov

    Sestava pripravka

    Oblike pripravkov

    Oznake na pripravkih

    Delovanje pripravkov

    Koncentracija in dozacija

  • pozna lastnosti, delovanje in sestavo pripravkov;

  • prepozna oblike pripravkov;

  • razume oznake na pripravkih;

  • izračuna dozacijo in koncentracijo;

  • Embalaža pripravkov.

    Navodila za uporabo pripravkov.

    Kalkulator.

    Pregled bolezni in pripravkov za njihovo zatiranje

       

    Glivične bolezni in fungicidi

    Bakterioze in baktericidi

    Viroze

    Parazitske cvetnice

  • prepozna najpogostejše povzročitelje bolezni;

  • izbere ustrezen pripravek za zatiranje bolezni;

  • Slikovni material povzročiteljev bolezni.

    Embalaža pripravkov.

    Pregled škodljivcev in pripravkov za njihovo zatiranje

       

    Žuželke in insekticidi

    Pršice in akaricidi

    Ogorčice in nematocidi

    Glodalci in rodenticidi

    Polži in limacidi

    Divjad in repelenti

  • pozna anatomijo in razmnoževanje žuželk;

  • prepozna različne škodljivce in analizira škodo;

  • izbere ustrezen pripravek za zatiranje škodljivca;

  • Zbirka škodljivcev.

    Embalaža pripravkov.

    Ostale skupine pripravkov

       

    Herbicidi

    Fiziotropi

    Feromoni

    Dodatki pripravkom

  • pozna delovanje herbicidov, fiziotropov in feromonov;

  • razdeli herbicide po različnih kriterijih;

  • pozna pomen dodatkov pripravkom;

  • Embalaža pripravkov.

    Navodila za uporabo pripravkov.

    Razkuževanje

       

    Razkuževanje

    Semena, sadik, čebulic

    Razkuževanje zemlje

  • pozna načine razkuževanja;

  • Embalaža razkužil.

    Posledice kemičnega zatiranja bolezni in škodljivcev

       

    Porušeno ravnotežje

    Nepovratni  posegi

    Nastanek odpornosti

  • vrednoti posledice kemičnega zatiranja;

  •  

    Zelenjadarstvo

     

     

    Izbira prostora za pridelovanje vrtnin

       

    Lega, podnebne in talne razmere, velikost

  • zagovarja primerno izbiro prostora za pridelovanje vrtnin;

  •  

    Kolobar

       

    Prednosti

    Pravila kolobarjenja

  • seznani se s prednostmi in pravili kolobarjenja;

  • oceni pravilno vrstenje vrtnin;

  •  

    Nabava semenskega blaga

  • razume  pomen in vsebino deklaracije;

  • izračuna količino semenskega blaga glede na sklop vrtnin;

  • Deklaracija.

    Pridelovanje sadik zelenjadnic

  • razlikuje med sadikami s koreninsko grudo in brez nje;

  • zagovarja pridelovanje sadik v setvenih ploščah;

  • zagovarja klimatske in talne pogoje v različnih razvojnih fazah sadike;

  •  

    Pridelovanje posameznih vrtnin po skupinah

       

    Kapusnice

    Korenovke

    Čebulnice

    Stročnice

    Plodovke

    Solatnice

    Špinačnice

    Trajne vrtnine, dišavnice

  • prepozna in razlikuje posamezne vrtnine in pozna njihove uporabne dele;

  • prepozna morfologijo ter določi življenjsko dobo vrtnine;

  • poimenuje vrtnine in jih uvrsti  v družine

  • grupira vrtnine po sorodnosti;

  • določi primerne talne in klimatske pogoje, ki vplivajo na rast zelenjadnic;

  • določi in ovrednoti tehnologijo pridelovanja;

  • zagovarja primerno oskrbo vrtnin glede na morfologijo, talne in klimatske dejavnike;

  • določi tehnološko in botanično zrelost posamezne vrtnine;

  • določi najustreznejše pogoje skladiščenja;

  • primerja značilnosti in lastnosti  kultivarjev;

  • prepozna semena vrtnin;

  • Zbirka slik in semen vrtnin.

    Gojenje vrtnin pod steklom in folijo

       

    Izbira in lega zavarovanega prostora

    Lastnosti folij in načini prekrivanja vrtnin s folijo

  • oceni primernost gojenja vrtnin pod steklom;

  • oceni primernost uporabe folije,

  •  

    Hidroponsko pridelovanje vrtnin

       

    Značilnosti hidroponskega pridelovanja

    Vrste hidroponike

  • analizira značilnosti in  posebnosti hidroponskega pridelovanja;

  •  

    Bio vrtnarjenje

       

      značilnosti bio vrtnarjenja

  • analizira značilnosti in posebnostmi bio vrtnarjenja.

  •  

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja morajo biti kratka, jasna ter ustrezno razčlenjena. Vprašanja, ki so kompleksna naj zajemajo temeljno strokovno znanje.

    Priprava in trajanje izpita

    Kandidat ima pravico, da se 20 minut pripravlja na ustni izpit. Ustni izpit traja največ 20 minut.

    Ocena

    Oceno ustnega izpita oblikuje izpitna komisija na predlog izpraševalca, ki jo posreduje izpitnemu odboru.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri ustnem izpitu naj ima kandidat možnost odgovarjati ob ustreznih učnih in delovnih sredstvih, navedenih v tretjem stolpcu preglednice iz 3. točke tega izpitnega kataloga.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.