Izobraževalni program: POMOČNIK MESARJA
TEHNOLOGIJA V MESARSTVU
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| 
   Letnik  | 
  
   Oblike izobraževalnega dela  | 
 ||
| 
   
  | 
  
   Teorija (ur)  | 
  
   Vaje (ur)  | 
  
           Skupaj (ur)  | 
 
| 
   1.  | 
  
   195  | 
  
   15  | 
  
   210  | 
 
| 
   2.  | 
  
   195  | 
  
   15  | 
  
   210  | 
 
| 
   3.  | 
  
   75  | 
  
   10  | 
  
   85  | 
 
| 
   skupaj  | 
  
   465  | 
  
   40  | 
  
   505  | 
 
Dijak:
1. letnik
| 
    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
   
    FORMATIVNI CILJI  | 
   
    SOCIALIZACIJSKI CILJI  | 
   
    POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
  
| 
   PROIZVODNJA, PROIZVODNI OBRAT IN PROCESI V NJEM  | 
  
   Dijaki:  | 
  
   Dijaki:  | 
        |
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled šolskega proizvodnega obrata. Shema: prikaz enega izmed tehnoloških procesov v mesni industriji.  | 
 
| 
   VARSTVO PRI DELU  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Vaja: prikaz določenih zaščitnih sredstev in njihove uporabe.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Shema prikaza nevarnosti na posameznih strojih.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Demonstracija uporabe zaščitnih sredstev za posamezne dele telesa;  | 
 
| 
   OSNOVE HIGIENSKEGA MINIMUMA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Obravnava pravilnika o higienskem minimumu.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
        |
| 
   ŽIVILA IN NJIHOVA SESTAVA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Razvrstijo živila v posamezne skupine glede na vsebnost določenih hranilnih snovi.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   KONZERVIRANJE ŽIVIL  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled hladilne naprave v mesni industriji. Ogled zamrzovalnika v ustreznem proizvodnem obratu. Tajanje zamrznjenih živil na različne načine.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Delo v laboratoriju: sušenje raznih živil.  | 
 
| 
   KEMIJSKO TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled delovanja nekaterih naprav v učni delavnici; Ogled stroja za mletje mesa in slanine.  | 
 
| 
   MERILNE NAPRAVE  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Merjenje temperature z različnimi termometri v različnih medijih;  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        
   Merijo relativno vlažnost in uporabljajo tabele pri konzerviranju živil.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        
   Uporaba naprave za merjenje pretoka zraka in ogled zorilnice s kontrolirano atmosfero.  | 
 |
| 
   PAKIRANJE IN SKLADIŠČENJE ŽIVIL  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
        
   Preizkus embalažnih materialov na različne zunanje vplive.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled skladišča za meso in mesne izdelke.  | 
 
| 
   TRANSPORT  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Slikovni materiali transportnih sredstev;  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   OSNOVE ŽIVINOREJE  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
        
   Slikovni materiali za prikaz različnih pasem živali.  | 
 |
| 
   ŽIVINOREJSKE PANOGE  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Uporaba ustreznih slikovnih materialov.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   ANATOMIJA KLAVNIH ŽIVALI  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
        
   Uporaba makete skeleta goveda in prašiča;  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        
   Vaja: mikroskopski pregled zgradbe kostnega in mišičnega tkiva.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        
   Delo v delavnici: ogled posameznih telesnih votlin in notranjih organov v njih.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        
   Vaja: delo v učni delavnici: prebavni organi in primerjava med živalmi.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        
   Vaja: v delavnici ugotovijo razliko med govejo in prašičjo ledvico.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
        
   V delavnici si ogledajo pljuča in primerjajo pljuča goveda in prašiča.  | 
 |
| 
   | 
  
   | 
        ||
2.letnik
| 
    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
   
    FORMATIVNI CILJI  | 
   
    SOCIALIZACIJSKI CILJI  | 
   
    POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
  
| 
   Dijaki:  | 
  
   Dijaki:  | 
        ||
| 
   ZGODOVINSKI RAZVOJ MESARSTVA  | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled klavnice.  | 
 
| 
   KLAVNA TEHNIKA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled označevanja klavnih živali.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled različnih načinov transporta klavnih živali.  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
        |
| 
   NAČINI ZAKOLA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
        |
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled kunčje in perutninske klavnice.  | 
 
| 
   RAZSEK MESA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Demonstracija razseka in poimenovanje kosov mesa.  | 
 
| 
   POSMRTNI PROCESI V MESU  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Prikaz različnih kosov mesa v različnih fazah zorenja;  | 
 
| 
   SENZORIČNE LASTNOSTI MESA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Senzorična ocena mesa v laboratoriju.  | 
 
| 
   KEMIJSKA SESTAVA MESA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
        ||
| 
   PREDELAVA MESA  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled predelave. Ogled video kasete o strojih in napravah v predelavi.  | 
 
| 
   SUROVINE V PROIZVODNJI MESNIH IZDELKOV  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogledajo si kategorizacijo mesa in mastnega tkiva v procesu predelave. Ogled čiščenja in predelave naravnih ovitkov. Ogled vzorcev aditivov različni proizvajalcev. Ogled različnih vrst umetnih ovitkov,  | 
 
| 
   TEHNOLOŠKI POSTOPKI PREDELAVE  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled postopkov v mesarski delavnici, ogled izdelkov.  | 
 
3.letnik
| 
    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
   
    FORMATIVNI CILJI  | 
   
    SOCIALIZACIJSKI CILJI  | 
   
    POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
  
| 
   PROIZVODNJA MESNIH IZDELKOV  | 
  
   Dijaki:  | 
  
   Dijaki:  | 
        |
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled zorilnic. Senzorična ocena posameznih vrst izdelkov.  | 
 
| 
   SKLADIŠČENJE MESNIH IZDELKOV  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Ogled pakiranja izdelkov in skladišča gotovih izdelkov ter deklaracij.  | 
 
| 
   ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE  | 
        |||
| 
   | 
  
   | 
  
   | 
  
   Čiščenje in razkuževanje delovnih prostorov.  | 
 
Preverjanje in ocenjevanje v redovalnem obdobju:
Znanja predmeta Tehnologija mesarstva se vsestransko povezujejo z vsebinami praktičnega pouka, z ekonomiko in naravoslovnimi predmeti.
|  
             Znanja  | 
           
             Povezava s predmetom  | 
        |
|  
             
  | 
           
             Predmet  | 
           
             Znanja  | 
        
|  
             
  | 
           
             Praktični pouk  | 
           
             
  | 
        
|  
             Ekonomika  | 
           
             
  | 
        |
|  
             
  | 
           
             Naravoslovni predmeti  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Naravoslovni predmeti  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Ekonomika  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Ekonomika  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Ekonomika  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Ekonomika  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Ekonomika  | 
           
             
  | 
        
|  
             
  | 
           
             Ekonomika  | 
           
             
  |