Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998
MIKROBIOLOGIJA S HIGIENSKIM MINIMUMOM
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| 
   Letnik  | 
  
   Oblike izobraževalnega dela  | 
 ||
| 
   
  | 
  
   Teorija (ur)  | 
  
   Vaje (ur)  | 
  
           Skupaj (ur)  | 
 
| 
   4.  | 
  
   67  | 
  
   9  | 
  
   70  | 
 
| 
   5.  | 
        
   
  | 
 ||
| 
   skupaj  | 
  
   67  | 
  
   9  | 
  
   70  | 
 
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
| 
    Vsebine in informativni cilji  | 
   
    Formativni cilji  | 
   
    Socializacijski cilji  | 
   
    Posebnosti v izvedbi  | 
  
| 
   Dijaki  | 
  
   Dijaki  | 
        ||
| 
   RAZŠIRJENOST MIKROORGANIZMOV V NARAVI IN UPORABA  | 
  
   | 
  
   Ugotovijo pomen poznavanja mikrobioloških vsebin za kvalitetno delo v poklicu.  | 
        |
| 
   ŽIVILSKA MIKROBIOLOGIJA IN PODPANOGE  | 
  
   | 
        ||
| 
   SISTEMATIKA MIKRO-ORGANIZMOV IN NJIHOVE SPLOŠNE ZNAČILNOSTI  | 
  
   | 
  
   Natančnost.  | 
  
   Vaja: priprava razmazov in mikroskopiranje.  | 
 
| 
   MIKROBNA RAST, KULTIVACIJA IN METABOLIZEM  | 
  
   | 
  
   Zavedajo se odgovornosti živilskega delavca pri delu, v smislu natančnosti pri kontroli proizvodnega procesa. Zavedajo se natančnosti pri delu v laboratoriju.  | 
  
   Vaja:  | 
 
| 
   MIKROORGANIZMI V HRANI  | 
  
   | 
  
   Zavedajo se odgovornosti živilskega delavca v procesu proizvodnje higiensko-mikrobiološko neoporečnih živil. Zavedajo se nevarnosti in posledic okužb in zastrupitev z živili. Zavedajo se gospodarske škode zaradi nevestnega opravljanja dela (ekonomičnost, odgovornost).  | 
  
   Shema: statistični podatki o zastrupitvah z živili.  | 
 
| 
   STRATEGIJA MIKRO- BIOLOŠKE KONTROLE V ŽIVILSKI INDUSTRIJI  | 
  
   | 
  
   Odgovorno ravnanje v proizvodnem procesu. Razvijejo sposobnost timskega dela. Pridobijo natančnost, vestnost. Zavedajo se pomena natančnosti pri mikrobiološki analizi in odgovornosti v smislu varovanja zdravja potrošnika.  | 
  
   Vaja:  | 
 
| 
   HIGIENSKI MINIMUM  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Zavedajo se natančnosti, osebne odgovornosti za lastno varnost in varnost soljudi ter zdravja potrošnika. Zanesljivost, doslednost, vestnost.  | 
  
   
  | 
 
| 
   BIOTEHNOLOGIJA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Zavedajo se potrebe zaščite okolja pred onesnaženjem. Zavedajo se škode nastale ob nepravilnem vodenju bioprocesa. Zavedajo se odgovornosti pri delu z mikroorganizmi.  | 
        
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
| 
    Znanja  | 
   
    Povezava s predmetom  | 
  |
| 
    
  | 
   
    Predmet  | 
   
    Znanja  | 
  
| 
   | 
  
   Tehnologija Praktični pouk Biologija  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Biologija Kemija  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Tehnologija Praktični pouk Biologija  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Tehnologija Analiza živil Kemija  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Praktični pouk Tehnologija  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Praktični pouk Tehnologija  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Praktični pouk Biologija Tehnologija  | 
  
   |