SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: BOLNIČAR/NEGOVALEC

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

OSNOVE ANATOMIJE IN FIZIOLOGIJE

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

60

10

70

2.

   

 

3.

   

 

skupaj

60

10

70


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Pri predmetu dijak:

  • pozna osnovno zgradbo in delovanje človeškega telesa,

  • je sposoben sklepati o povezanosti v delovanju organskih sistemov,

  • je pripravljen za nadaljevanje izobraževanja strokovnih predmetov v 2. letniku,

  • zna povezovati teoretično znanje s praktičnim delom.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    Informativni cilji in vsebine

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Osnove anatomije in fiziologije

    Dijak

    Dijak

     

  • našteje področja, ki jih predmet osnove anatomije in fiziologije obravnava;

  • poudari pomen predmeta in vzpostavi korelacije z drugimi predmeti;

  • Znanje osnov anatomije in fiziologije mu pomeni temelj za uspešno opravljanje njegovega poklica.

     

    Celica

     

     

     

  • pozna osnovno zgradbo človeške celice;

  • pozna pomen celične delitve delitve; mitoze in mejoze;

  • skicira človeško celico;

  •  

    Vaja: delo z mikroskopom.

    Tkiva

     

     

     

  • ve, kaj je tkivo;

  • našteje tkiva v človeškem telesu;

  •    

    Vaja: mikroskopski ogled histoloških preparatov.

    Organski sistemi

     

     

     

  • našteje organske sisteme in njihove naloge;

  • sposoben je sklepati o povezanosti organskih sistemov

  •    

    Skelet

     

     

     

  • našteje stike med kostmi, pozna zgradbo sklepa;

  • zna našteti glavne kosti v telesu in ve, kje v telesu so;

  • skicira sklep;

  • prepozna kosti in jih samostojno pokaže na modelu;

  • Zaveda se pomena zdrave prehrane za pravilen razvoj skeleta.

    Vaja: prepoznavanje in orientacija kosti.

    Mišičje

     

     

     

  • našteje glavne skupine skeletnih mišic in ve, kje v telesu so;

  • na modelu samostojno pokaže posamezne mišice;

  •    

    Živčevje

     

     

     

  • razume osnove v delovanju živčevja;

  • pozna dele centralnega živčevja;

  • loči med možganskimi in hrbtenjačnimi živci;

  • loči med somatskim in vegetativnim živčevjem;

  • skicira nevron;

  • samostojno opiše potek živčnega refleksa;

  • samostojno pokaže dele živčevja na modelu;

  •  

    Vaja: urjenje pri prepoznavanju delov živčevja na modelih.

    Prebavila

     

     

     

  • našteje dele prebavne cevi in ve, kje v telesu so;

  • pozna prebavne žleze in njihove naloge;

  • pozna osnovne skupine hrane in njihov pomen;

  • loči med prebavo in presnovo;

  • samostojno pokaže dele prebavil in prebavne  žleze;

  • Zaveda se pomena pravilnega prehranjevanja.

    Vaja: delovanje prebavnih encimov.

    Obtočila

     

     

     

  • pozna zgradbo krvi in njene naloge;

  • pozna osnove zgradbe srca in njegovega delovanja;

  • pozna vrste žil in njihove naloge;

  • našteje krvne obtoke in  pozna njihov  pomen;

  • pozna zgradbo in pomen limfnega obtoka;

  • skicira krvne celice;

  • samostojno pokaže dele srca in razloži tok krvi v srcu;

  • samostojno pokaže glavne žile v telesu;

  • opiše povezavo med krvnim in limfnim obtokom;

  • Zaveda se vpliva različnih dejavnikov na višino krvnega tlaka.

    Vaja: mikroskopski ogled krvnega razmaza.

    Vaja: sekcija sesalčjega srca.

    Dihala

     

     

     

  • našteje dele dihal in njihove naloge;

  • našteje organe v medpljučju;

  • samostojno pokaže dele dihal;

  • samostojno pokaže organe v medpljučju;

  • Razume pomen kisika za dihanje.

    Vaja: nastanek co2 pri človeku.

    Sečila

     

     

     

  • našteje dele sečil in ve, kje v telesu so;

  • pozna osnovne naloge ledvic;

  • samostojno pokaže dele sečil;

  • Zaveda se pomena osebne higiene in čistih rok za zdravje.

    Vaja: sekcija sesalčjih ledvic.

    Koža

     

     

     

  • pozna zgradbo kože in njene naloge;

  • prepozna kožne derivate

  • samostojno pokaže dele kože

  • Zaveda se pomena osebne higiene in čistih rok za zdravje.

     

    Čutila

     

     

     

  • pozna osnovno zgradbo in naloge posameznih čutil;

  • razume povezavo med delovanjem živčevja in čutil;

  • samostojno pokaže čutila našega telesa;

  •  

    Vaja: naloge čutil (jezik, oko).

    Endokrine žleze

     

     

     

  • pozna osnove delovanja endokrinih žlez;

  • našteje endokrine žleze in njihove osnovne naloge;

  • razume povezavo med endokrinimi žlezami in živčevjem;

  • samostojno pokaže, kje v telesu so endokrine žleze;

  •    

    Spolovila

     

     

     

  • pozna zgradbo in osnovno delovanje ženskih in moških spolovil;

  • pozna osnove menstrualnega cikla in nosečnosti.

  • samostojno pokaže dele ženskih in moških spolovil;

  • prepozna primarne in sekundarne spolne znake.

  • Zaveda se pomena zdravega načina življenja med nosečnostjo.

     

    6. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    7. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    Skelet

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje gibal;

  •  

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • pomoč oskrbovancu pri urejanju lege v postelji in pri gibanju;

  •  

    Pomoč in oskrba 3. letnik

  • prva pomoč;

  • Mišičje

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje gibal;

  •  

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • pomoč oskrbovancu pri urejanju lege v postelji in pri gibanju;

  • Živčevje

    Kontaktna kultura 2. letnik

  • duševni procesi;

  • Prebavila

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje ustne votline;

  •  

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • pomoč oskrbovancu pri osebni higieni;

  • pomoč oskrbovancu pri hranjenju;

  •  

    Pomoč in oskrba 3. letnik

  • prva pomoč;

  •  

    Gospodinjstvo, hranoslovje in osnove dietetike 1. letnik

  • hranilne snovi;

  • živila in dodatki;

  •  

    Gospodinjstvo, hranoslovje in osnove dietetike 3. letnik

  • diete pri sladkorni bolezni;

  • diete pri obolenjih prebavnega trakta;

  • diete pri obolenjih jeter in žolčnika;

  • Obtočila

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje srca in ožilja;

  •  

    Pomoč in oskrba 3. letnik

  • prva pomoč;

  •  

    Gospodinjstvo, hranoslovje in osnove dietetike 3. letnik

  • diete pri zvišanem krvnem tlaku;

  • Dihala

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje dihal;

  • Sečila

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • pomoč oskrbovancu pri osebni higieni;

  • pomoč oskrbovancu pri izločanju;

  • Koža

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje kože in lasišča;

  •  

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • urejenost bolničarja negovalca;

  • pomoč oskrbovancu pri osebni higieni;

  •  

    Pomoč in oskrba 3. letnik

  • prva pomoč;

  • Čutila

    Vzgoja za zdravje in higiena 1. letnik

  • zdravje sluha in vida

  •  

    Kontaktna kultura 2. letnik

  • duševni procesi;

  • Endokrine žleze

    Kontaktna kultura 2. letnik

  • strah in stres;

  • Spolovila

    Pomoč in oskrba 1. letnik

  • pomoč oskrbovancu pri osebni higieni.