A. SPLOŠNI DEL
  Ime izobraževalnega programa: NATAKAR srednje poklicno izobraževanje
    (izobraževalni program z italijanskim učnim jezikom na narodno mešanem območju slovenske Istre)
  
  Naziv poklicne izobrazbe: natakar /natakarica 
  Trajanje izobraževanja: tri leta 
  Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu
  
  Cilji izobraževalnega programa:
  Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja v izobraževalnem programu dijaki:
  
    
    
- si razvijajo sposobnosti in spretnosti za kakovostno poklicno delo ter se pripravijo za poklicno kariero,
 
    - si pridobijo znanje o različnih oblikah ponudbe v gostinskih lokalih, 
 
    - si pridobijo sposobnosti za samostojno in kakovostno postrežbo hrane in pijače,
 
    - si pridobijo znanje o biološki in energijski vrednosti hrane in pijač, njihovih lastnostih, pridobivanju ter načinu uporabe, obdelavi, predelavi, pripravi ter o tem, kako se gostom postreže,
 
    - spoznajo in razumejo splošne zakonitosti s poklicnega področja,
 
    - si pridobijo praktično uporabno znanje in ga povezujejo s teoretičnim,
 
    - si razvijajo sposobnosti za samostojna opravila in delovne postopke na poklicnem področju,
 
    - se ekološko ozavestijo, spoznajo varnostne predpise ter jih znajo dosledno upoštevati pri delu.
 
    
  
  
  Posebni cilji:
  
    
    
- si razvijajo sporazumevalno zmožnost v italijanskem in slovenskem jeziku, 
 
    - si razvijajo vedenje o naravni, kulturnozgodovinski dediščini slovenskega naroda in italijanske narodne skupnosti ter njenega matičnega  naroda,
 
    - si razvijajo zavest o državni pripadnosti,
 
    - si razvijajo zavest o narodni identiteti  lastni kulturni tradiciji,
 
    - se vzgajajo za spoštovanje in razumevanje narodne kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in pripadniki italijanske narodne skupnosti,
 
    - se seznanjajo  s položajem narodnih skupnosti v sosednjih državah in vzpostavljajo vezi s pripadniki in ustanovami teh skupnosti,
 
    - razreda, pri čemer lahko učenec dobi največ 60 točk;
 
  
  Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja
  
    
      | 
         Predmeti
        | 
      
          Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja
        | 
    
    
      | 
         Gostinstvo
        | 
      
         ustno
        | 
    
    
      | 
         Izbirne strokovne vsebine
        | 
      
         ustno
        | 
    
    
      | 
         Praktični pouk s strokovno teorijo
        | 
      
         dnevnik praktičnega pouka, storitev ter zagovor
        | 
    
  
  Vsebina zaključnega izpita:
  
  Teoretični del:
  
    
    
    
- pisni in ustni izpit iz italijanščine,
 
    - ustni izpit iz vsebin gostinsko poslovanje.
 
  
  Praktični del: