A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: OSKRBNIK srednje poklicno izobraževanje

Naziv poklicne izobrazbe: oskrbnik/oskrbnica

Trajanje izobraževanja: tri leta

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa:

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča, da se dijaki usposobijo:

  • za opravljanje raznovrstnih del v storitveni dejavnosti, obrti, gospodinjstvih, turizmu, malih podjetjih in obratovalnicah,
  • za strokovno opravljanje administrativnih del, pripravo in serviranje jedi in za izdelovanje tekstilnih izdelkov,
  • za nabavo, prevzem in shranjevanje živil ter vodenje evidenc,
  • za uporabo sodobne informacijske tehnologije,
  • za urejanje delovnega prostora ob upoštevanju načela funkcionalnosti, ekonomičnosti, ekologije in estetike,
  • za oskrbo oseb na domu in v domovih,
  • za delo z industrijskimi in gospodinjskimi šivalnimi stroji,
  • si pridobijo praktično uporabno znanje na svojem področju in se pri tem opirati na teoretična spoznanja,
  • razvijajo sposobnosti in spretnosti za kakovostno poklicno delo ter poklicno kariero,
  • pridobijo sposobnosti za kritično presojanje in odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju,
  • razvijajo sposobnosti za samostojna opravila in delovne postopke na poklicnem področju,
  • razvijajo ekološko zavest in spoznajo varnostne predpise ter jih znajo dosledno upoštevati pri delu.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja:

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Osnove ekonomike in prava

    ustno

    Poslovna informatika

    ustno, vaje na računalniku

    Kultura bivanja

    ustno

    Prehrana

    ustno

    Poznavanje tekstilij

    ustno

    Praktični pouk:

    dnevnik in storitev oziroma izdelek z zagovorom

    Priprava in serviranje jedi

     

    Oblikovanje tekstila

     

    Vsebina zaključnega izpita:

    Teoretični del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine
  • ustni izpit iz osnov ekonomike in prava.

    Praktični del:

  • storitev iz priprave in serviranja jedi ter oblikovanja tekstila in zagovor.