A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: TURISTIČNI TEHNIK srednje strokovno izobraževanje
(izobraževalni program s slovenskim učnim jezikom za izvajanje na narodno mešanem območju v slovenski Istri)

Naziv strokovne izobrazbe: turistični tehnik/turistična tehnica

Trajanje izobraževanja: štiri leta

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • si razvijajo sposobnosti in spretnosti za kakovostno strokovno delo ter se pripravijo za poklicno kariero,
  • si pridobijo sposobnosti za kritično presojanje in odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju,
  • se usposobijo za pripravo in posredovanje informacij in promocijskega gradiva ter za prodajo v turističnih poslovalnicah,
  • se usposobijo se za sprejem naročil in rezervacij, obračunavanje storitev, seznanitev gostov s turistično ponudbo,
  • spoznajo osnovne pojme poslovanja in trženja ter poslovno-tehnično dokumentacijo,
  • spoznajo prevladujoče vrste turističnih organizacij pri nas in v svetu,
  • spoznajo turistično politiko,
  • oblikujejo pravilen odnos do ljudi in okolja,
  • si razvijajo sposobnosti in spretnosti za vodenje skupine, komuniciranje, reševanje problemov, motiviranje sodelavcev,
  • se usposobijo za uporabo informacijske tehnologije v turizmu,
  • se usposobijo za pripravo in izvedbo programa animacije.

    Program je prilagojen za izvajanje v slovenskem učnem jeziku na narodno mešanem območju v slovenski Istri in ima še naslednje posebne cilje:

  • razvijanje sporazumevalne zmožnosti v italijanskem jeziku kot drugem jeziku,
  • razvijanje vedenja o naravni, kulturni in zgodovinski dediščini italijanske narodne skupnosti ter njenega matičnega naroda,
  • vzgojo za spoštovanje in razumevanje narodne in kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in pripadniki italijanske narodne skupnosti.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Tuji jezik II

    pisno, ustno

    Umetnostna zgodovina

    ustno

    Osnove turizma

    ustno

    Turistično poslovanje

    ustno

    Ekonomija

    ustno

    Praktični pouk

    dnevnik praktičnega pouka, storitev ali izdelek in zagovor

    Vsebina (predmeti) poklicne mature

    Skupni del:

  • slovenščina,
  • turistično poslovanje.

    Izbirni del:

  • tuji jezik I ali italijanščina (drugi jezik) ali matematika (po izbiri dijaka),
  • praktični del izpita in zagovor.