Sprejeto na 64.seji
Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 21.3. 2003
INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
POSEBNOSTI V IZVEDBI
|
Dijak:
-
opredeli pojem sistematizacija blaga
-
spozna standarde in standardizacijo
|
Dijak:
-
opredeli pojem blaga in ga razvrsti
-
definira kakovost blaga in opiše metode določanja kakovosti
-
opiše načine poimenovanja izdelkov
-
razloži EAN sistem
-
pojasni pomen standardov v blagovni menjavi
-
našteje listine, ki spremljajo izdelke v prometu in navede podatke, ki jih vsebujejo
|
Dijak:
-
se zaveda odvisnosti življenjske ravni od proizvodnje blaga
|
|
-
spozna sestavo, higieno in kakovost živil
|
-
našteje in opiše hranilne snovi v uravnoteženi prehrani ter ugotovi njihov pomen za organizem
-
definira energijsko vrednost hrane
|
-
razvija odgovornost za pravilno ravnanje in shranjevanje izdelkov v trgovini
|
|
-
seznani se s shranjevanjem in konzerviranjem živil
|
-
ugotovi pomen konzerviranja živil in opiše načine konzerviranja
-
opiše načine konzerviranja z nizko temperaturo
|
-
razvije kritičen odnos do pomanjkanja hrane
-
razvije odnos do zdravega prehranjevanja
|
Konkretna učna naloga, ki temelji na izkustvenem učenju
Uporabljajo se aktivne metode dela (diskusija, …)
|
Dijak:
-
spozna zgradbo in vrste ogljikohidratnih živil
|
Dijak:
-
razloži pomen žit v prehrani
-
našteje in opiše žita in mlevske izdelke
-
našteje vzhajalna sredstva in razloži, zakaj kruh vzhaja
-
pojasni razliko med kruhom, pecivom in testeninami
-
našteje sladila in ugotovi razliko med naravnimi in umetnimi
-
opiše bombone, med in druge čebelje izdelke
|
Dijak:
-
razvije odnos do kruha kot osnovnega živila
-
razvije odnos do zdravega prehranjevanja
|
-
pozna zgradbo beljakovinskih živil
|
-
primerja hranilno vrednost mleka z drugimi živili
-
razvrsti in opiše mlečne izdelke
-
opiše sestavine in pridobivanje mesa klavne živine
-
prepozna kakovostno sveže meso
-
našteje in opiše sestavine, izdelavo in vrste mesnih izdelkov
-
razloži prednosti uporabe perutnine, rib in drugih živali v prehrani
-
razloži hranilno vrednost jajc
|
-
razvije odnos do zdravega prehranjevanja
|
-
pozna zgradbo maščob ter njihov pomen za organizem
|
-
razvrsti in opiše maščobna živila
-
ugotovi prednosti uporabe olj v prehrani
|
|
|
-
pozna pomen vitaminov in mineralna živila
|
-
razvrsti in opiše vrtnine ter sadje
-
ugotovi pomen sadja in vrtnin v prehrani
-
primerja energijsko vrednost sadja in vrtnin
-
zna pravilno ravnati z vrtninami in sadjem med skladiščenjem, transportom in prodajo
-
našteje in opiše izdelke iz vrtnin in sadja
|
-
razvije odnos do zdravega prehranjevanja
|
-
pozna vrste gob, dišav in začimb
|
-
opiše gobe kot dodatek k jedem
-
razvrsti in opiše dišave in začimbe
-
pojasni razliko med dišavami in začimbami
-
pozna alkaloidna poživila in njihov učinek na organizem
|
|
|
Dijak:
-
pozna alkoholne in brezalkoholne pijače, njihove surovine ter proizvodne postopke
|
Dijak:
-
razvrsti in opiše pijače
-
pozna kulturo pitja alkoholnih pijač
-
razloži pomen uživanja brezalkoholnih pijač
|
Dijak:
-
se zave pomena kulture pitja alkoholnih pijač
-
razume alkoholizem kot družbeno zlo
|
|
Poševno označene vsebine se izvajajo vzporedno z naslednjimi izobraževalnimi programi: kuhar, natakar, bolničar – negovalec.
|
-
usvoji značilnosti rastlin, cvetja ter gnojil
|
-
opiše pomen agrokemičnih proizvodov v kmetijstvu
-
opiše vrste cvetja
-
razloži pomen kemijskih elementov za rast rastlin in opiše znake pomanjkanja
-
našteje vrste organskih in mineralnih gnojil
|
-
razvija odgovoren odnos do uporabe gnojil in kemičnih sredstev za varstvo rastlin
-
razvija ekološko zavest o varovanju okolja
|
Vaje:
-
parcialno reševanje problemov
-
ogled trgovine z agrotehničnimi proizvodi
-
pripravi zbirko prospektov z agrotehničnimi proizvodi
|
-
pozna povzročitelje rastlinskih bolezni in njihove škodljivce
-
pozna vrste kemičnih sredstev za varstvo rastlin
|
-
našteje in opiše vrste rastlinskih bolezni in škodljivcev
-
našteje vrste kemičnih sredstev za varstvo rastlin
-
opiše oblike kemičnih sredstev za varstvo rastlin in njihovo uporabo
-
razloži karenco
-
opiše biološko zatiranje škodljivcev
|
-
se zaveda nevarnosti uporabe kemičnih sredstev za človekovo okolje
|
-
pozna razliko med nastankom naravnih polimerov in kemijskim pridobivanjem
|
-
opiše polimerizacijo in polikondenzacijo
-
našteje naravne polimerne materiale
-
opiše prednosti in pomanjkljivosti polimernih materialov
-
opiše vrste polimernih materialov na tržišču
-
našteje področja uporabe polimerov
-
opiše načine ravnanja z odpadki iz polimernih materialov
-
opiše kavčuk in gumo
|
|
|
Dijak:
-
spozna vrste pralnih in čistilnih sredstev
|
Dijak:
-
opiše delovanje pralnega sredstva
-
opiše proizvodnjo in vrste mil
-
opiše vrste detergentov in njihove surovine
-
razloži uporabo detergentov in varstvo okolja
|
Dijak:
-
se zaveda nevarnosti odpadne embalaže kemičnih sredstev za okolje in človeka
-
razvija odgovornost do živali
|
Ogled:
|
Dijak:
-
spozna pomen kozmetičnih sredstev v vsakdanjem življenju
|
Dijak:
-
razloži pomen kozmetike v vsakdanjem življenju
-
opiše surovine za proizvodnjo kozmetičnih sredstev
-
opiše zgradbo in naloge kože
-
opiše različne vrste kože
-
našteje in opiše sredstva za higieno in nego telesa
-
našteje in opiše sredstva za čiščenje in nego obraza
-
opiše sredstva za zaščito kože pred sončenjem
-
opiše zgradbo las in sredstva za nego las
-
opiše sredstva za britje
-
opiše sredstva za nego rok in nohtov
-
opiše sredstva za higieno ustne votline in zob
-
opiše dekorativno kozmetiko
-
opiše dišave v kozmetiki, razliko med parfumi, kolonjskimi vodami in deodoranti
|
Dijak:
-
razvija odnos do sebe in svojega telesa
|
INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
POSEBNOSTI V IZVEDBI
|
Dijak:
-
spozna in opiše naravna in umetna vlakna
-
pozna usnje in krzno
|
Dijak:
-
primerja rastlinska in živalska vlakna po izvoru in po lastnostih
-
opiše proizvodnjo, lastnosti in uporabo rastlinskih vlaken
-
opiše proizvodnjo, lastnosti in uporabo volne in svile
-
opiše vrste kemičnih vlaken iz celuloznih polimerov
-
opiše kemična vlakna iz sintetičnih polimerov
-
razloži pomen mikrovlaken
-
opiše uporabo in lastnosti steklenih in kovinskih niti
-
razloži načine ugotavljanja kakovosti tekstilnih vlaken
-
našteje glavne faze proizvodnje tekstilij
-
opiše predenje, primerja preje in sukance in pojasni njihovo označevanje
-
opiše tkanje in pojasni vrste vezav
-
razloži izdelavo pletiv
-
pojasni izdelavo vlaknovin in njihovo uporabo
-
opiše načine plemenitenja tekstilij
-
primerja mokre in suhe apreture
-
razloži adjustiranje in preskušanje lastnosti tekstilnih izdelkov
-
razvrsti ploskovne tekstilije po različnih vidikih
-
opiše in primerja tkanine za oblačila
-
primerja podloge in medvloge
-
opiše vrste tekstilij za notranjo opremo in dekoracijo
-
razloži uporabo tehničnih tekstilij
-
pojasni postopke konfekcioniranja oblačil
-
primerja označevanje konfekcijskih oblačil
-
opiše športno opremo po športnih panogah
-
opiše surovo kožo in proizvodnjo usnja
-
našteje vrste usnja in njegovo uporabo
-
opiše obutev
-
našteje načine preskušanja kakovosti usnja
-
opiše umetno usnje
-
primerjalno opiše usnje in krzno
-
našteje vrste krzna na tržišču
-
opiše nego krzna
– opiše umetno krzno
|
Dijak:
-
razvija občutek za modne smernice
-
razvije občutek za svetovanje glede na posebne želje kupca
-
razvija ekološko zavest
|
Obisk:
– trgovine
|
Dijak:
-
pozna surovine in vrste papirja ter tehnološki proces izdelave
|
Dijak:
-
opiše osnovne in pomožne surovine ter tehnološki proces izdelave papirja
-
opiše vrste papirja, kartonov
-
razloži merila razvrščanja papirja
-
razloži mednarodni sistem označevanja knjig in periodičnega tiska
-
razloži reciklažo papirja
|
Dijak:
-
razvija odgovoren odnos do narave
-
razvija iniciativnost pri zbiranju odpadnega papirja
|
Vaja:
– pripravi zbirko papirne konfekcije
|
|
-
razloži zgradbo lesa
-
opiše tehnične lastnosti lesa
-
razloži napake lesa in povzročitelje
-
opiše lesne plošče, stavbno in bivalno pohištvo
-
razloži pomen in načine zaščite lesa
|
-
razvija ozaveščanje o racionalni rabi lesa
|
|
|
-
našteje in razvrsti goriva
-
našteje gorljive in negorljive sestavine goriv
-
opiše gašenje in gasilna sredstva
-
opiše vrste premoga
-
opiše nafto in naftne derivate
-
razloži frakcionirano destilacijo, krekiranje, reformiranje
-
opiše sestavo, pridobivanje in uporabo zemeljskega plina
-
opiše alternativne vire energije
|
-
razvija odgovornost do preprečevanja požarov
-
razvija varčnost in ekonomičnost
-
skrbi za varovanje okolja
-
razvija prizadevnost uporabe okolju prijaznih goriv
-
razvija odgovornost do varčne rabe energije
|
Vaja:
– demonstracija gašenja z gasilnim aparatom
|
INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
POSEBNOSTI V IZVEDBI
|
Dijak:
|
Dijak:
-
našteje vrste kamnin
-
opiše apno, mavec in cement
-
opiše vrste betona in druge cementne izdelke
-
našteje vrste izolacijskega gradbenega gradiva
|
|
|
-
pozna surovine za proizvodnjo keramike ter njene lastnosti
|
-
opiše tehnologijo izdelave in surovine za proizvodnjo keramike
-
opiše tradicionalno keramiko
-
opiše tehnično keramiko
|
Dijak:
-
razvija odgovornost do varovanja okolja
-
razvija pozitiven odnos do kulturne dediščine
|
Ogled:
-
postopka pridobivanja keramičnega izdelka
|
-
pozna surovine za proizvodnjo stekla
|
-
našteje surovine za proizvodnjo stekla
-
opiše tehnološki proces pridobivanja steklenih izdelkov
-
našteje fizikalne in kemične lastnosti steklenih izdelkov
-
opiše vrste stekla in steklenih izdelkov
|
-
razvija odnos do zbiranja odpadnega stekla
|
Obisk:
– steklarne
|
-
pozna lastnosti in razdelitev kovine
|
Dijak:
-
opiše pridobivanje in uporabo jekla, železa, grodlja
-
opiše lastnosti in uporabo sive, bele, modularne in temprane litine
-
opiše proizvodnjo, lastnosti in uporabo aluminija, bakra, cinka, kositra in plemenitih kovin
-
razvrsti in opiše skupine kovinskih izdelkov
-
opiše opremo in rezervne dele motornih koles motornih vozil, kmetijskih strojev in priključkov
|
|
|
-
pozna osnove elektrotehnike
|
-
razloži osnovne pojme iz fizike
-
razvrsti in opiše velike in male gospodinjske aparate, električne naprave za čiščenje, za ogrevanje vode in prostorov, za osebno higieno in zdravje
|
|
|
|
-
razvrsti in opiše avdio in video naprave
-
opiše fotoaparate, opremo in filme
|
|
|
-
pozna razvoj in sodoben način pojmovanja kakovosti
-
zna definirati, kdaj je izdelek/ storitev kakovostna
-
zna definirati, kdaj je proces kakovosten
-
spozna pojem celovito obvladovanje kakovosti
|
-
zna opisati zgodovino in razvoj filozofije kakovosti,
-
ve, da se kakovost izraža z zahtevami, ne z vrednostjo ali s stroški,
-
razume potrebo po odstranitvi napake čim bliže njenega nastanka
-
pozna elemente, ki vplivajo na kakovost izdelka/storitve
-
pozna elemente, ki vplivajo na kakovost procesa
|
-
zave se pomembnosti hitre informacije o napaki
-
povečuje interes za spremljanje novosti
-
razvija občutek za uporabo teoretičnih znanj v praksi
-
dojame pomen procesa stalnega izboljševanja in lastnega razvoja
|
|
Dijak:
-
pozna razvoj mednarodnih standardov za vodenje in ocenjevanje kakovosti serije ISO 9000 (9000 –9004)
-
pozna pomen standarda ISO 9001 za podjetje in kupca
-
pozna elemente standardov SIST ISO 9001 in SIST ISO 9002
-
razume prednosti in omejitve sistema kakovosti
-
spozna osnovne zahteve standarda ISO 14000 (sistem varovanja z okoljem)
|
Dijak:
-
sprejme standard kot zahtevo oziroma navodilo za organizacijo sistema zagotavljanja kakovosti
-
razume standard za kakovost kot enotni jezik med proizvajalci in kupci
-
zna našteti prednosti urejenega sistema kakovosti tako za kupca kot proizvajalca
-
opiše razvoj standarda ISO 9001 (sistem kakovosti v razvoju, konstrukciji, proizvodnji, instalaciji)
-
opredeli svojo vlogo v zagotavljanju kakovosti izdelka/storitve ali procesa
-
zna razložiti posamezen element standarda
-
razume strošek kakovosti kot dobiček (stroški Q<stroški nekakovosti)
-
našteje primere raziskav vplivov na izboljšanje poslovanja podjetij po uvedbi sistema kakovosti
|
Dijak:
-
se zave pomembnosti urejenega sistema kakovosti in vpliva na poslovne rezultate podjetja
-
razvija odnos za vestno in natančno delo
-
vedno bolj zaupa v kakovost lastnega dela
|
Vaja:
-
ogled filmov: ISO 9001 in 9002
-
ogled izvajanja vhodne in procesne kontrole
|
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje ustno preverja in ocenjuje.