Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
| 
   Letnik  | 
  
   Oblike izobraževalnega dela  | 
 ||
| 
   
  | 
  
   Teorija (ur)  | 
  
   Vaje (ur)  | 
  
   Skupaj (ur)  | 
 
| 
   1.  | 
  
   50  | 
  
   20  | 
  
   70  | 
 
| 
   2.  | 
  
   85  | 
  
   20  | 
  
   105  | 
 
| 
   3.  | 
  
   53  | 
  
   15  | 
  
   68  | 
 
| 
   skupaj  | 
  
   188  | 
  
   55  | 
  
   243  | 
 
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
| 
    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
   
    FORMATIVNI CILJI  | 
   
    Socializacijski cilji  | 
   
    POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
  
| 
   SADJARSTVO KOT PANOGA  | 
  
   Dijak  | 
  
   Dijak  | 
        |
| 
   | 
  
   | 
  
   Se zave vloge sadjarstva.  | 
  
   Ogledi:  | 
 
| 
   ORGANOGRAFIJA SADNIH RASTLIN  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija občutek za natančnost.  | 
  
   Ogled: modeli organov različnih sadnih rastlin. Vaje:  | 
 
| 
   FENOLOGIJA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija natančnost opazovanja in zapisovanja.  | 
  
   Vaje:  | 
 
| 
   RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija strokovnost, poklicno odgovornost.  | 
  
   Ogledi: Vaje:  | 
 
| 
   VINOGRADNIŠTVO KOT PANOGA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Se zave vloge vinogradništva.  | 
  
   Ogledi:  | 
 
| 
   ORGANOGRAFIJA VINSKE TRTE  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvije sposobnost natančnega opazovanja.  | 
  
   Ogled: modeli organov vinske trte. Vaja: prepoznavanje organov vinske trte.  | 
 
| 
   FENOLOGIJA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija sposobnost natančnega opazovanja in zapisovanja.  | 
  
   Vaja: beleži pojav in trajanje posameznih fenofaz.  | 
 
| 
   RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija strokovnost. Se zave pomena kakovosti.  | 
  
   Demonstracija: cepljenje. Vaje: Ogledi:  | 
 
2. letnik
| 
    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
   
    FORMATIVNI CILJI  | 
   
    Socializacijski cilji  | 
   
    POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
  
| 
   REZ IN GOJITVENE OBLIKE  | 
  
   Dijak  | 
  
   Dijak  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija strokovnost in poklicno odgovornost.  | 
  
   Demonstracija: rez v nasadu. Ogled: gojitvene oblike. Vaja: rez različnih gojitvenih oblik v nasadu.  | 
 
| 
   NAPRAVA, OBNOVA IN OSKRBA NASADOV  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija varčnost. Krepi ekološko zavest. Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.  | 
  
   Demonstracija: jemanja vzorcev tal. Vaje: Ogledi:  | 
 
| 
   REZ IN GOJITVENE OBLIKE  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija strokovnost. Se zave poklicne odgovornosti. Razvija inovativnost.  | 
  
   Prikazi: Vaje: Ogled: gojitvene oblike.  | 
 
| 
   NAPRAVA IN OSKRBA VINOGRADOV  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Razvija varčnost. Krepi ekološko zavest. Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.  | 
  
   Ogled: naprave vinogradov. Vaje: Izdelava gnojilnega načrta za vinograd.  | 
 
| 
   POMOLOGIJA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Krepi sposobnost povezovanja in sklepanja.  | 
  
   Priprava ali ogled razstave sadja.  | 
 
3. letnik
| 
    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI  | 
   
    FORMATIVNI CILJI  | 
   
    Socializacijski cilji  | 
   
    POSEBNOSTI V IZVEDBI  | 
  
| 
   OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA  | 
  
   Dijak  | 
  
   Dijak  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Se zave uporabne vrednosti sadja. Razvija natančnost. Razvija inovativnost.  | 
  
   Ogledi: Vaja: določanje zrelosti.  | 
 
| 
   AMPELOGRAFIJA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
        
   Ogled ali priprava razstave grozdja.  | 
 |
| 
   OSNOVE VINARSTVA  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Se zave delovne odgovornosti.  | 
  
   Vaja: določanje zrelosti grozdja, Ogled: vinska klet.  | 
 
| 
   OSNOVE VARSTVA VINSKE TRTE  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   | 
  
   | 
  
   Se zave pomena natančnosti in strokovnosti. Krepi ekološko zavest, se zave delovne odgovornosti.  | 
  
   Ogledi: Vaja: prepoznavanje bolezni in škodljivcev vinske trte.  | 
 
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: družboslovje, poljedelstvo, kmetijski stroji, praktični pouk, matematika, vinarstvo.
Konkretno
| 
    Znanja  | 
   
    Povezava s predmetom  | 
  |
| 
    
  | 
   
    Predmet  | 
   
    Znanja  | 
  
| 
   | 
  
   Družboslovje  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Poljedelstvo  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Poljedelstvo Kmetijski stroji Praktični pouk Matematika  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Poljedelstvo  | 
  
   | 
 
| 
   | 
  
   Vinarstvo  | 
  
   |