Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
    izobraževanje, dne 17. 12. 2002
  
      
    
        
      | 
          
        
              VSEBINA
           | 
      
          
        
            ZNANJE
           | 
      
          
        
            UČNA IN DELOVNA SREDSTVA
           | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Osnove fizike
           | 
      
          
        
            Dijak:
          
        
            
          - 
              pozna enote za merjenje osnovnih fizikalnih količin,
            
 
          - 
              zna pretvarjati merske enote,
            
 
          - 
              razume pomen faznih sprememb snovi,
            
 
          - 
              pozna osnovne fizikalne količine,
            
 
          - 
              pozna vire energije,
            
 
          - 
              razume vlogo ohranjanja energije v zaprtem sistemu;
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Embalaža in skladiščenje    
           | 
      
        
          - 
              pozna embalažne materiale v mlekarstvu,
            
 
          - 
              pozna sodobno tehniko embaliranja mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razume pomen pravilnega skladiščenja mleka in mlečnih izdelkov; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Konzerviranje živil
           | 
      
        
          - 
              razume mikrobiološko razgradnjo živil,
            
 
          - 
              pozna vzroke kvarjenja živil,
            
 
          - 
              pozna kemijske in fizikalne načine konzerviranja; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Specifični tehnološki procesi v živilski industriji
           | 
      
        
          - 
              pozna filtriranje in mešanje,
            
 
          - 
              razume membranske tehnike filtriranja v mlekarski industriji; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Pridobivanje mleka
           | 
      
        
          - 
              razume nastajanje mleka v mlečni žlezi,
            
 
          - 
              pozna ročno in strojno molžo,
            
 
          - 
              razume higiensko pridobivanje mleka; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Fizikalno-kemijske lastnosti mleka
           | 
      
        
          - 
              pozna osnovne fizikalne in kemijske lastnosti mleka,
            
 
          - 
              pozna načine merjenja fizikalnih in kemijskih lastnosti mleka; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Kemijska sestava mleka
           | 
      
        
          - 
              pozna kemijsko zgradbo in lastnosti glavnih sestavin mleka,
            
 
          - 
              razume vlogo protimikrobnih snovi v mleku; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Primarna obdelava mleka
           | 
      
        
          - 
              razume vlogo in postopke primarne obdelave mleka,
            
 
          - 
              pozna zbiranje in transport mleka v mlekarno; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Sekundarna obdelava mleka
           | 
      
        
          - 
              razloži sprejem, čiščenje, predpasterizacijsko hlajenje in skladiščenje surovega mleka,
            
 
          - 
              pozna opremo za sprejem, čiščenje, predpasterizacijsko hlajenje in skladiščenje surovega mleka,
            
 
          - 
              opiše tehnološke postopke in naprave za:
            
 
         
        
            
          - 
              posnemanje in tipizacijo mleka,
            
 
          - 
              homogenizacijo,
            
 
          - 
              dezodorizacijo,
            
 
          - 
              toplotno obdelavo,
            
 
         
        
            
          - 
              opredeli pomen skladiščenja pasteriziranega mleka,
            
 
          - 
              razloži vlogo odbiranja mleka za posamezne mlečne izdelke;
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Higiena v mlekarskem obratu
           | 
      
        
          - 
              razloži načine čiščenja,
            
 
          - 
              pozna značilnosti čistil; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Konzumno mleko
           | 
      
        
          - 
              opiše tehnološki postopek za pasterizirano mleko,
            
 
          - 
              opiše tehnološki postopek za dolgotrajno sterilizirano mleko,
            
 
          - 
              opiše tehnološka postopka za kratkotrajno sterilizirano mleko,
            
 
          - 
              razloži polnjenje mleka in drugih tekočih mlečnih izdelkov; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Mlečne pijače
           | 
      
        
          - 
              pozna vrste mlečnih pijač,
            
 
          - 
              našteje dodatke za mlečne pijače in opiše njihove značilnosti,
            
 
          - 
              razloži tehnološki postopek izdelave mlečnih pijač; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Dehidrirani mlečni izdelki
           | 
      
        
          - 
              pozna tehnološke postopke in naprave za izdelovanje zgoščenega mleka,
            
 
          - 
              pozna tehnološke postopke in naprave za izdelovanje mleka v prahu; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Fermentirano mleko
           | 
      
        
          - 
              pozna vrste fermentiranega mleka,
            
 
          - 
              pozna mikrobiološka cepiva,
            
 
          - 
              pozna tehnološke postopke izdelave vseh vrst jogurta in kislega mleka,
            
 
          - 
              pozna različne vrste probiotičnih izdelkov in njihov vpliv na zdravje potrošnikov,
            
 
          - 
              pozna napake fermentiranega mleka; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Siri
           | 
      
        
          - 
              obvlada razvrstitev sirov,
            
 
          - 
              razloži tehnološke postopke izdelovanja različnih tipov sira (trdi, poltrdi, mehki, sveži),
            
 
          - 
              opiše napake sirov,
            
 
          - 
              razloži lastnosti in uporabnost sirotke,
            
 
          - 
              opiše tehnološki postopek izdelovanja topljenih sirov; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Specialno sirarstvo
           | 
      
        
          - 
              razloži tehnološke postopke glavnih vrst sira; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Smetana
           | 
      
        
          - 
              razloži tehnološke postopke izdelovanja vseh vrst konzumne smetane; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Surovo maslo
           | 
      
        
          - 
              razloži tehnološki postopek izdelovanja surovega masla,
            
 
          - 
              pozna kakovostne razrede za surovo maslo,
            
 
          - 
              pozna napake surovega masla,
            
 
          - 
              pozna lastnosti in uporabnost pinjenca; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Sladoled
           | 
      
        
          - 
              pozna razvrstitev sladoledov,
            
 
          - 
              razloži tehnološki postopek izdelovanja sladoleda; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Zakonodaja
           | 
      
        
          - 
              zna uporabiti pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv,
            
 
          - 
              razloži princip HACCP kontrole proizvodnje; 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
        
            Ekološka predelava mleka
           | 
      
        
          - 
              razloži osnovne zahteve za ekološko pridelavo mleka,
            
 
          - 
              razloži osnovne zahteve za ekološko predelavo mleka v mlečne izdelke,
            
 
          - 
              opiše postopke za ekološko izdelovanje: konzumnega mleka, mlečnih pijač, fermentiranega mleka, konzumne smetane, sirov, surovega masla. 
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
    
  
  
  
      Slanovec, T.: Sirarstvo, 1982. Varnam, H. A.: Milk and Milk Products, 1994. Mavrin, D.: Tehnologija mleka in mlečnih izdelkov, 2002. Bajt, N.: Mleko in mlečni izdelki – vaje, 1998. Renčelj ,S.: Siri nekdaj in zdaj. European Dairy Magazine (Gelsenkirchen).
  
      Ustni del izpita zajema tri vprašanja, ki jih kandidat izbere z vlečenjem izpitnega listka. Kandidat ima pravico do enkratne zamenjave izpitnega listka, tj. vseh treh vprašanj.
    
  
      Kandidat mora ustni del izpita opraviti z oceno najmanj 2 (zadostno), v nasprotnem primeru mora izpit ponavljati.