Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
  izobraževanje, dne 17. 12. 2002
      
    
        
      | 
          
         
            INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE POVEZAVE
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            VARSTVO PRI DELU
           
        
            Dijak:
           
        
            
          - 
              pozna pravila varnega dela v kemijskem laboratoriju,
            
 
          - 
              pozna načine za uporabo zaščitnih sredstev.
            
 
          - 
              zna preprečiti nevarnost.
            
 
         
       | 
      
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              izbere in uporabi primerna zaščitna sredstva,
            
 
          - 
              opiše predpise varstva pri delu in požarnem varstvu,
            
 
          - 
              piše ukrepe v primeru lažjih nesreč pri delu v laboratoriju;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              zave se pomembnosti upoštevanja navodil za varno delo,
            
 
          - 
              razvija občutek za lastno varnost in varnost ostalih oseb v laboratoriju,
            
 
          - 
              zave se pomembnosti pravilne izbire zaščitnih sredstev;
            
 
         
       | 
      
         Higiena in varstvo pri delu
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            STEKLOVINA IN PRIBOR V LABORATORIJU
           
        
            
          - 
              pozna steklovino in pribor,
            
 
          - 
              obvlada načine za pravilno rokovanje s priborom.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere ustrezen pribor,
            
 
          - 
              očisti, pravilno shrani in vzdržuje steklovino in pribor;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za lastno varnost in varnost ostalih oseb v laboratoriju;
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            MERJENJE VOLUMNA IN MASE
           
        
            
          - 
              pozna pribor za merjenje prostornine,
            
 
          - 
              pozna načine za odčitavanje prostornine,
            
 
          - 
              pozna vrste tehtnic,
            
 
          - 
              pozna pogoje za pravilno tehtanje,
            
 
          - 
              zna tehtati.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere ustrezen pribor za merjenje prostornine,
            
 
          - 
              pravilno izmeri in odmeri prostornino tekočine,
            
 
          - 
              opiše vrste tehtnic,
            
 
          - 
              opiše in razloži zahteve za pravilno tehtanje,
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razvija občutek za varnost,
            
 
          - 
              razvija občutek za natančnost,
            
 
          - 
              zave se pomena vztrajnosti za uspešno delo,
            
 
          - 
              skrbi za red in čistočo;
            
 
         
        
             
           
       | 
      
 
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            FIZIKALNE LASTNOSTI MLEKA
           
        
            
          - 
              razume pojem gostota mleka,
            
 
          - 
              razume pojem zmrziščna točka mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere primeren pribor,
            
 
          - 
              razume korekcijski faktor,
            
 
          - 
              izmeri gostoto v vzorcu mleka.
            
 
          - 
              opiše naprave za merjenje zmrziščne točke,
            
 
          - 
              razloži pomen merjenja gostote in zmrziščne točke,
            
 
          - 
              razloži pomembnost podatkov o gostoti in zmrziščni točki mleka;
            
 
          - 
              pretvori v prostorninskih enotah izraženo količino mleka v utežne enote in obratno;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            MIKROSKOPIRANJE
           
        
            
          - 
              obvlada enostavno in sestavljeno barvanje preparatov.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
       | 
      
            
          - 
              uporabi mikroskop,
            
 
          - 
              izvede enostavno in sestavljeno barvanje,
            
 
          - 
              loči mikroorganizme glede na njihovo barvo in obliko;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančno delo,
            
 
          - 
              razvija spretnost opazovanja;
            
 
         
       | 
      
 
            Biotehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PRIPRAVA RAZTOPIN
           
        
            
          - 
              pozna različne vrste koncentracij.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izračuna volumsko, odstotno, utežno in molarno koncentracijo raztopin,
            
 
          - 
              pripravi želeno volumsko, odstotno, utežno in molarno koncentracijo raztopine;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančno delo,
            
 
          - 
              zave se pomena pravilne priprave raztopin,
            
 
          - 
              razvija čut za odgovorno delo,
            
 
          - 
              razvija spretnost prenašanja teoretičnega znanja v prakso;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Biotehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            DOLOČANJE KISLOSTI MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna metode za določanje kislosti mleka (indikatorski lističi, pH-meter, titracijsko metodo).
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere ustrezen pribor,
            
 
          - 
              našteje metode za določanje kislosti mleka,
            
 
          - 
              določi okvirno kislost mleka s pH-lističi,
            
 
          - 
              ugotovi kislost mleka s titracjsko metodo in s pomočjo pH-metra,
            
 
          - 
              razume točko nevtralizacije;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              krepi čut za opazovanje in razlikovanje,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Biotehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka – osnove čiščenja, čistilna sredstva v mlekarstvu
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            AVTOMATSKE ANALIZE
           
        
            
          - 
              pozna Fossomatic/ število somatskih celic,
            
 
          - 
              pozna Milkoscan / kemijska analiza mleka,
            
 
          - 
              pozna Milkotester/ kemijska analiza mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opiše delovanje aparatur,
            
 
          - 
              našteje aparature;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena uporabe aparatur pri velikem številu vzorcev,
            
 
          - 
              razvija sposobnost spremljanja in upoštevanja novosti;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
            
          - 
              Tvorba mleka v vimenu, obolenja vimena
            
 
         
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka (oskrba živali, priprava živali na molžo, molža)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KEMIJSKE ANALIZE MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna način za odvzem vzorca,
            
 
          - 
              pozna načine konzerviranja vzorca.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere primeren pribor za odvzem vzorca,
            
 
          - 
              izbere ustrezen konzervans glede na zahtevano analizo,
            
 
          - 
              pravilno odvzame vzorec mleka;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomembnosti pravilnega odvzema in shranjevanja vzorca;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Biotehnologija
           
        
            
          - 
              Splošno o beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratih
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            DOLOČANJE SUHE SNOVI MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna različne načine za določanje suhe snovi.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere primeren pribor,
            
 
          - 
              izmeri suho snov z metodo sušenja;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančno in vztrajno delo,
            
 
          - 
              razvija delovne navade,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KOLIČINA MAŠČOBE V MLEKU
           
        
            
          - 
              pozna različne načine za določanje količine maščobe v mleku.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere primeren pribor in kemikalije,
            
 
          - 
              uporabi zaščitna sredstva,
            
 
          - 
              analizira količino maščobe po Gerberju,
            
 
          - 
              razloži rezultat;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena pazljivega ravnanja s kemikalijami,
            
 
          - 
              razvija čut za varno in odgovorno delo,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            DOLOČANJE KOLIČIN BELJAKOVIN V MLEKU
           
        
            
          - 
              razume formolno titracijo,
            
 
          - 
              pozna različne metode za določanje beljakovin v mleku.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere primeren pribor in kemikalije za analizo,
            
 
          - 
              analizira količino beljakovin;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena natančnega dela,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SENZORIČNA ANALIZA SUROVEGA MLEKA
           
        
            
          - 
              Pozna senzorično analizo mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              senzorično oceni mleko, opiše napake surovega mleka,
            
 
          - 
              opiše načine senzoričnega ocenjevanja;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija sposobnost za senzorično ocenjevanje,
            
 
          - 
              oblikuje odgovoren odnos do dela z živili;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka (senzorično ocenjevanje mleka)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KEMIJSKA IN SENZORIČNA ANALIZA
           
        
            
          - 
              pozna sestavo ovčjega mleka,
            
 
          - 
              pozna sestavo kozjega mleka.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              kemijsko analizira kozje in ovčje mleko,
            
 
          - 
              razloži rezultate,
            
 
          - 
              opiše razlike v kemijski sestavi različnih vrst mleka;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              krepi čut za razlikovanje in senzorično ocenjevanje,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
            
          - 
              Kemijska sestava različnih vrst mleka
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            MIKROBIOLOGIJA MLEKA
           
        
            MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ
           
        
            
          - 
              razume splošna navodila za delo v mikrobiološkem laboratoriju,
            
 
          - 
              pozna pribor in opremo v mikrobiološkem laboratoriju,
            
 
          - 
              pozna načine za sterilizacijo pribora in gojišč,
            
 
          - 
              obvlada tehniko aseptičnega dela,
            
 
          - 
              pozna načine za odvzem mleka in pripravo vzorcev in mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razloži pomen pravilnega dela in upoštevanja varnostnih ukrepov,
            
 
         
        
            
          - 
              opiše različne načine sterilizacije,
            
 
          - 
              našteje vrste gojišč,
            
 
          - 
              opiše aseptičen način dela,
            
 
          - 
              izbere primeren način sterilizacije glede na surovino;
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              zave se pomena pazljivega ravnanja in učinka natančnega dela;
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            ŠTETJE MIKROORGANIZMOV
           
        
            
          - 
              obvlada metodo štetja na petrijevih ploščah,
            
 
          - 
              razume avtomatsko štetje (bactoscan).
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izbere in pripravi gojišče,
            
 
          - 
              pripravit razredčitev vzorca,
            
 
          - 
              cepi vzorce na gojišča,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Biotehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KIPELNA PREIZKUŠNJA
           
        
            
          - 
              razume kipelno preizkušnjo neusirjenega mleka,
            
 
          - 
              razume kipelno preizkušnjo usirjenega mleka,
            
 
          - 
              zna izvesti obe preizkušnji.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              oceni primernost mleka za predelavo glede na rezultat;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena higienskega pridobivanja mleka;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SIRILNA SPOSOBNOST MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna delovanje formagrafa.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razloži formagram,
            
 
          - 
              izbere nadaljnjo predelavo glede na obliko formagrama,
            
 
          - 
              razloži pomen sirilne sposobnosti mleka;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena sirilne sposobnosti mleka;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            METODE DOKAZOVANJA
           
        
            
          - 
              pozna koliformne mikroorganzme,
            
 
          - 
              pozna lipolitične mikroorganizme,
            
 
          - 
              pozna proteolitične mikroorganizme,
            
 
          - 
              pozna psihrotrofne mikroorganizme,
            
 
          - 
              pozna anaerobne sporogene mikroorganizme.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              pravilno izbere in pripravi gojišče,
            
 
          - 
              pripravi različne razredčitev vzorcev,
            
 
          - 
              cepi vzorec na gojišče,
            
 
          - 
              inkubira vzorec;
            
 
         
          
         | 
      
            
          - 
              ovrednoti rezultat,
            
 
          - 
              zave se pomena vpliva mikrobiološke kakovosti na surovine in končni izdelek,
            
 
          - 
              zave se pomena zahtev Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
        
             
           
       | 
      
 
            Biotehnologija
           
        
        
            mikroorganizmi
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            MIKROBIOLOŠKA KONTROLA PROSTOROV IN NAPRAV V PROIZVODNIH OBRATIH
           
        
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
       | 
      
            
          - 
              izbere ustrezno vrsto brisa,
            
 
          - 
              cepi vzorec in inkubira gojišče;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              ovrednoti rezultat,
            
 
          - 
              zave se vpliva čistoče prostorov in naprav za uspešno delo;
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov in Pravilnika o veterinarko-sanitarnem nadzoru;
            
 
         
         | 
      
          
         
            Higiena in varstvo pri delu
           
        
            
          - 
              Izvajanje nadzora (HACCP)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PROTIMIKROBNE SNOVI
           
        
            
          - 
              pozna vrste protimikrobnih snovi.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              našteje metode za ugotavljanje prisotnosti protimikrobnih snovi,
            
 
          - 
              razloži pomen analize vzorca na protimikrobne snovi;
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              krepi čut za opazovanje in razlikovanje,
            
 
          - 
              oblikuje odgovoren odnos do dela z živili,
            
 
          - 
              skrbi za gospodarnost proizvodnje mleka;
            
 
         
       | 
      
 
            Tehnologija in biotehnologija
           
        
            
          - 
              Vrste, izvor protimikrobnih snovi, protimikrobne snovi v prehrani
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KAKOVOST SUROVINE
           
        
            
          - 
              razume odbiro mleka glede na njegovo kemijsko sestavo,
            
 
          - 
              pozna fizikalne lastnosti in mikrobiološko sliko surovega mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              usmeri mleko v predelavo na osnovi njegovih kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija čut za odgovorno in gospodarno delo,
            
 
          - 
              razvija sposobnost prilagajanja novim/nepredvidljivim razmeram;
            
 
         
       | 
      
 
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka - odbira mleka
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KONTROLA PASTERIZACIJE MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna fosfatazno preizkušnjo,
            
 
          - 
              pozna peroksidazno preizkušnjo.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izvede fosfatazno in peroksidazno preizkušnjo,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultate,
            
 
          - 
              razloži pomen pravilno opravljene pasterizacije;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              oblikuje odgovoren odnos do dela z živili;
            
 
         
       | 
      
 
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka – toplotna obdelava mleka
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KEMIJSKE in MIKROBIOLOŠKE ANALIZE MLEČNIH IZDELKOV
           
        
            
          - 
              obvlada postopke za pravilen odvzem vzorca.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              odvzame vzorec glede na količino in konsistenco;
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              zave se pomena pravilnega odvzema vzorca;
            
 
         
       | 
      
 
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KONZUMNO MLEKO
           
        
            
          - 
              pozna analize za pasterizirano mleko,
            
 
          - 
              pozna analize za sterilizirano mleko.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              naredi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija delovne navade,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razvija čut za odgovorno delo;
            
 
         
         | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            MLEČNE PIJAČE
           
        
            
          - 
              pozna analize modificiranih vrst mleka,
            
 
          - 
              pozna analize obogatenih vrst mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izvede kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami Pravilnika,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razvija čut za odgovorno delo;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka – praktična izdelava mlečnih izdelkov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            DEHIDRIRANI MLEČNI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna analize mleka v prahu,
            
 
          - 
              pozna analize kondenziranega mleka,
            
 
          - 
              pozna analize evaporiranega mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija delovne navade,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
 
            Tehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna analize jogurta,
            
 
          - 
              pozna analize kefirja,
            
 
          - 
              pozna analize kislega mleka,
            
 
          - 
              pozna analize probiotičnih fermentiranih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov;
            
 
         
       | 
      
 
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka – praktična izdelava mlečnih izdelkov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SIRI
           
        
            
          - 
              pozna analize svežega sira,
            
 
          - 
              pozna analize belega sira,
            
 
          - 
              pozna analize mehkih vrst sira,
            
 
          - 
              pozna analize poltrdih vrst sira,
            
 
          - 
              pozna analize trdih vrst sira,
            
 
          - 
              pozna analize albuminskega sira.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija delovne navade,
            
 
          - 
              razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razvija čut za odgovorno delo;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            MOČ SIRIŠČNIH ENCIMOV
           
        
            
          - 
              razume pojem siriščna moč.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              izračuna siriščno moč tekočega sirišča in sirišča v prahu;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena pravilne količine dodanega sirišča za končno kakovost izdelka;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Biotehnologija
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            IZDELKI IZ SMETANE
           
        
            
          - 
              pozna analize smetane za kavo,
            
 
          - 
              pozna analize smetane za stepanje,
            
 
          - 
              pozna analize kisle smetane,
            
 
          - 
              pozna analize masla,
            
 
          - 
              pozna analize pinjenca,
            
 
          - 
              pozna analize mascarponeja.
            
 
         
       | 
      
          
         
             
           
        
            
          - 
              opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
            
 
         
        
            
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančnost, zanesljivost in vztrajnost pri delu,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razvija čut za odgovorno delo;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SLADOLED
           
        
            
          - 
              pozna analize kremnega sladoleda,
            
 
          - 
              pozna analize mlečnega sladoleda,
            
 
          - 
              pozna analize mlečnih desertov.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opravi kemijsko in mikrobiološko analizo v skladu z zahtevami pravilnika,
            
 
          - 
              ovrednoti rezultat analize,
            
 
          - 
              oceni kakovost izdelka na osnovi rezultata analize;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razvija čut za odgovorno delo;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
        
            Praktični pouk
           
        
            
          - 
              Predelava mleka (praktična izdelava mlečnih izdelkov)
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            EKOLOŠKO PRIDELANI MLEČNI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna zahteve za ekološko predelavo mleka.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              našteje zahteve za ekološko predelavo mleka.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razvija čut za varovanje okolja,
            
 
          - 
              razvija odgovornost za optimalno porabo virov energije,
            
 
          - 
              zave se svoje vloge pri zagotavljanju pristnosti ekoloških proizvodov.
            
 
         
       | 
      
          
         
            Tehnologija
           
        
            
          - 
              Smernice ekološke predelave
            
 
         
        
            Biotehnologija
           
        
            
          - 
              Varovanje okolja, viri energije in vrste odpadkov
            
 
         
       | 
    
    
  
  
      Bajt, N., Golc - Teger, S., Pirkmajer, E.: Mleko in mlečni izdelki, Zavod RS za šolstvo, 1998.
    
  
      Bajt, N., Golc - Teger, S.: Izdelava jogurta, skute in sira, Kmečki glas, 2002.
    
  
      Mavrin, D., Oštir, Š.: Tehnologija mleka in mlečnih izdelkov, Tehniška založba Slovenije, 2002.
    
  
      Kraker - Starman, A.: Higienski minimum, Gospodarski vestnik, 1995.