Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
  izobraževanje, dne 17. 12. 2002
      
    
        
      | 
          
         
            VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE POVEZAVE
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            OBRATI IN RAZPOREDITEV PROSTOROV
           
        
            Dijak:
           
        
            
          - 
              pozna mlekarski obrat,
            
 
          - pozna namen objektov in prostorov,
            
 
          - pozna način dela in opremo.
            
 
         
        
             
           
        
            VARSTVO PRI DELU V MLEKARSKEM OBRATU
           
        
          - 
              razume pomen varstva pri delu v proizvodnji,
            
 
          - obvlada pravila varnega dela,
            
 
          - 
              pozna način za uporabo zaščitnih sredstev.
            
 
         
       | 
      
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              našteje objekte,kjer predelujejo mleko,
            
 
          - opiše posamezne prostore,
            
 
          - 
              našteje tehnično ureditev,
            
 
          - 
              našteje strokovne kadre,
            
 
          - 
              opiše tehnološko ureditev in način dela.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
            
          - 
              razloži pomen zaščite na delavnem mestu,
            
 
          - 
              opiše predpise za varstvo pri delu in požarno varnost,
            
 
          - 
              navede ukrepe v primeru lažjih nesreč pri delu.
            
 
         
       | 
      
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              razvija občutek za delo v mlekarski delavnici,
            
 
          - 
              razvija tehnološko zavest.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
            
          - 
              razvija osebno odgovornost za varstva pri delu,
            
 
          - 
              zave se pomena pravilne izbire zaščitnih sredstev.
            
 
         
       | 
      
         
            TEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Ureditev prostorov
            
 
          - 
              Proizvodni procesi
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
            HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
           
        
            
          - 
              Higiena na delovnem mestu
            
 
          - 
              Zoonoze
            
 
          - 
              Sanitarno tehnična ureditev obrata
            
 
          - 
              Varstvo pri delu
            
 
         
        
             
           
        
             
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            HIGIENA OPREME V MLEKARSKEM OBRATU
           
        
            
          - 
              razume zahteve za osebno higieno,
            
 
          - 
              
            
 
          - 
              pozna postopke za vzdrževanje higiene obrata.
            
 
         
        
            OSNOVE ČIŠČENJA IN ČISTILNA SREDSTVA
           
        
            
          - 
              pozna načine čiščenja (CIP, mehanično)
            
 
          - 
              pozna vrste čistil in čistilnih naprav.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
         
            
           
       | 
      
        
            
          - 
              razloži pomen osebne čistoče, čistoče delavne obleke in osebne urejenosti,
            
 
          - 
              opiše načine čiščenja mlekarskih obratov,
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            
          - 
              opiše postopke pospravljanja, čiščenja in razkuževanja prostorov,
            
 
          - 
              našteje sredstva za mehansko in CIP čiščenje.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija občutek za upoštevanje higienskega minimuma,
            
 
          - 
              zave se pomena higiene v mlekarskem obratu in njenega vpliva na kakovost končnega izdelka.
 
          - 
              zave se pomena skrbnega ravnanja s čistili, razkužili …
            
 
          - 
              razvija občutek za varovanje okolja.
            
 
         
       | 
      
         HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
           
        
            
          - 
              Higiena na delavnem mestu
            
 
          - 
              Zoonoze
            
 
          - 
              Sanitarno tehnična ureditev obratov
            
 
         
        
            TEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Sheme čiščenja
            
 
          - 
              Čistilne naprave
            
 
         
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Koncentracije čistil
            
 
          - 
              Kontrola kakovosti detergentov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PRIDOBIVANJE MLEKA
           
        
            
          - 
              razume pomen pravilne oskrbe živali,
            
 
          - 
              pozna osnove govedoreje,
            
 
          - 
              pozna značilnosti ročne in strojne molže,
            
 
          - 
              razume gospodarski pomen mlečnosti,
            
 
          - 
              pozna dejavnike, ki vplivajo na količino in kemično sestavo mleka.
            
 
         
       | 
      
          
         
             
           
        
            
          - 
              razloži učinek pravilnega krmljenja in redne molže,
            
 
          - 
              razloži povezavo med govedorejo in mlekarstvom,
            
 
          - 
              opiše ročni in strojni način molže,
 
            
          - 
              razloži ekonomični pomen mlečnosti,
            
 
          - 
              opiše zahteve za kvalitetno pridobivanj mleka.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razvija human odnos do živali,
            
 
          - 
              zave se vloge govedoreje za mlekarstvo,
            
 
          - 
              razvija strokoven odnos do higienskega pridobivanja mleka,
            
 
          - 
              zave se pomena mlečnosti kot bistva za ekonomično proizvodnjo mleka,
            
 
          - 
              razvija zavest, da kakovostna surovina pomeni tudi kakovosten izdelek.
            
 
         
       | 
      
          
         
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Zgradba in delovanje posameznih tkiv in organov
            
 
         
        
            TEHNOLOGIJA
           
        
        
             
           
          
         | 
    
    
  
  
      
    
        
      | 
          
         
            VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE POVEZAVE
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            ODBIRA MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna različne vrste mleka,
            
 
          - 
              razume sestavo različnih vrst mleka,
            
 
          - 
              pozna postopke za odbiro mleka glede na namen uporabe,
            
 
          - 
              pozna posledice zaviralnih snovi.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži spreminjane posameznih sestavin mleka,
            
 
          - 
              našteje različne vrste mleka in opiše osnovne razlike med njimi,
            
 
          - 
              odbere mleko glede na kakovost in kemično sestavo in ga usmeri v tehnološki proces,
            
 
          - 
              razloži prisotnost zaviralnih snovi v mleku.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se vpliva posameznih sestavin mleka na kakovost končnega izdelka,
            
 
          - 
              razvija občutek za pravilno uporabo glavnih sestavin za določen mlečni izdelek,
            
 
          - 
              razvija pozitiven odnos do predpisov,
            
 
          - 
              zave se svoje vloge za varovanje zdravja potrošnika.
            
 
         
       | 
      
          
         
            TEHNOLOGIJA
           
        
            Kemijska sestava mleka 
           
           
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Pomen mleka v prehrani
            
 
          - 
              Mikrobiologija mleka
            
 
         
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PRIMARNA OBDELAVA MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna načine zbiranja mleka,
            
 
          - 
              pozna obdelavo mleka na posestvu,
            
 
          - 
              pozna transport mleka do mlekarskega obrata.
            
 
         
        
            SEKUNDARNA OBDELAVA MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna način sprejema mleka v mlekarni, predhlajenje in skladiščenje surovega mleka,
            
 
          - 
              pozna tehnološke postopke in naprave za toplotno obdelavo mleka,
            
 
          - 
              pozna načine za posnemanje in tipizacijo mleka,
            
 
          - 
              pozna postopek homogenizacije mleka,
            
 
          - 
              pozna postopek in naprave za dezodoracijo mleka.
            
 
         
        
             
           
         
            
           
       | 
      
        
            
          - 
              razloži postopek zbiranja mleka,
            
 
          - 
              opiše opremo za hlajenje mleka v zbiralnicah,
            
 
          - 
              opiše transport mleka v mlekarno.
            
 
         
        
             
           
        
            
          - 
              razloži učinek hlajenja in vpliv dejavnikov na kakovost surovine,
            
 
          - 
              opiše postopke termizacije, pasterizacije, sterilizacije,
            
 
          - 
              uporabi naprave za naštete operacije,
            
 
          - 
              posname in tipizira mleko,
            
 
         
        
            
          - 
              opiše razliko med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom,
            
 
          - 
              uporabi homogenizator.
            
 
          - 
              senzorično oceni dezodorirano in nedezodorirano mleka.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomena pravilnega zbiranja, ekonomičnosti hlajenja in transporta do mlekarne.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            
          - 
              zave se vpliva pravilne obdelave mleka na njegovo obstojnost in na kakovost končnega izdelka,
            
 
          - 
              zave se pomena natančnosti pri delu,
            
 
          - 
              razvija odgovoren odnos do dela,
 
         
         
        
            
          - 
              spoznava, da je kakovostno obdelano mleko pogoj za dober končni izdelek,
            
 
         
        
            
          - 
              razvija odgovoren odnos do tehnološke opreme.
            
 
         
       | 
      
         
            TEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Tehnološke sheme proizvodnih procesov
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Poznavanje značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
            
 
         
         
             
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kontrola kakovosti mleka
            
 
          - 
              Kemična sestava mleka in mlečnih izdelkov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KONZUMNO MLEKO
           
        
            
          - 
              razume pasterizacijo in sterilizacijo mleka,
            
 
          - 
              pozna polnilne stroje za tekoče mlečne izdelke.
            
 
         
        
             
           
        
            MLEČNE PIJAČE
           
        
            
          - 
              razume postopek za izdelavo mlečnih pijač,
            
 
          - 
              obvlada tehnološke postopke izdelave,
            
 
          - 
              pozna sestavine za izdelavo mlečnih pijač.
            
 
         
        
            DEHIDRIRANI MLEČNI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna stroje in naprave za zgoščevanje in sušenje mleka, ter njihovo delovanje,
            
 
          - 
              pozna vrste dehidriranih mlečnih izdelkov.
            
 
         
        
             
           
        
            FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna postopke za izdelavo različnih vrst jogurta, različnih vrst probiotičnih fermentiranih izdelkov, kefirja in kislega mleka,
            
 
          - 
              pozna opremo potrebno za posamezen tehnološki postopek.
            
 
         
        
            DODATKI PRI FERMENTIRANIH MLEČNIH IZDELKIH
           
        
            
          - 
              pozna različne dodatke in njihov učinek pri fermentiranih mlečnih izdelkih,
            
 
          - 
              pozna naprave za dodajanje dodatkov.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razloži tehnološka postopka za pasterizirano in sterilizirano mleko,
            
 
          - 
              našteje načine polnitve tekočih mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              izbere primerno embalažo.
            
 
         
        
             
 
                     
        
            
          - 
              razloži izdelavo mlečnih pijač,
            
 
          - 
              opiše delovanje stabilizatorjev,
            
 
          - 
              utemelji zahtevo po kakovostni surovini.
            
 
         
        
             
           
        
             
 
        
            
          - 
              opiše postopek za izdelovanje zgoščenih vrst mleka,
            
 
          - 
              opiše razliko med njimi.
            
 
         
        
             
           
        
             
 
        
            
          - 
              izdela fermentirane mlečne izdelke (priprava surovine, dodatkov, kultur),
            
 
          - 
              navede dejavnike tehnološkega procesa (čas, pH,T, kislinsko stopnjo),
            
 
          - 
              senzorično oceni izdelek.
            
 
         
        
             
           
        
             
 
        
            
          - 
              našteje dodatke in jih uporabi.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se svoje vloge pri zagotavljanju kvalitete izdelkov in varovanju zdravja potrošnikov,
            
 
          - 
              razvija sposobnost prenašanja teoretičnega znanja v prakso.
 
             
                         
         
        
            
          - 
              razume pomen mlečnih pijač za večjo porabo mleka,
            
 
          - 
              razvija ekološko zavest.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
 
        
            
          - 
              zave se pomena dehidriranih mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              zave se pomena različnih načinov konzerviranja mleka,
            
 
          - 
              zave se pomena natančnosti pri delu.
            
 
         
        
             
 
        
            
          - 
              zave se pomena predpisov o kakovosti mleka in mlečnih izdelkih.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
       | 
      
 
            TEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Tehnološke sheme proizvodnih procesov
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska in mikrobiološka kontrola
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
            
 
          - 
              Biotehnološki postopki v mleku
            
 
         
        
             
 
           
         
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska in mikrobiološka kontrola
            
 
         
        
             
           
        
             
 
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska in mikrobiološka kontrola
            
 
         
        
             
           
       | 
    
    
  
  
      
    
        
      | 
          
         
            VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE
           
        
            POVEZAVE
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SIRARSTVO
           
        
            
          - 
              pozna kriterije za delitev sirov,
            
 
          - 
              razume zahtevo po kakovostni osnovni surovini in dodatkih,
            
 
          - 
              pozna sirarsko opremo.
            
 
          - 
              razume kislinsko in encimsko koagulacijo.
            
 
         
        
            TEHNOLOŠKI POSTOPKI IZDELAVE SIRA
           
        
            
          - 
              pozna tehnološki postopek izdelave najpomembnejših vrst sirov (trdih za ribanje in rezanje, poltrdih sirov, mehkih sirov s plesnijo, z rdečo mažo in v slanici ter svežih sirov),
            
 
         
        
        
            
          - 
              pozna tehnološke postopke za izdelovanje topljenega sira,
            
 
          - 
              zna senzorično ocenjevati sire.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              našteje in opiše tipe, vrste in variante sirov,
            
 
          - 
              našteje kriterije za odbiro mleka,
            
 
          - 
              pojasni uporabo posameznih dodatkov,
            
 
          - 
              opiše dejavnike, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka,
            
 
          - 
              razloži princip kislinske in siriščne koagulacije.
 
         
        
            
          - 
              našteje zaporedja tehnoloških postopkov,
            
 
          - 
              izdela naštete vrste sirov,
            
 
          - 
              našteje stranske proizvode,
            
 
         
        
             
           
        
            
          - 
              razloži učinek dodatkov pri topljenju sirov,
            
 
          - 
              senzorično oceni izdelek.
            
 
         
        
             
           
       | 
      
        
            
          - 
              identificira se s poklicem mlekar,
            
 
          - 
              zave se pomena kvalitete osnovne surovine,
            
 
          - 
              razvija pravilen odnos do opreme in naprav,
            
 
          - 
              razvija občutek za opazovanje in razlikovanje.
            
 
         
        
            
          - 
              razvija občutek za spremljanje tehnoloških postopkov,
            
 
          - 
              razvija osebno odgovornost za svoje delo,
            
 
          - 
              zave se možnosti za predelavo stranskih proizvodov,
            
 
          - 
              razvija ekološko zavest,
            
 
          - 
              zave se ekonomskega pomena predelave,
            
 
          - 
              presoja ekonomičnost predelave mleka.
            
 
         
       | 
      
         
            TEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Ureditev sirarne
            
 
          - 
              Tehnološki postopki izdelave sirov
            
 
         
        
              
        
             
           
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
            
 
          - 
              Pomen mineralnih snovi
            
 
          - 
              Mikrobiologija mleka
            
 
         
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska in mikrobiološka kontrola
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SMETANA
           
        
            
          - 
              pozna vrste konzumne smetane,
            
 
          - 
              pozna tehnološki postopek za izdelavo fermentirane smetane,
            
 
          - 
              zna izbrati primerno analizo.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            SUROVO MASLO
           
        
            
          - 
              pozna postopek za izdelavo masla,
            
 
          - 
              pozna merila za izdelavo kvalitetnega izdelka,
            
 
          - 
              pozna delovanje maslodelnega stroja,
            
 
          - 
              pozna možnosti za uporabo pinjenca.
            
 
         
          
          
        
        
             
           
        
            SLADOLEDI
           
        
            
          - 
              pozna delitev sladoledov glede na osnovno surovino,
            
 
          - 
              pozna tehnološki postopek za izdelavo sladoleda,
            
 
          - 
              pozna napake sladoledov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              naredi smetano z različno vsebnostjo maščobe,
            
 
          - 
              senzorično oceni izdelek,
            
 
          - 
              izračuna stroške izdelave.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            
          - 
              naredi maslo na klasičen in šaržni način,
            
 
          - 
              naredi maslo z različnimi dodatki,
            
 
          - 
              opiše glavne napake masla,
            
 
          - 
              opiše uporabo pinjeneca,
            
 
          - 
              senzorično oceni izdelke.
            
 
         
        
             
           
        
            
          - 
              našteje in izdela različne vrste sladoledov,
            
 
          - 
              razloži namen izdelave sladoledov,
            
 
          - 
              opiše najpogostejše napake sladoledov in vzroke zanje.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija tehnološko zavest,
            
 
          - 
              upošteva zahteve Pravilnika,
            
 
          - 
              presoja ekonomičnost porabe surovin in tehnoloških postopkov.
            
 
         
        
             
           
        
             
 
        
            
          - 
              uči se opazovati,
            
 
          - 
              pridobiva poklicno identiteto,
            
 
          - 
              oblikuje odgovoren odnos do dela z živili.
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
            
          - 
              zave se pomena higiene v postopku izdelave in nevarnosti okužb za potrošnika,
            
 
          - 
              razvija delavne navade,
            
 
          - 
              razvija sposobnost za spremljanje novosti.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemična in mikrobiološka kontrola
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
            TEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Ureditev maslarne
            
 
          - 
              Tehnološki postopki
            
 
         
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Značilnosti posameznih vrst mikroorganizmov
            
 
         
        
             
 
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemična in mikrobiološka kontrola
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            IZDELKI IZ OSTALIH VRST MLEKA
           
        
            (kozjega, ovčjega, kobiljega …)
           
        
            
          - 
              pozna kemijsko sestavo specifičnih vrst mleka,
            
 
          - 
              pozna postopke za predelavo,
            
 
          - 
              zna razlikovati vrste predelave.
            
 
         
        
             
           
        
            EKO IZDELKI
           
        
            
          - 
              razume tehnološke posebnosti pri proizvodnji,
            
 
          - 
              pozna zahteve pravilnikov, ki zajemajo EKO pridelavo in predelavo mleka.
            
 
         
        
            DEKLARIRANJE IZDELKOV
           
        
            
          - 
              pozna zahteve Pravilnika o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv,
            
 
          - 
              pozna različne načine deklariranja mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              pozna način izdelave deklaracij.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              opiše mleko glede na njegovo kemijsko sestavo,
            
 
          - 
              izdela ustrezne izdelke glede na razlike v tehnološkem procesu,
            
 
          - 
              senzorično oceni izdelke in jim izračuna lastno ceno.
            
 
         
        
             
           
        
            
          - 
              izdela izdelke iz ekološko pridobljenega mleka,
            
 
          - 
              uporabi tehnološke postopke, ki jih dovoljuje ekološka predelava.
            
 
         
        
            
          - 
              razloži pomen in vlogo deklariranja izdelkov,
            
 
          - 
              pojasni estetski pomen deklaracij v povezavi z embalažo izdelka,
            
 
          - 
              opiše sestavo posameznih deklaracij.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              spozna široko možnost predelave,
            
 
          - 
              zave se obstoja tržnih niš,
            
 
          - 
              razvija sposobnost prilagajanja novim situacijam.
            
 
         
        
             
           
        
             
 
           
                     
        
            
          - 
              razvija ekološko zavest,
            
 
          - 
              razvija sposobnost za prenašanje teoretičnega znanja v prakso.
            
 
             
             
           
         
        
            
          - 
              upošteva predpise v živilski industriji,
            
 
          - 
              zave se potreb po doslednosti pri deklariranju izdelkov.
            
 
         
       | 
      
 
            TEHNOLOGIJA
           
        
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Ekološka osveščenost
            
 
          - 
              Pravilniki
            
 
         
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska in mikrobiološka kontrola
            
 
         
        
              
        
            UMETNOST
           
        
            
          - 
              Oblikovanje etiket
            
 
          - 
              Oblikovanje embalažnih enot
            
 
         
       |