Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
  izobraževanje, dne 17. 12. 2002
      
    
        
      | 
          
         
            VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE POVEZAVE
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            OSNOVE FIZIKE
           
       | 
      
           
         | 
      
           
         | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              razume energijo in njene oblike;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              razlikuje osnovne oblike energije (kinetično, potencialno, notranjo, kemijsko, jedrsko),
            
 
          - 
              pozna mersko enoto za energijo
            
 
          - 
              zna izračunati kinetično in potencialno energijo telesa,
            
 
          - 
              razloži pretvarjanje energije iz ene oblike v drugo;
            
 
         
       | 
      
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              razvija čut za natančnost,
            
 
          - 
              zave se uporabnosti znanja o pretvarjanju različnih oblik energije;
            
 
         
       | 
      
          
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Delovanje strojev v mlekarski delavnici
            
 
          - 
              Pasterizacija
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              razume 1. zakon termodinamike;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opiše, kako se celotna energija v zaprtem sistemu ohranja,
            
 
          - 
              razloži, kako lahko energija prehaja s telesa na telo z mehaničnim delom, toploto, svetlobo, električnim delom in snovjo,
            
 
          - 
              zna izračunati delo, toploto, električno delo,
            
 
          - 
              zna izračunati moč in energijski obračun za porabnike z znano močjo;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija čut za natančnost,
            
 
          - razvija sposobnost opazovanja,
            
 
          - razvija odgovoren odnos za ravnanje z energijo;
            
 
         
       | 
      
          
         
            MATEMATIKA
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
        
       | 
      
          
        
            
          - 
              našteje različne vire energije (sončno svetlobo, energijo gibajočih se tekočin, goriva, električno energijo, hrano);
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija sposobnost za opazovanje dogajanj v naravi;
            
 
         
       | 
      
          
         
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Ekologija in varovanje okolja
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              razume prenos energije,
            
 
          - 
              pozna sestavo in delovanje strojev;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              opiše osnovne načine prenašanja energije (mehanski, hidravlični, električni),
            
 
          - 
              pojasni delovanje elektromotorja,
            
 
          - 
              opiše delovanje toplotnega stroja in njegov izkoristek;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              zave se pomena uporabe strojev v mlekarski industriji,
            
 
          - 
              zave se pomena električne in toplotne energije v industriji;
            
 
         
       | 
      
          
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Delovanje strojev v mlekarski delavnici
            
 
          - 
              Pasterizacija
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              razume 2. zakon termodinamike;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razloži oblike energij in njihov izkoristek za delo,
            
 
          - 
              razloži porabo, izkoriščanje in pretvarjanje energije;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija pravilen odnos za smotrno izkoriščanje energije v industriji;
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              pozna načine za varčevanje energije;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razloži kalorično vrednost goriv,
            
 
          - 
              razloži posledice sežiganja organskih snovi,
            
 
          - 
              pojasni izkoriščanje obnovljivih virov energije,
            
 
          - 
              razloži pomen izolatorjev in opiše razlike med njimi,
            
 
          - 
              razloži smotrno izkoriščanje energije in opiše osnovna merila za varčevanje;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              oblikuje ekološko zavest in čut za odgovorno ravnanje z viri energije,
            
 
          - 
              razvija osebni odnos do ekološkega ravnovesja,
            
 
          - 
              razvija pravilen odnos do razpoložljivih virov energije,
            
 
          - 
              zave se posledic v naravi zaradi neustreznega ravnanja z gorivi;
            
 
         
       | 
      
          
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            Varčevanje z energijo v mlekarski delavnici
           
       | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              razume osnovne merske enote in njihovo pretvarjanje;
            
 
         
         
            
           
       | 
      
        
          - 
              našteje enote za merjenje osnovnih fizikalnih količin,
            
 
          - 
              zna pretvarjati merske enote;
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančnost;
            
 
         
       | 
      
          
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
       | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              razume fazne spremembe in spremembe agregatnega stanja;
            
 
         
       | 
      
          
        
       | 
      
          
        
            
          - 
              krepi čut za opazovanje agregatnega stanja snovi v naravi in tehnoloških postopkih,
            
 
         
       | 
      
           
         | 
    
      
    
        
      
          
        
            
          - 
              pozna osnovne značilnosti fizikalnih količin in njihovo merjenje.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razloži fizikalne zakonitosti mase, volumna, gostote, temperature, tlaka in vlažnosti,
            
 
          - 
              pojasni njihovo vlogo v tehnoloških postopkih in pri delovanju strojev in naprav.
            
 
         
       | 
      
          
        
            
          - 
              razvija občutek za natančnost,
            
 
          - 
              razvija spretnost za opazovanje dogajanj med tehnološkimi postopki,
            
 
          - 
              razvija sposobnost za vrednotenje izbire fizikalnih parametrov pri proizvodnji mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
          
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI
           
        
            
          - 
              razume pojem proizvodnja,
            
 
          - 
              pozna strukturo proizvodnega sistema na primeru mlekarne.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži pojme proizvodnja, tehnika in tehnologija,
            
 
          - 
              pojasni pomen sestavnih elementov proizvodnega procesa,
            
 
          - 
              ponazori strukturo proizvodnega procesa na primeru mlekarne.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija občutek za tehnološko zavest in pripadnost mlekarski stroki.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Obrati za predelavo
            
 
          - 
              Razpored prostorov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            EMBALAŽA IN SKLADIŠČENJE
           
        
            
          - 
              pozna embalažne materiale,
            
 
          - 
              pozna sodobno tehniko embaliranja,
            
 
          - 
              pozna embalažne materiale in sodobno tehniko embaliranja v mlekarstvu,
            
 
          - 
              pozna načine recikliranja embalaže in varstvo okolja,
            
 
          - 
              pozna načine delovanja za zmanjšanje količin odpadne embalaže
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži pomen in vlogo pravilnega in primernega embaliranja v sodobnem življenju,
            
 
          - 
              opiše lastnosti posameznih embalažnih materialov,
            
 
          - 
              našteje sodobne embalažne tehnike,
            
 
          - 
              razloži različne načine embaliranja mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              razloži pomen globalnega reševanja problema odpadne embalaže in njenega recikliranja.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              presoja ekonomičnost uporabe določenih embalažnih materialov,
            
 
          - 
              razvija ekološko zavest.
            
 
         
       | 
      
         
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
        
             
           
        
            UMETNOST
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SKLADIŠČENJE ŽIVIL
           
        
            
          - 
              razume pomen pravilnega skladiščenja živil,
            
 
          - 
              pozna različno obstojna živila,
            
 
          - 
              pozna pogoje za skladiščenje mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              utemelji vlogo pravilnega skladiščenja živil,
            
 
          - 
              utemelji pomen pravilnega skladiščenja mleka in mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              se zave pomena pravilnega skladiščenja živil za njihovo daljšo obstojnost.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Skladiščenje mlečnih izdelkov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            TRANSPORT ŽIVIL
           
        
            
          - 
              pozna načine transporta živil (notranji in zunanji),
            
 
          - 
              pozna načine za zagotavljanje hladilne verige.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              opiše načine transporta v živilski industriji,
            
 
          - 
              razloži pomen hladilne verige za obstojnost hitro pokvarljivih živil.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija odgovornost za ohranjanje kakovosti živil z ustreznim transportom.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Prevoz mleka
            
 
          - 
              Prevoz mlečnih izdelkov
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KONZERVIRANJE ŽIVIL
           
        
            
          - 
              razume najpomembnejše vzroke za kvarjenje živil,
            
 
          - 
              pozna kemične metode konzerviranja,
            
 
          - 
              pozna fizikalne metode konzerviranja (hlajenje, zamrzovanje, dehidriranje, pasterizacijo, sterilizacijo),
            
 
          - 
              pozna delovanje hladilne naprave,
            
 
          - 
              pozna delovanje ploščnega pasterizatorja.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razlikuje vzroke za mikrobiološko, encimsko, fizikalno in oksidativno kvarjenje živil,
            
 
          - 
              opiše delovanje hladilne naprave,
            
 
          - 
              razloži vpliv zamrzovanja in pravilnega tajanja na kakovost živil,
            
 
          - 
              navede načine dehidriranja živil,
            
 
          - 
              razloži pomen toplotne obdelave v živilski industriji,
            
 
          - 
              utemelji ustreznost posameznih postopkov konzerviranja.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              ugotavlja ekonomičnost posameznih postopkov konzerviranja.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Higiena opreme v mlekarskem obratu
            
 
         
        
            HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU:
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SPECIFIČNI TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI
           
        
            
          - 
              razume osnovne pojme filtriranja,
            
 
          - 
              pozna membranske postopke filtriranja (reverzno ozmozo, ultrafiltracijo, mikrofiltracijo),
            
 
          - 
              pozna mešanje in osnovne tipe mešal.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži filtriranje in opiše najpogostejše filtrirne naprave v živilstvu,
            
 
          - 
              pojasni pomen membranskih postopkov v mlekarski industriji,
            
 
          - 
              pojasni potek mešanja,
            
 
          - 
              našteje različne tipe mešal.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomena membranskih tehnik filtriranja na zmanjševanje onesnaženosti odpadnih vod iz mlekarn.
            
 
         
       | 
      
         
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            UVOD V MLEKARSTVO
           
        
            
          - 
              pozna glavne sestavine mleka,
            
 
          - 
              pozna osnovne fizikalno-kemijske lastnosti mleka (kislost, gostoto, viskoznost, zmrziščno točko, aktivnost vode),
            
 
          - 
              pozna osnove govedoreje (pasme, anatomijo in fiziologijo prebavil, krvožilnega sistema ter mlečne žleze),
            
 
          - 
              razume faze nastajanje mleka,
            
 
          - 
              pozna značilnosti ročne in strojne molže,
            
 
          - 
              pozna pogoje za higiensko pridobivanje mleka,
            
 
          - 
              pozna obolenje mlečne žleze (mastitis) in načine zdravljenja.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              našteje glavne sestavine,
            
 
          - 
              razloži osnovne fizikalne in kemijske lastnosti mleka,
            
 
          - 
              razloži povezavo med govedorejo in mlekarstvom,
            
 
          - 
              razloži povezavo med presnovo hrane in nastajanjem mleka,
            
 
          - 
              razloži zgradbo in delovanje mlečne žleze,
            
 
          - 
              razloži nastajanje in izločanje mleka,
            
 
          - 
              opiše ročno in strojno molžo,
            
 
          - 
              razloži pojma molznost in mlečnost,
            
 
          - 
              našteje vzroke za obolenje vimena in načine zdravljenja.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              zave se pomena mlekarstva za splošno zdravstveno raven prebivalstva,
            
 
          - 
              razvija pravilen odnos do higienskega pridobivanja mleka,
            
 
          - 
              razvija zavest, da kakovostna surovina pomeni tudi kakovosten izdelek,
            
 
          - 
              zave se pomena predpisov o uporabi antibiotikov.
            
 
         
       | 
      
 
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Ročna in strojna molža
            
 
          - 
              Mlečnost
            
 
          - 
              Gospodarski pomen mlečnosti v Sloveniji
            
 
         
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Skupno število mikroorganizmov
            
 
          - 
              Somatske celice
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
       | 
    
    
  
  
      
    
        
      | 
          
         
            VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE POVEZAVE	
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KEMIJSKA SESTAVA MLEKA
           
        
            Dijak:
           
        
            
          - 
              pozna glavne sestavine mleka,
            
 
          - 
              pozna zaviralne snovi v mleku,
            
 
          - 
              pozna kemično sestavo različnih vrst mleka,
            
 
          - 
              pozna kolostrum,
            
 
          - 
              pozna dejavnike, ki vplivajo na količino in kemično sestavo mleka,
            
 
          - 
              pozna napake mleka in vzroke zanje,
            
 
          - 
              razume pomen pravilnega odbiranja mleka,
            
 
          - 
              pozna protimikrobne snovi v mleku
            
 
         
        
            .
           
       | 
      
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              našteje glavne sestavine mleka,
            
 
          - 
              razloži lastnosti posameznih sestavin mleka,
            
 
          - 
              razloži vzroke za spreminjanje posameznih sestavin med določenimi tehnološkimi postopki,
            
 
          - 
              razloži nihanja v količini in sestavi mleka,
            
 
          - 
              našteje osnovne značilnosti kolostruma,
            
 
          - 
              našteje različne vrste mleka in opiše osnovne razlike med njimi,
            
 
          - 
              razloži vlogo protimikrobnih snovi v mleku.
            
 
         
       | 
      
          
         
            Dijak:
           
        
            
          - 
              zave se škodljivosti potvorbe mleka z vodo,
            
 
          - 
              zave se pomena natančnosti pri določanju posameznih sestavin v mleku.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Določanje gostote mleka
            
 
          - 
              Hitro določanje prisotnosti antibiotikov v mleku (Delvo test)
            
 
         
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Mikrobiologija mleka
            
 
          - 
              Biotehnološki procesi v mleku
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PRIMARNA OBDELAVA MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna postopke obdelave mleka na posestvu,
            
 
          - 
              pozna načine zbiranja in prevoza mleka v mlekarno.
            
 
          - 
              pozna kakovostne razrede mleka.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži način in pomen obdelave mleka pri proizvajalcu mleka,
            
 
          - 
              razloži pomen in opiše načine zbiranja mleka na podeželju,
            
 
          - 
              opiše načine transporta mleka v mlekarno,
            
 
          - 
              našteje in razloži kakovostne razrede mleka.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomena pravilne obdelave mleka pri proizvajalcu za obstojnost in kakovost končnega izdelka.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Primarna obdelava mleka na posestvu
            
 
          - 
              Transport mleka v mlekarsko delavnico
            
 
          - 
              Pregled kakovostnih razredov mleka
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SEKUNDARNA OBDELAVA MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna sprejem mleka v mlekarno, čiščenje, predpasterizacijsko hlajenje, pogoje za skladiščenje surovega mleka in pripadajočo opremo,
            
 
          - 
              pozna tehnološke postopke in naprave za posnemanje in tipizacijo, homogenizacijo, toplotno obdelavo (pasterizacijo in sterilizacijo) in dezodorizacijo.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži potek manipuliranja z mlekom v mlekarni,
            
 
          - 
              razloži postopke za obdelavo mleka v mlekarni,
            
 
          - 
              utemelji pomen pravilne obdelave mleka za kakovost in obstojnost mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              opiše osnovne zahteve za skladiščenje mleka.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomena natančnosti pri delu,
            
 
          - 
              razvija odgovoren odnos do dela,
            
 
          - 
              oblikuje zavest, da je kakovostno obdelano mleko pogoj za dober končni izdelek.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Obdelava mleka v mlekarski delavnici
            
 
          - 
              Postopki in naprave v mlekarski industriji
            
 
         
        
             
           
       | 
    
      
    
        
      | 
         
            HIGIENA V MLEKARSKEM OBRATU
           
        
            
          - 
              pozna načine čiščenja (CIP, ročno),
            
 
          - 
              pozna vrste čistil,
            
 
          - 
              razume pomen HACCP kontrole,
            
 
          - 
              razume pomen veterinarskega pregleda.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              opiše način čiščenja mlekarskih obratov,
            
 
          - 
              našteje različne vrste čistil,
            
 
          - 
              razume pomen stalne kontrole higienskih pogojev dela v mlekarski industriji.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se vpliva higiene v mlekarskem obratu na kakovost končnega izdelka.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Izvajanje HACCP kontrole v praksi
            
 
          - 
              Jemanje brisov s površin, očiščenih z različnimi čistili
            
 
         
        
            HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
           
        
            
          - 
              Higiena na delovnem mestu
            
 
          - 
              DDD
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            KONZUMNO MLEKO
           
        
            
          - 
              pozna tehnološki postopek proizvodnje pasteriziranega in steriliziranega mleka,
            
 
          - 
              pozna polnilne stroje za tekoče mlečne izdelke,
            
 
          - 
              pozna postopke polnjenja konzumnega mleka,
            
 
          - 
              pozna zahteve za skladiščenje toplotno obdelanega mleka.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži tehnološke postopke pasteriziranega in steriliziranega mleka,
            
 
          - 
              pojasni pomen pravilne obdelave mleka za kakovost in obstojnost mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              opiše način polnjenja tekočih mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomena toplotno obdelanega mleka za stalno preskrbo prebivalstva z mlekom.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza mlečnih izdelkov
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize mlečnih izdelkov
            
 
         
        
             
           
       | 
    
      
    
        
      | 
         
            MLEČNE PIJAČE
           
        
            
          - 
              pozna različne mlečne pijače,
            
 
          - 
              pozna tehnološki postopek izdelave mlečnih pijač,
            
 
          - 
              pozna stabilizatorje.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              našteje mlečne pijače in opiše tehnološki postopek izdelovanja teh mlečnih izdelkov,
            
 
          - 
              našteje najpomembnejše stabilizatorje in razloži njihov pomen v proizvodnji nekaterih mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomen mlečnih pijač za večjo porabo mleka.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza mlečnih pijač
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize mlečnih pijač
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
         
            DEHIDRIRANI MLEČNI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna tehnološki postopek in naprave za izdelovanje zgoščenega mleka (kondenziranega in evaporiranega),
            
 
          - 
              pozna tehnološke postopke in naprave za pripravo mleka v prahu,
            
 
          - 
              razume pojem rekonstruirano mleko.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              opiše postopek izdelovanja zgoščenih vrst mleka,
            
 
          - 
              opiše razlike med posameznimi vrstami zgoščenega mleka,
            
 
          - 
              našteje in opiše postopke za izdelovanje različnih vrst mleka v prahu,
            
 
          - 
              opiše načine rekonstruiranja mleka.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              zave se pomena rekonstruiranja mleka v primerih slabše oskrbe z mlekom.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza zgoščenega mleka in mleka v prahu
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize zgoščenega mleka in mleka v prahu
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
 
            FERMENTIRANO MLEKO
           
        
            
          - 
              pozna zahteve za odbiro mleka,
            
 
          - 
              pozna mlekarske mikrobiološke kulture za fermentirana mleka,
            
 
          - 
              razume mlečnokislinsko fermentacijo (mlečnokislinske bakterije),
            
 
          - 
              razume alkoholno fermentacijo (kvasovke),
            
 
          - 
              pozna vrste fermentiranega mleka,
            
 
          - 
              razume tehnološke postopke izdelovanja vseh vrst jogurta,
            
 
          - 
              razume tehnološki postopek izdelovanja kislega mleka,
            
 
          - 
              razume tehnološki postopek izdelovanja kefirja,
            
 
          - 
              pozna probiotične vrste fermentiranega mleka,
            
 
          - 
              pozna napake fermentiranih vrst mleka.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              določi zahteve za odbiro mleka,
            
 
          - 
              utemelji vpliv kakovostne surovine na kakovost končnega izdelka,
            
 
          - 
              razloži delovanje mikrobioloških kultur v mleku,
            
 
          - 
              pojasni zahteve pri izbiri mikrobioloških kultur,
            
 
          - 
              razloži tehnološke postopke izdelovanja najznačilnejših vrst fermentiranega mleka,
            
 
          - 
              razloži vpliv probiotičnih mikroorganizmov na zdravje posameznika,
            
 
          - 
              našteje vzroke za nastanek napak fermentiranega mleka.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razvija pravilen odnos do uživanja fermentiranih vrst mleka,
            
 
          - 
              zave se vloge natančnosti pri delu,
            
 
          - 
              zave se pomena predpisov o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
 
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Bioreaktorji v mlekarstvu
            
 
          - 
              Mikrobiološke kulture
            
 
         
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza fermentiranih vrst mleka
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize fermentiranih vrst mleka
            
 
         
         | 
    
    
  
  
      
    
        
      | 
          
         
            VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            FORMATIVNI CILJI
           
       | 
      
          
         
            SOCIALIZACIJSKI CILJI
           
       | 
      
          
         
            MEDPREDMETNE POVEZAVE	
           
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SIRI
           
        
            UVOD
           
        
        
            
          - 
              obvlada razdelitev sirov,
            
 
          - 
              razume vplive na lastnosti mleka za sir,
            
 
          - 
              razume pomen pravilne odbire mleka za sir,
            
 
          - 
              pozna biološke in kemijske dodatke mleku za sir,
            
 
          - 
              razume kislinsko in encimsko koagulacijo.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              našteje in opredeli tipe, vrste in variante sirov,
            
 
          - 
              opiše dejavnike, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka,
            
 
          - 
              našteje kriterije za odbiro mleka,
            
 
          - 
              pojasni uporabo posameznih bioloških in kemijskih dodatkov,
            
 
          - 
              razloži princip kislinske in encimske koagulacije.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija odgovoren odnos do surovine,
            
 
          - 
              razvija občutek za natančnost.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza mleka za sir
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize mleka za sir
            
 
         
        
             
           
        
             
           
       | 
    
      
    
        
      | 
            
          
         
              TEHNOLOŠKI POSTOPEK IZDELOVANJA SIRA
             
        
            
          - 
              pozna zahteve za polnjenje sirarskih kotlov,
            
 
          - 
              razume izračun uravnavanja maščobe v mleku za sir,
            
 
          - 
              pozna optimalne temperature pri koagulaciji mleka za različne tipe sirov,
            
 
          - 
              razume postopek dodajanja dodatkov v mleko za sir,
            
 
          - 
              pozna spremembe v mleku med koagulacijo (kislinska in encimska),
            
 
          - 
              pozna obdelavo koaguluma (predsirjenje in utrjevanje sirnega zrna),
            
 
          - 
              pozna načine za oblikovanje sira,
            
 
          - 
              razume sinerezo,
            
 
          - 
              pozna načine za soljenje sirov,
            
 
          - 
              pozna postopke negovanja sirov med zorenjem,
            
 
          - 
              pozna biokemijske procese v sirih med zorenjem (oblikovanje vonja in okusa ter nastajanje sirnih očes),
            
 
          - 
              razume izračun pridobitka sirov,
            
 
          - 
              pozna glavne napake sirov,
            
 
          - 
              pozna embalažne materiale in načine za embaliranje sirov,
            
 
          - 
              pozna načine predelave in uporabe sirotke,
            
 
          - 
              pozna obseg onesnaženosti okolja s tehnološkimi vodami in odpadki iz mlekarskih obratov,
            
 
          - 
              pozna organske in anorganske onesnaževalce iz mlekarskih obratov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              izračuna delež maščobe v mleku za sir,
            
 
          - 
              razume in razloži tehnološke faze izdelovanja sira,
            
 
          - 
              razloži pojem sinereza,
            
 
          - 
              našteje dejavnike, ki vplivajo na sinerezo,
            
 
          - 
              razloži pomen soljenja sirov,
            
 
          - 
              opiše načine negovanja sirov,
            
 
          - 
              pojasni biokemična dogajanja v sirih med zorenjem,
            
 
          - 
              razloži pomen primernega embaliranja sirov,
            
 
          - 
              našteje glavne napake sirov in vzroke zanje,
            
 
          - 
              razloži načine za uporabo sirotke,
            
 
          - 
              opiše vlogo mlekarskih obratov kot potencialnih onesnaževalcev okolja.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija odgovoren odnos do osnovne surovine,
            
 
          - 
              razvija pravilen odnos do dela in strojev,
            
 
          - 
              razvija pravilen odnos do polizdelka,
            
 
          - 
              razvija občutek za pravilno spremljanje in negovanje polizdelka do končnega izdelka,
            
 
          - 
              razvija ekološko zavest.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Izdelovanje različnih tipov in vrst sirov
            
 
         
        
             
           
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza sirov
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize sirov
            
 
         
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
        
             
           
       | 
    
      
    
        
      | 
         
            SPECIALNO SIRARSTVO
           
        
            
          - 
              razume tehnološke postopke za izdelavo najpomembnejših tipov in vrst sirov:
            
 
         
        
            
          - 
              trdih sirov za ribanje (parmezan),
            
 
          - 
              trdih sirov za rezanje (ementalec),
            
 
          - 
              poltrdih sirov (gavda, tilzit),
            
 
          - 
              mehkih sirov s plesnijo (gorgonzola, kamambert),
            
 
          - 
              mehkih sirov z rdečo mažo (kvarglji),
            
 
          - 
              mehkih sirov v slanici (feta),
            
 
          - 
              svežih sirov (skuta),
            
 
         
        
            
          - 
              razume tehnološki postopek izdelovanja topljenega sira,
            
 
          - 
              pozna merila za senzorično ocenjevanje sirov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži tehnološke postopke najpomembnejših vrst sira,
            
 
          - 
              opiše razlike med posameznimi tehnološkimi postopki,
            
 
          - 
              razloži vlogo posebnih dodatkov pri topljenju sirov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija pravilen odnos za osnovne surovine,
            
 
          - 
              razvija občutek za opazovanje,
            
 
          - 
              pridobiva občutek poklicne identitete,
            
 
          - 
              zave se ekonomičnosti predelave sirov slabše kakovosti v topljene sire.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Izdelovanje različnih vrst sira
            
 
          - 
              Uporabnost sirotke
            
 
          - 
              Tehnološki postopki predelave sirotke
            
 
          - 
              Izračun pridobitka sira
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            IZDELKI IZ SMETANE
           
        
            
          - 
              pozna vrste konzumne smetane,
            
 
          - 
              pozna tehnološke postopke izdelovanja sladke in fermentirane smetane.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              našteje vrste konzumne smetane in opiše njihove osnovne značilnosti,
            
 
          - 
              opiše tehnološke postopke izdelovanja različnih vrst smetane.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija zavest, da je kakovostna smetana pogoj za kakovostno surovo maslo.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Izdelovanje različnih vrst konzumne smetane
            
 
         
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza smetane
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize smetane
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            SUROVO MASLO
           
        
            
          - 
              pozna načine zorenja smetane,
            
 
          - 
              razume tehnološki postopek izdelovanja masla v pinjah in kontinuirnem maslodelnem stroju,
            
 
          - 
              pozna pogoje za skladiščenje masla,
            
 
          - 
              pozna napake masla,
            
 
          - 
              pozna načine pridobivanja topljenega masla,
            
 
          - 
              pozna lastnosti in uporabnost topljenega masla.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razloži potek biološkega in fizikalnega zorenja smetane,
            
 
          - 
              razloži pripravo smetane v zimskem in poletnem času,
            
 
          - 
              opiše tehnološki postopek izdelovanja surovega masla,
            
 
          - 
              našteje glavne napake surovega masla,
            
 
          - 
              opiše pogoje za primerno skladiščenje surovega masla,
            
 
          - 
              razloži tehnološko uporabnost pinjenca,
            
 
          - 
              razloži tehnološke postopke topljenja surovega masla,
            
 
          - 
              opiše uporabnost topljenega masla.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija občutek za opazovanje,
            
 
          - 
              pridobiva poklicno identiteto,
            
 
          - 
              zave se vpliva dobre surovine za daljšo obstojnost izdelka,
            
 
          - 
              zave se ekonomičnosti topljenja surovega masla,
            
 
          - 
              zave se potrebe upoštevati predpise.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Izdelovanje surovega masla
            
 
          - 
              Sladki pinjenec
            
 
          - 
              Fermentirani pinjenec
            
 
         
        
             
           
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza surovega masla
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize surovega masla
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
         
            SLADOLED
           
        
            
          - 
              pozna vrste sladoledov,
            
 
          - 
              pozna osnovne sestavine sladoledov,
            
 
          - 
              razume tehnološki postopek izdelovanja sladoleda,
            
 
          - 
              pozna napake sladoleda.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              našteje različne vrste sladoledov,
            
 
          - 
              opiše osnovne lastnosti glavnih surovin za izdelovanje sladoledov,
            
 
          - 
              razloži osnovni tehnološki postopek izdelovanja sladoleda,
            
 
          - 
              opiše najpogostejše napake sladoledov in vzroke zanje.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija občutek za kakovosten končni izdelek,
            
 
          - 
              zave se pomena higiene pri proizvodnji,
            
 
          - 
              razvija ekonomičen odnos do porabe surovin.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Izdelovanje različnih vrst sladoleda
            
 
         
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza sladoleda
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize sladoleda
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            DEKLARIRANJE MLEČNIH IZDELKOV
           
        
            
          - 
              pozna osnovne zahteve za deklariranje različnih mlečnih izdelkov (od konzumnega mleka do sladoleda).
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              opiše obvezni in neobvezni del deklaracije.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija občutek za ustrezno informiranje potrošnika z deklaracijo.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Izdelava deklaracij za posamezne mlečne izdelke
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            PREGLED ZAKONODAJE IN NADZORA NAD MLEČNIMI IZDELKI
           
        
            
          - 
              pozna zahteve Pravilnika o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov siril in čistih cepiv.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              opredeli osnovna določila o kakovosti osnovnih mlečnih izdelkov.
            
 
         
       | 
      
        
            
          - 
              razvija zavest za upoštevanje predpisov pri svojem delu.
            
 
         
       | 
      
         
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Izpis najpomembnejših zahtev za posamezne mlečne izdelke iz Pravilnika o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv
            
 
         
       | 
    
      
    
        
      | 
          
         
            EKOLOŠKA PREDELAVA MLEKA
           
        
            
          - 
              pozna osnovne zahteve ekološke proizvodnje živil s poudarkom na pridelavi in predelavi mleka v eko izdelke,
            
 
          - 
              pozna razmere pri ekološki predelavi mleka v Sloveniji,
            
 
          - 
              pozna ekološke načine predelave konzumnega mleka, mlečnih pijač, fermentiranega mleka, sirov, konzumne smetane in surovega masla.
            
 
         
       | 
      
            
          - 
              razloži zahteve zakonodaje pri ekološki proizvodnji živil,
            
 
          - 
              oceni pomen ekološke predelave mleka za slovensko gospodarstvo/mlekarstvo.
            
 
         
        
             
           
       | 
      
            
          - 
              razvija občutek za izdelavo varnih in zdravju prijaznih živila,
            
 
          - 
              razvija kritičen odnos do agresivnih agrotehnoloških postopkov in uporabe različnih pesticidov ter hormonskih preparatov.
            
 
         
       | 
      
 
            PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
           
        
            
          - 
              Ekološko izdelovanje različnih mlečnih izdelkov
            
 
         
        
            BIOTEHNOLOGIJA
           
        
            
          - 
              Varstvo okolja
            
 
          - 
              Vrste odpadkov
            
 
          - 
              Embalaža
            
 
         
        
            PRAKTIČNI POUK
           
        
            KONTROLE KAKOVOSTI
           
        
            
          - 
              Kemijska analiza ekološko izdelanih mlečnih izdelkov
            
 
          - 
              Mikrobiološke analize ekološko izdelanih mlečnih izdelkov
            
 
         
       |