1.1. Ime izobraževalnega programa:  MESAR 
  1.2. Naziv poklicne izobrazbe: mesar/ mesarka
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju:dijaki), da:
3.1. Izobraževanje traja tri leta.
    3.2. Izobraževalni program je  ovrednoten s 180 kreditnimi  točkami  (KT).
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
| Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli | Obvezni načini ocenjevanja znanja | 
| Slovenščina | pisno in ustno | 
| Matematika | pisno in ustno | 
| Tuji jezik | pisno in ustno | 
| Umetnost | ustno | 
| Naravoslovje | ustno | 
| Družboslovje | ustno | 
| Športna vzgoja | praktične naloge | 
| IKT in osnove poslovnega komuniciranja | ustno, vaje, delovna poročila, izdelek ali storitev ali projektno delo | 
| Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja | |
| Osnove podjetništva in prodaja | |
| Osnove živilstva | |
| Osnove biotehnologije s prehrano | |
| Razsek mesa | |
| Izdelava mesnin | |
| Prodaja mesa in mesnin | 
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob  koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh strokovnih modulov in splošnoizobraževalnih  predmetov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti  in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu  programskega učiteljskega zbora.  
    Za  dijake z individualno učno pogodbo je  pogoj  za napredovanje iz drugega v  tretji letnik opravljanje vmesnega preizkusa.
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti:
Poleg tega mora opraviti:
Zaključni izpit obsega:
Izobraževalni program omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij:
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Razsekovalec/ Razsekovalka pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovne module:
| Oznaka | Strokovni modul | Vsebinski sklopi | Število kreditnih točk | 
| M4 | Osnove živilstva | Odgovorno ravnanje živilca | 2 | 
| M6 | Razsek mesa | Vsi sklopi | 11 | 
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Predelovalec/ Predelovalka mesnin pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovne module:
| Oznaka | Strokovni modul | Vsebinski sklopi | Število kreditnih točk | |||
| 
 | 
 | 
 | 
 | |||
| M4 | Osnove živilstva | odgovorno ravnanje živilca | 2 | |||
| M6 | Razsek mesa | vsi sklopi | 11 | |||
| M7 | Izdelava mesnin | vsi sklopi | 14 | |||
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Prodajalec/ Prodajalka mesnin pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovne module:
| Oznaka | Strokovni modul | Vsebinski sklopi | Število kreditnih točk | |||
| 
 | 
 | 
 | 
 | |||
| 
 | Osnove živilstva | odgovorno ravnanje živilca | 2 | |||
| M6 | Razsek mesa | vsi sklopi | 11 | |||
| M7 | Izdelava mesnin | vsi sklopi | 14 | |||
| M8 | Prodaja mesa in mesnin | vsi sklopi | 7 | |||
| M3 | Osnove podjetništva in prodaja | vsi sklopi | 5 | |||