B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE/SPI/DV/2008

Oznaka

Programske enote

Obvezno/
izbirno

Skupno število ur

Število
kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

213

12

P2

Madžarščina I, II

obvezno

213

12

P3

Matematika

obvezno

213

12

P4

Tuji jezik

obvezno

164

9

P5

Umetnost

obvezno

33

2

P6

Naravoslovje

obvezno

132

6

P7

Družboslovje

obvezno

132

6

P8

Športna vzgoja

obvezno

164

7

Skupaj A

 

1264

66

B – Strokovni moduli

M 1

Uporabna informacijsko komunikacijska tehnologija

obvezno

100

4

M 2

Poslovanje in organizacija

obvezno

75

3

M3

Komuniciranje

obvezno

150

6

M4

Osnove v gostinstvu

obvezno

225

9

M 5

Priprava posameznih skupin jedi

izbirno

64

3

M 6

Priprava rednih obrokov

izbirno

180

8

M 7

Priprava izrednih obrokov

izbirno

64

3

M 8

Postrežba pijač

izbirno

64

3

M 9

Postrežba rednih obrokov

izbirno

180

8

M 10

Postrežba izrednih obrokov

izbirno

64

3

M 11

Eko turizem

izbirno

180

8

M 12

Kultura bivanja

izbirno

64

3

M 13

Tekstilije

izbirno

64

3

Skupaj B

 

858

37

Od tega:
C – Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

75

3

Č – Praktično izobraževanje pri delodajalcu

 

Praktično usposabljanje z delom

 

1520

60

D – Interesne dejavnosti

 

Interesne dejavnosti

 

160

6

E – Odprti kurikulum

 

Odprti kurikulum

 

173

9

 

Skupaj pouka (A+B+E)

 

2295

112

Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)

 

1595

63

Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)

 

2455

118

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

3975

178

Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev)

 

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

 

180

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

66

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

40

 

Število tednov interesnih dejavnosti

 

5

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

111

 

Pojasnila k predmetniku:

Madžarščina I: materni jezik – višja raven.
Madžarščina II: drugi jezik – nižja raven.

Povečan obseg pouka za 2 uri tedensko zaradi specifične rabe učnega jezika za izvajanje na narodno mešanem območju je že vključen v predmetnik.

Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.

Izbirni strokovni moduli: med izbirnimi strokovnimi moduli od M5 do M11 dijak izbere tri module v obsegu 14 KT.

Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje

 P1

Slovenščina

učitelj

visokošolska izobrazba iz  slovenščine

 P2

Madžarščina I, II

učitelj

visokošolska izobrazba iz madžarščine

 P3

Matematika

učitelj

visokošolska izobrazba iz matematike

 P4

Tuji jezik

učitelj

visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika

 P5

Umetnost

učitelj

visokošolska izobrazba iz  glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

 P6

Naravoslovje

učitelj

visokošolska izobrazba iz biologije, kemije ali fizike

 

 

laborant

srednješolska izobrazba s 315 urami biologije, kemije, fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

 P7

Družboslovje

učitelj

visokošolska izobrazba iz zgodovine, geografije ali sociologije

 P8

Športna vzgoja

učitelj

visokošolska izobrazba iz športne vzgoje

 M1

Uporabna informacijsko komunikacijska tehnologija

učitelj

visokošolska izobrazba iz ekonomije, informatike, računalništva, organizacije dela, upravljanja in poslovanja ali visoka poslovna šola

učitelj praktičnega pouka

visokošolska izobrazba iz ekonomije, informatike, računalništva, organizacije dela, upravljanja in poslovanja, visoka poslovna šola ali višješolska izobrazba iz strojepisja in stenografije ali upravne smeri

 M2

Poslovanje in organizacija

učitelj

visokošolska izobrazba iz ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka

visokošolska ali višješolska izobrazba iz ekonomije ali organizacije dela

 M3

Komuniciranje

učitelj

visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, psihologije, andragogike ali komunikologije

učitelj praktičnega pouka

visokošolska ali višješolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, psihologije, andragogike ali komunikologije

M4

Osnove v gostinstvu

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije, organizacije dela ali turizma

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M5

Priprava posameznih skupin jedi

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije, biologije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

 M6

Priprava rednih obrokov

učitelji

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

 M7

Priprava izrednih obrokov

učitelji

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

 M8

Postrežba pijač

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

 M9

Postrežba rednih obrokov

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouk

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

 M10

Postrežba izrednih obrokov

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

 M11

Eko turizem

učitelji

visokošolska izobrazba iz  geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, gostinstva, turizmaali gospodinjstva

 M12

Kultura bivanja

učitelji

visokošolska izobrazba iz biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska izobrazba iz  ekonomije, gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali  zdravstva

 M13

Tekstilije

učitelj

visokošolska izobrazba iz  tekstilstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska  ali srednja strokovna izobrazba iz tekstilstva