Dijak je zmožen:  
        
          -  pripraviti delovno mesto,
 
          -  se ustrezno urediti,
 
          -  naročati in obveščati stranke,
 
          -  sprejeti in se posvetovati s stranko o želeni storitvi,
 
          -  izbrati in ustrezno zaščititi stranko glede na izvedbo storitve,
 
          -  stranki pojasniti in strokovno utemeljiti izbor storitve, izdelkov in preparatov ter pripomočkov,
 
          -  organizirati in časovno ustrezno načrtovati delo, 
 
          -  predvideti čas posamezne storitve,
 
          -  predvideti in izbrati količino preparatov in drugega materiala glede na storitev,
 
          -  predstaviti slikovne informacije (uporabno pri določeni stranki),
 
          -  pripraviti in obdelati računalniške informacije (vezano na stroko), 
 
          -  kontrolirati kakovost, učinkovitost ter ekonomičnost opravljenega dela, 
 
          -  komunicirati s stranko, sodelavci in poslovnimi partnerji,
 
          -  sodelovati v timu,
 
          -  spremljati strokovne novosti, 
 
          -  pripraviti kalkulacijo storitve,
 
          -  izpolnjevati in voditi kartoteko o opravljenih storitvah. 
 
         
         Dijak:  
        
          -  pozna zakonske odredbe za frizersko dejavnost,
 
          -  pozna in upošteva predpise o varnosti in zdravju pri delu, 
 
          -  pozna načela poslovnega komuniciranja,
 
          -  razume pomen sodelovanja v timu,
 
          -  pozna in upošteva pravice stranke,
 
          -  zna izračunati kalkulacije frizerskih stortiev ter voditi razne evidence, 
 
          -  pozna in uporablja osnovne in specialne vrste programske opreme, 
 
          -  pozna in uporablja sodobno specialno in informacijsko tehnologijo, 
 
          -  pozna bioritem človeka in njegove zakonitosti,
 
          -  pozna elemente organizacije dela (z upoštevanjem strank in zaposlenih),
 
          -  pozna časovne normative za izvedbo posameznih storitev in količinske normative za uporabo preparatov,
 
          -  zna izračunati minimalne in optimalne stroške,
 
          -  pozna elemente kakovosti ter tehnike evalvacije in samoevalvacije dela,
 
          -  spremlja svetovne modne smernice.
 
         
         .   | 
     Dijak je zmožen:  
        
          -  upoštevati psihološke in sociološke vidike zdravja,
 
          -  upoštevati osebno higieno in higieno okolja ter estetiko, za ohranjanje psihofizičnega zdravja,
 
          -  spoznati načine in sredstva za higieno telesa, obleke in obutve,
 
          -  odgovorno skrbeti za svoje zdravje, zdravje strank in sodelavcev,
 
          -  zagotavljati zdravo in varno delo,
 
          -  predvideti možne nezgode na delovnem mestu in se usposobiti za nudenje osnov prve pomoči,
 
          -  predvideti možne poklicne bolezni in okvare ( hrbtenica, stopala, krčne žile, alergije, vid, sluh.),
 
          -  razvijati svojo osebnost,
 
          -  se ravnati skladno z delovno disciplino,
 
          -  prevzeti osebno odgovornost za svoje strokovno delo,
 
          -  delati skrbno, natančno in zanesljivo,
 
          -  sprejeti odločitve,
 
          -  tolerirati in imeti pozitiven, spoštljiv odnos do ljudi, upoštevati 
 
         
         stranko kot osebnost, 
        
          -  biti pošten in etičen do strank, 
 
          -  razumeti potrebe in želje strank,
 
          -  biti strpen do potreb drugih in drugačnih,
 
          -  biti podjeten, dinamičen, iniciativen, samostojen,
 
          -  obvladovati čustveno izražanje,
 
          -  obvladovati pritiske (časovne omejitve, tveganje, negotovost),
 
          -  razumeti pomen sposobnosti, znanja in motivacije za delo,
 
          -  upoštevati ekonomiko, organizacijo in strategije za delo,
 
           
          -  predvideti začrtano dejavnost in iskati racionalne rešitve,
 
          -  načrtovati svoje delo in se uskladiti v timu,
 
          -  timsko delati in si prizadevati za dobro počutje v delovnem okolju,
 
         
        
          -  vstopiti na trg,
 
          -  delati strokovno, hitro, učinkovito in ekonomično,
 
          -  smiselno oceniti stroške poslovanja, 
 
          -  vrednotenotiti opravljeno delo,
 
          -  delati z viri in podatki ter se pripravljati za vseživljensko učenje,
 
          -  kritično zavrniti stereotipe, ki se vežejo na poklic frizerja.
 
         
         . 
        |