| 
 Oznaka  | 
 Programske enote  | 
 Obvezno/ izbirno  | 
 Skupno število ur  | 
 Število kreditnih točk  | 
||||
| 
 A – Splošnoizobraževalni predmeti  | 
||||||||
| 
 P1  | 
 Slovenščina  | 
 obvezno  | 
 213  | 
 12  | 
||||
| 
 P2  | 
 Tuji jezik  | 
 obvezno  | 
 164  | 
 9  | 
||||
| 
 P3  | 
 Matematika  | 
 obvezno  | 
 213  | 
 12  | 
||||
| 
 P4  | 
 Umetnost  | 
 obvezno  | 
 33  | 
 2  | 
||||
| 
 P5  | 
 Naravoslovje  | 
 obvezno  | 
 132  | 
 6  | 
||||
| 
 P6  | 
 Družboslovje  | 
 obvezno  | 
 132  | 
 6  | 
||||
| 
 P7  | 
 Športna vzgoja  | 
 obvezno  | 
 164  | 
 7  | 
||||
| 
 Skupaj A  | 
 
  | 
 1051  | 
 54  | 
|||||
| 
 B – Strokovni moduli  | 
||||||||
| 
 M 1  | 
 Osnove v gostinstvu  | 
 obvezno  | 
 287  | 
 12  | 
||||
| 
 M 2  | 
 Komuniciranje in poslovanje  | 
 obvezno  | 
 81  | 
 4  | 
||||
| 
 M 3  | 
 Priprava posameznih skupin jedi  | 
 izbirno  | 
 117  | 
 6  | 
||||
| 
 M 4  | 
 Priprava rednih obrokov  | 
 izbirno  | 
 150  | 
 8  | 
||||
| 
 M 5  | 
 Priprava izrednih obrokov  | 
 izbirno  | 
 108  | 
 7  | 
||||
| 
 M 6  | 
 Postrežba pijač  | 
 izbirno  | 
 67  | 
 4  | 
||||
| 
 M 7  | 
 Postrežba rednih obrokov  | 
 izbirno  | 
 200  | 
 10  | 
||||
| 
 M 8  | 
 Postrežba izrednih obrokov  | 
 izbirno  | 
 108  | 
 7  | 
||||
| 
 M 9  | 
 Eko turizem  | 
 izbirno  | 
 81  | 
 5  | 
||||
| 
 M 10  | 
 Kultura bivanja  | 
 izbirno  | 
 81  | 
 5  | 
||||
| 
 M 11  | 
 Tekstilije  | 
 izbirno  | 
 213  | 
 11  | 
||||
| 
 M 12  | 
 Slovenske narodne jedi  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 13  | 
 Delikatesna kuhinja  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 14  | 
 Peka pic  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 15  | 
 Peka peciva  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 16  | 
 Priprava jedi pred gostom  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 17  | 
 Mešane pijače  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 18  | 
 Slovenska vina  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 19  | 
 Dekoracije  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 20  | 
 Kreativnost  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 M 21  | 
 Oskrba na domu  | 
 izbirno  | 
 50  | 
 3  | 
||||
| 
 Skupaj B  | 
 
  | 
 843  | 
 43  | 
|||||
| 
 Od tega minimalno za praktično izobraževanje:  | 
||||||||
| 
 C- Praktično izobraževanje v šoli  | 
||||||||
| 
 
  | 
 Praktični pouk  | 
 
  | 
 655  | 
 36  | 
||||
| 
 Č – Praktično usposabljanje z delom  | 
||||||||
| 
 
  | 
 Praktično usposabljanje z delom  | 
 
  | 
 1102  | 
 46  | 
||||
| 
 D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela  | 
||||||||
| 
 
  | 
 Aktivno državljanstvo  | 
 
  | 
 30  | 
 2  | 
||||
| 
 Interesne dejavnosti  | 
 
  | 
 130  | 
 6  | 
|||||
| 
 Skupaj D  | 
 
  | 
 160  | 
 8  | 
|||||
| 
 E – Odprti del kurikuluma  | 
||||||||
| Odprti kurikulum | 606 | 27 | ||||||
| Skupaj pouka (A+B+E) | 2500 | 124 | ||||||
| Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) | 1757 | 82 | ||||||
| Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) | 2660 | 132 | ||||||
| Skupaj (A+B+Č+D+E) | 3762 | 178 | ||||||
| 
 Zaključni izpit / Poklicna matura (izdelek oziroma storitev in zagovor) | 
2 | |||||||
| 
 Skupaj kreditnih točk  | 
180 | |||||||
| 
 Število tednov izobraževanja v šoli  | 
77 | |||||||
| Število tednov praktičnega usposabljanja z delom | 29 | |||||||
| Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela | 5 | |||||||
| Skupno število tednov izobraževanja | 111 | |||||||
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak/vajenec izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M3 do M11 module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M12 do M21 pa modula v obsegu 6 KT.
Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulumu.
V šolski obliki izobraževanja se z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
V vajeniški obliki izobraževanja se v šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3 tedni (96 ur) drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela, obvezno Aktivno državljanstvo. Odprti kurikulum se praviloma v celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom. Praktičnega usposabljanja z delom je med 50 % in 60 % obsega izobraževalnega programa.
Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.
Izobraževalni program izvajajo šole in delodajalci. 
Praktično usposabljanje z delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
| 
 Oznaka  | 
 Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli  | 
 Izvajalec  | 
 Znanje izvajalcev s področja  | 
| 
 P1  | 
 Slovenščina  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja slovenščine  | 
| 
 P2  | 
 Tuji jezik  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika  | 
| 
 P3  | 
 Matematika  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja matematike  | 
| 
 P4  | 
 Umetnost  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine  | 
| 
 P5  | 
 Naravoslovje  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike  | 
| 
 laborant  | 
 srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja  | 
||
| 
 P6  | 
 Družboslovje  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije  | 
| 
 P7  | 
 Športna vzgoja  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja športne vzgoje  | 
| 
 M1  | 
 Osnove v gostinstvu  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije dela  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M2  | 
 Komuniciranje in poslovanje  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, politologije, turizma, hotelirstva, ekonomije, organizacije dela, računalništva ali informatike  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M3  | 
 Priprava posameznih skupin jedi  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M4  | 
 Priprava rednih obrokov  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M5  | 
 Priprava izrednih obrokov  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M6  | 
 Postrežba pijač  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M7  | 
 Postrežba rednih obrokov  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouk  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M8  | 
 Postrežba izrednih obrokov  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M9  | 
 Eko turizem  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, turizma ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M10  | 
 Kultura bivanja  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolska izobrazba iz gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali zdravstva  | 
||
| 
 M11  | 
 Tekstilije  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja tekstilstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva  | 
||
| 
 M12  | 
 Slovenske narodne jedi  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
M13  | 
 Delikatesna kuhinja  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
| 
 M14  | 
 Peka pic  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
| 
 M15  | 
 Peka peciva  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
| 
 M16  | 
 Priprava jedi pred gostom  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
| 
 M17  | 
 Mešane pijače  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
| 
 M18  | 
 Slovenska vina  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
||
| 
 M19  | 
 Dekoracija  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M20  | 
 Kreativnost  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
||
| 
 M21  | 
 Oskrba na domu  | 
 učitelj  | 
 visokošolskega izobraževanja sociale, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike  | 
| 
 učitelj praktičnega pouka  | 
 višješolskega ali srednješolskega izobraževanja družboslovnega področja, zdravstva ali gospodinjstva  |