Oznaka  | 
      Programske enote  | 
      Obvezno/ izbirno  | 
      Skupno število ur  | 
      Število kreditnih točk  | 
    
A – Splošnoizobraževalni predmeti  | 
    ||||
P1  | 
      Slovenščina  | 
      obvezno  | 
      213  | 
      12  | 
    
P2  | 
      Matematika  | 
      obvezno  | 
      213  | 
      12  | 
    
P3  | 
      Tuji jezik  | 
      obvezno  | 
      164  | 
      9  | 
    
P4  | 
      Umetnost  | 
      obvezno  | 
      33  | 
      2  | 
    
P5  | 
      Naravoslovje  | 
      obvezno  | 
      132  | 
      6  | 
    
P6  | 
      Družboslovje  | 
      obvezno  | 
      132  | 
      6  | 
    
P7  | 
      Športna vzgoja  | 
      obvezno  | 
      164  | 
      7  | 
    
Skupaj A  | 
      
  | 
      1051  | 
      54  | 
    |
B – Strokovni moduli  | 
    ||||
M 1  | 
      Osnove v gostinstvu  | 
      obvezno  | 
      287  | 
      16  | 
    
M 2  | 
      Komuniciranje in poslovanje  | 
      obvezno  | 
      81  | 
      5  | 
    
M 3  | 
      Priprava posameznih skupin jedi  | 
      izbirno  | 
      117  | 
      6  | 
    
M 4  | 
      Priprava rednih obrokov  | 
      izbirno  | 
      150  | 
      8  | 
    
M 5  | 
      Priprava izrednih obrokov  | 
      izbirno  | 
      108  | 
      7  | 
    
M 6  | 
      Postrežba pijač  | 
      izbirno  | 
      67  | 
      4  | 
    
M 7  | 
      Postrežba rednih obrokov  | 
      izbirno  | 
      200  | 
      10  | 
    
M 8  | 
      Postrežba izrednih obrokov  | 
      izbirno  | 
      108  | 
      7  | 
    
M 9  | 
      Eko turizem  | 
      izbirno  | 
      81  | 
      5  | 
    
M 10  | 
      Kultura bivanja  | 
      izbirno  | 
      81  | 
      5  | 
    
M 11  | 
      Tekstilije  | 
      izbirno  | 
      213  | 
      11  | 
    
M 12  | 
      Slovenske narodne jedi  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 13  | 
      Delikatesna kuhinja  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 14  | 
      Peka pic  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 15  | 
      Peka peciva  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 16  | 
      Priprava jedi pred gostom  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 17  | 
      Mešane pijače  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 18  | 
      Slovenska vina  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 19  | 
      Dekoracije  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 20  | 
      Kreativnost  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
M 21  | 
      Oskrba na domu  | 
      izbirno  | 
      50  | 
      3  | 
    
Skupaj B  | 
      
  | 
      843  | 
      48  | 
    |
Od tega minimalno za praktično izobraževanje:  | 
    ||||
C- Praktično izobraževanje v šoli  | 
    ||||
  | 
      Praktični pouk  | 
      
  | 
      655  | 
      36  | 
    
Č – Praktično usposabljanje z delom  | 
    ||||
  | 
      Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu  | 
      
  | 
      1102  | 
      46  | 
    
D – Interesne dejavnosti  | 
    ||||
  | 
      Interesne dejavnosti  | 
      
  | 
      160  | 
      6  | 
    
E – Odprti del kurikuluma  | 
    ||||
  | 
      Odprti kurikulum  | 
      
  | 
      606  | 
      24  | 
    
Skupaj pouka (A+B+E)  | 
      
  | 
      2500  | 
      126  | 
    |
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)  | 
      
  | 
      1757  | 
      82  | 
    |
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)  | 
      
  | 
      2660  | 
      132  | 
    |
Skupaj (A+B+Č+D+E)  | 
      
  | 
      3762  | 
      178  | 
    |
Zaključni izpit /    Poklicna matura   | 
      
  | 
      2  | 
    ||
Skupaj kreditnih točk  | 
      
  | 
      180  | 
    ||
  | 
    ||||
Število tednov izobraževanja v šoli  | 
      
  | 
      77  | 
      
  | 
    |
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom  | 
      
  | 
      29  | 
      
  | 
    |
Število tednov interesnih dejavnosti  | 
      
  | 
      5  | 
      
  | 
    |
Skupno število tednov izobraževanja  | 
      
  | 
      111  | 
      
  | 
    |
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak/vajenec izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M 3 do M 11 module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M 12 do M 21 pa modula v obsegu 6 KT.
Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.
V šolski obliki izobraževanja se lahko z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
V vajeniški obliki izobraževanja se v  šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3  tedni interesnih dejavnosti. 
    Odprti kurikul se praviloma v  celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom.
    Praktičnega usposabljanja z delom  je med 50 in 60 odstotki obsega izobraževalnega programa.
Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.
Izobraževalni program izvajajo  šole in delodajalci. 
    Praktično usposabljanje z  delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na  vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v  medpodjetniških izobraževalnih centrih.
    Podlaga za načrtovanje in  izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
Oznaka  | 
      Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli  | 
      Izvajalec  | 
      Znanje izvajalcev s področja  | 
    
P1  | 
      Slovenščina  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja slovenščine  | 
    
P2  | 
      Matematika  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja matematike  | 
    
P3  | 
      Tuji jezik  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika  | 
    
P4  | 
      Umetnost  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine  | 
    
P5  | 
      Naravoslovje  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike  | 
    
laborant  | 
      srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja  | 
    ||
P6  | 
      Družboslovje  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije  | 
    
P7  | 
      Športna vzgoja  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja športne vzgoje  | 
    
M1  | 
      Osnove v gostinstvu  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije dela  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M2  | 
      Komuniciranje in poslovanje  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, politologije, turizma, hotelirstva, ekonomije, organizacije dela, računalništva ali informatike  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M3  | 
      Priprava posameznih skupin jedi  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M4  | 
      Priprava rednih obrokov  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M5  | 
      Priprava izrednih obrokov  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M6  | 
      Postrežba pijač  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M7  | 
      Postrežba rednih obrokov  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouk  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M8  | 
      Postrežba izrednih obrokov  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva  | 
    ||
M9  | 
      Eko turizem  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, turizma ali gospodinjstva  | 
    ||
M10  | 
      Kultura bivanja  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolska izobrazba iz gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali zdravstva  | 
    ||
M11  | 
      Tekstilije  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja tekstilstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva  | 
    ||
M12  | 
      Slovenske narodne jedi  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M13  | 
      Delikatesna kuhinja  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M14  | 
      Peka pic  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M15  | 
      Peka peciva  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M16  | 
      Priprava jedi pred gostom  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M17  | 
      Mešane pijače  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M18  | 
      Slovenska vina  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva  | 
    ||
M19  | 
      Dekoracija  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
    ||
M20  | 
      Kreativnost  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva  | 
    ||
M21  | 
      Oskrba na domu  | 
      učitelj  | 
      visokošolskega izobraževanja sociale, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike  | 
    
učitelj praktičnega pouka  | 
      višješolskega ali srednješolskega izobraževanja družboslovnega področja, zdravstva ali gospodinjstva  |