| 
				 Oznaka  | 
			
				 Programske enote  | 
			
				 Obvezno/ izbirno  | 
			
				 Skupno število ur  | 
			
				 Število kreditnih točk  | 
		
| 
				 A – Splošnoizobraževalni predmeti  | 
		||||
| 
				 P1  | 
			
				 Slovenščina  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 213  | 
			
				 12  | 
		
| 
				 P2  | 
			
				 Italijanščina  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 164  | 
			
				 9  | 
		
| 
				 P3  | 
			
				 Tuji jezik  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 164  | 
			
				 9  | 
		
| 
				 P4  | 
			
				 Matematika  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 213  | 
			
				 12  | 
		
| 
				 P5  | 
			
				 Umetnost  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 33  | 
			
				 2  | 
		
| 
				 P6  | 
			
				 Naravoslovje  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 66*  | 
			
				 3  | 
		
| 
				 P7  | 
			
				 Družboslovje  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 132  | 
			
				 6  | 
		
| 
				 P8  | 
			
				 Športna vzgoja  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 164  | 
			
				 7  | 
		
| 
				 Skupaj A  | 
			
				 
  | 
			
				 1149  | 
			
				 60  | 
		|
| 
				 B – Strokovni moduli  | 
		||||
| 
				 M1  | 
			
				 IKT in osnove poslovnega komuniciranja  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 98  | 
			
				 5  | 
		
| 
				 M2  | 
			
				 Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 66  | 
			
				 4  | 
		
| 
				 M3  | 
			
				 Osnove podjetništva in prodaja  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 98  | 
			
				 5  | 
		
| 
				 M4  | 
			
				 Osnove živilstva  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 98  | 
			
				 5  | 
		
| 
				 M5  | 
			
				 Osnove biotehnologije s prehrano  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 154  | 
			
				 8  | 
		
| 
				 M6  | 
			
				 Trajno pecivo  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 182  | 
			
				 9  | 
		
| 
				 M7  | 
			
				 Trajno pecivo  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 415  | 
			
				 20  | 
		
| 
				 M8  | 
			
				 Sladoled  | 
			
				 obvezno  | 
			
				 54  | 
			
				 3  | 
		
| 
				 Skupaj B  | 
			
				 
  | 
			
				 1165  | 
			
				 59  | 
		|
| 
				 Od tega minimalno za praktično izobraževanje:  | 
		||||
| 
				 C- Praktično izobraževanje v šoli  | 
		||||
| 
				 
  | 
			
				 Praktični pouk  | 
			
				 
  | 
			
				 600  | 
			
				 24  | 
		
| 
				 Č – Praktično usposabljanje z delom  | 
		||||
| 
				 
  | 
			
				 Praktično usposabljanje z delom  | 
			
				 
  | 
			
				 912  | 
			
				 36  | 
		
| 
				 D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela  | 
		||||
| 
				 
  | 
			
				 Aktivno državljanstvo  | 
			
				 
  | 
			
				 30  | 
			
				 2  | 
		
| 
				 Interesne dejavnosti  | 
			
				 
  | 
			
				 130  | 
			
				 6  | 
		|
| 
				 Skupaj D  | 
			
				 
  | 
			
				 160  | 
			
				 8  | 
		|
| 
				 E – Odprti del kurikuluma  | 
		||||
| 
				 
  | 
			
				 Odprti kurikulum  | 
			
				 
  | 
			
				 584  | 
			
				 24  | 
		
| 
				 Skupaj pouka (A+B+E)  | 
			
				 
  | 
			
				 2898  | 
			
				 143  | 
		|
| 
				 Skupaj praktično izobraževanje (C+Č)  | 
			
				 
  | 
			
				 1512  | 
			
				 60  | 
		|
| 
				 Skupaj izobraževanje v šoli (A+B+D+E)  | 
			
				 
  | 
			
				 3058  | 
			
				 151  | 
		|
| 
				 Skupaj (A+B+Č+D+E)  | 
			
				 
  | 
			
				 3970  | 
			
				 187  | 
		|
| 
				 Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev)  | 
			
				 
  | 
			
				 2  | 
		||
| 
				 Skupaj kreditnih točk  | 
			
				 
  | 
			
				 189  | 
		||
| 
				 
  | 
		||||
| 
				 Število tednov izobraževanja v šoli  | 
			
				 
  | 
			
				 82  | 
			
				 
  | 
		|
| 
				 Število tednov praktičnega usposabljanja z delom  | 
			
				 
  | 
			
				 24  | 
			
				 
  | 
		|
| 
				 Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela  | 
			
				 
  | 
			
				 5  | 
			
				 
  | 
		|
| 
				 Skupno število tednov izobraževanja  | 
			
				 
  | 
			
				 111  | 
			
				 
  | 
		|
Pojasnila k predmetniku:
  
*Neintegrirani del naravoslovja. Za celotni katalog znanja je predvideno 132 ur.
V šolski obliki izobraževanja se z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
V vajeniški obliki izobraževanja se v šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3 tedni (96 ur) drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela, obvezno Aktivno državljanstvo. Odprti kurikul se praviloma v celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom. Praktičnega usposabljanja z delom je med 50 % in 60 % obsega izobraževalnega programa
Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.
Izobraževalni program izvajajo šole in delodajalci.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
| 
				 Oznaka  | 
			
				 Programske enote  | 
			
				 Izvajalec  | 
			
				 Znanje izvajalcev s področja  | 
		
| 
				 Splošnoizobraževalni predmeti  | 
		|||
| 
				 P1  | 
			
				 Slovenščina  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja slovenščine  | 
		
| 
				 P2  | 
			
				 Italijanščina  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja italijanščine  | 
		
| 
				 P3  | 
			
				 Tuji jezik  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika  | 
		
| 
				 P4  | 
			
				 Matematika  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja matematike ali živilstva  | 
		
| 
				 P5  | 
			
				 Umetnost  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine  | 
		
| 
				 P6  | 
			
				 Naravoslovje  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike  | 
		
| 
				 laborant 
  | 
			
				 srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja  | 
		||
| 
				 P7  | 
			
				 Družboslovje  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije  | 
		
| 
				 P8  | 
			
				 Športna vzgoja  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja športne vzgoje  | 
		
| 
				 Strokovni moduli  | 
		|||
| 
				 M1  | 
			
				 IKT in osnove poslovnega komuniciranja  | 
			
				 učitelj vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike  | 
		
| 
				 učitelj vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela  | 
		||
| 
				 učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija  | 
			
				 visokošolskega, višješolskega ali srednješolskega izobraževanja vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva in gozdarstva ali računalništva in informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike  | 
		||
| 
				 učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela  | 
		||
| 
				 M2  | 
			
				 Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 visokošolskega, višješolskega ali srednješolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike  | 
		||
| 
				 laborant  | 
			
				 srednješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja  | 
		||
| 
				 M3  | 
			
				 Osnove podjetništva in prodaja  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva ali gostinstva  | 
		||
| 
				 M4  | 
			
				 Osnove živilstva  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine ali visokošolskega izobraževanja iz biologije, kemije ali fizike za integrirane vsebine naravoslovja  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 srednješolskega, višješolskega, visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine  | 
		||
| 
				 laborant  | 
			
				 srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja  | 
		||
| 
				 M5  | 
			
				 Osnove biotehnologije s prehrano  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije ali visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike za integrirane sklope naravoslovja  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva  | 
		||
| 
				 
 laborant  | 
			
				 srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja.  | 
		||
| 
				 M6  | 
			
				 Trajno pecivo  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja živilstva  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva  | 
		||
| 
				 M7  | 
			
				 Sladice  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja živilstva  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva  | 
		||
| 
				 M8  | 
			
				 Sladoled  | 
			
				 učitelj 
  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja živilstva  | 
		
| 
				 učitelj praktičnega pouka  | 
			
				 srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali mlekarstva ali višješolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali mlekarstva  | 
		||
| 
				 Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela  | 
		|||
| 
				 
  | 
			
				 Aktivno državljanstvo  | 
			
				 učitelj  | 
			
				 visokošolskega izobraževanja sociologije, filozofije, zgodovine, geografije ali politologije  |